Voleybol Terimleri ve Anlamları

Voleybol Terimleri ve Anlamları


Voleybol Terimleri ve Anlamları Nelerdir ?

Voleybol, iki takım arasında bir file üzerinden oynanan ve topun elle paslaşarak karşı takımın sahasına geçirilmesine dayanan rekabetçi bir takım sporudur. Voleybolu yeni öğrenmeye başlayan, ya da voleybol bilgisini arttırmak isteyenler için hazırlamış olduğumuz Voleybol Terimleri ve Anlamları listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.

PASÖR: Takımın hücumunu organize eden ve topu en uygun şekilde diğer oyunculara aktaran oyuncudur.

PASÖR ÇAPRAZI: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve  hücum gücü ve blok becerisi gelişmiş oyuncuyu genellikle sol elini kullanan oyuncuyu ifade eder. "2" numara oyuncusu da denilebilir.

SMAÇÖR: Smaçör. "4" numarada oynayan ve genellikle uzun pasla hücum eden oyunculara denir. 5-1 oyun sisteminde sahada bu görevde oynayan iki oyuncu bulunur. Birisi servise geçtiğinde çaprazı öne geçer, bu sayede "4" numaradan sürekli olarak hücum yapılabilir.

Voleybol Terimleri ve Anlamları
                                          

ORTA OYUNCU: 3 numaradan oynayan ve kısa, kurşun paslarla hücum eden oyunculara denir. 5-1 oyun sisteminde bu görevde 2 oyuncu çapraz şekilde oyunda sahada yer alır.

LİBERO: Takım arkadaşlarından zıt renkte forma giyen sadece arka hat pozisyonlarında oynayabilen, servis atamayan,smaç ve blok yapamayan savunma gücü yüksek olan oyuncudur. Takım arkadaşlarına göre kısa boyludur.

İKİLİ HÜCUM TURU: 5-1 oyun sisteminde pasörün pozisyon gereği ön hatta bulunduğu esnada ön hattan sadece iki oyuncu üzerinden hücum için pas verebileceği opsiyonu ifade eder.

ÜÇLÜ HÜCUM TURU: 5-1 oyun sisteminde pasörün pozisyon gereği arka hatta bulunduğu esnada ön hatta kaçarak ön hattan üç oyuncu üzerinden hücum için pas verebileceği opsiyonu ifade eder.

ARKA HAT (GERİ HAT): 1,5 ve 6 nolu pozisyonları ifade eder.

Voleybol Terimleri ve Anlamları

                                     

ÖN HAT: 2,3, ve 4 nolu pozisyonları ifade eder.

ACE: Servisle atılan topa müdahale edilememesi sonucu topun rakip yarı alana değmesi anlamına gelmektedir.

ASİST: Atılan pasın sayıyla sonuçlanması sonucu ortaya çıkar.

DUBLAJ: Bloğa çıkan takım arkadaşından seken topları kurtarmayı amaçlayan harekete verilen isimdir.

BLOK: Rakibin smaç vuruşlarını önlemek için iki elin birbirine yaklaştırarak savunma yapılması.

BLOK OUT: Topun blok yapan oyuncudan dışarı çıkmasını ifade eder.

PARMAK PAS: Parmakların birinci ve ikinci boğumlarının kullanıldığı vuruş esnasında ellerin üçgen şekline büründüğü pas tekniğidir.

MANŞET PAS: Ellerin üst üste kapatılarak ,dirseklerin gergin tutulduğu el bileğinden çıkan pas tekniğidir.

KURŞUN PAS: Pasörün yüzünün dönük olduğu tarafa doğru olacak şekilde ve 1 - 3 metre uzaklığa attığı alçak ve hızlı pas anlamına gelir.

Voleybol Terimleri ve Anlamları

                                   

ASANSÖR: Kısa pasa sıçrayan oyuncunun yere düşmeye başlarken başka bir oyuncunun onun tam omuz hizasından smaç için yükselerek atağa katılma hareketi.

PLASE: Smaçla benzer şekilde başlayan ancak smaca kıyasla çok daha yumuşak yapılan vuruşları tanımlar. Genellikle smaç için yükselen oyuncunun rakibin bloğundan kurtulmak için geriye gönderdiği yumuşak pası ifade eder.

SMAÇ: Oyuncuların topa tek elinin avuç içi kısmıyla ve sert şekilde vurmaları, smaç olarak adlandırılır. 

SERVİS: Pozisyon gereği 1 nolu pozisyonda bulunan oyuncunun oyunu başlatmak için yaptığı vuruştur.

SMAÇ SERVİS: Pozisyon gereği 1 nolu pozisyonda bulunan oyuncunun oyunu başlatmak için smaç adım tekniğini kullanarak yaptığı vuruşu tanımlar.

PLONJON: Rakibin sayı almasını önlemek için normal pasla alınması zor olan topu kurtarmak için öne doğru yere paralel şekilde yapılan ve vuruşun ardından tek kol üzerinde yuvarlanma hareketini içeren tekniktir.

SET: Oyunun 25 sayılık bir bölümünü ifade eder.

POZİSYON: Voleybolda 1,2,3,4,5 ve 6 nolu alanları ifade eder.

ROTASYON: Oyuncuların servis atma hakkı karşı takımdayken kendilerine geçtiği esnada saat yönünde bir konumdan diğerine geçmesini ifade eder. Dönüşler servis ile başlar ve oyuncu müteakip servis geçişinden sonra arka ortaya geçer.

HAVUZ: Ön hat ile arka hat arasında ortada bulunan alanı ifade eder.

SET SAYISI: Alınacak bir sayının sonucunda setin kazanılacağı sayıyı ifade eder.

MAÇ SAYISI: Alınacak bir sayının sonucunda maçın kazanılacağı son sayıyı ifade eder.

TİE BREAK SETİ: Maçın 2-2 ye uzamasının ardından, maçın galibini ortaya çıkaracak olan 15 sayı üzerinden oynanan 5. settir.

POZİSYON HATASI: Servis atılmadan önce 1,2,3,4,5 ve 6 nolu pozisyondaki oyuncuların kendi pozisyonunda olması gerekirsen takım arkadaşının pozisyonunda kaldığı hatayı ifade eder.

 

         Voleybol Terimleri ve Anlamları

Yorum Gönder

0 Yorumlar