Sıcak Hava Balonu Nedir? Balon Sporu

Sıcak Hava Balonu Nedir? Balon Sporu



Balonculuk, sıcak hava balonlarını uçurma eylemidir . Sporun çekici yönleri arasında olağanüstü sessiz ortam (propan ocaklarının ateşlendiği zamanlar hariç), kuşbakışı görüş ve hareket hissinin olmaması yer alıyor.

Modern spor, 1960 yılında Ed Yost'un yeni naylon zarflı bir balon ve kendisi tarafından icat edilen bir propan yakıcı sistemi icat etmesiyle gelişti . Günümüzde sıcak hava balonları çoğunlukla eğlence amaçlı kullanılmaktadır. Balonların ve baloncuların düzenli toplantılarının çoğu dünya çapında gerçekleştiriliyor ve bunların çoğu yıllık bazda yapılıyor.

Balon festivalleri arasında yarışlar , akşam gecesi parıltıları (balonlar yere bağlı kalarak ateşlenir) ve geziler yer alır . Önemli balon etkinliklerinden bazıları Albuquerque Uluslararası Balon Fiesta'sı ve Bristol Balon Fiesta'sıdır

Hava Balonları Tarihi

Hava balonları fikrinin, Zhuge Liang'ın Kongming fenerleri olarak bilinen orduya sinyal vermek için bunları kullandığı Üç Krallık döneminde ( MS 220-280) Çin'de doğduğuna inanılıyordu .

Moğol Ordusu, fenerin desenini inceleyerek Legnica Muharebesi sırasında kullandı ve böylece konsept popüler oldu.

İskoç Fizikçi, balonları havada daha iyi itmek için balonları hidrojen gazıyla doldurma fikrini öne sürdü . İlk insan mürettebatlı balon uçuşu 21 Kasım 1783'te kaydedildi ve balonu Montgolfier kardeşler yaptı.

Balon Çeşitleri

Sıcak Hava Balonları  

Balonculuğun bu çeşidinde balonlar, balon içindeki havayı ısıtarak kaldırma kuvveti elde eder ve en yaygın balonculuk türüdür.

İlk sıcak hava balonu 1783 yılında Josef ve Etienne Montgolfier tarafından yapılmıştır .

Hava balonu kavramı, balonun içindeki havanın ısıtıldığında genleşerek daha az ağırlıkla daha büyük bir hacmi kaplaması bilimsel gerçeğine dayanmaktadır . Hava, balon zarfının dışındaki kaldırma gücü atmosfer basıncını aşacak kadar genişlediğinde; kendisine bağlı yükle birlikte kaldırmaya başlar.

Sıcak hava balonu, ilgili mekanizma aracılığıyla yakılan yakıt sayesinde hava ısınıncaya kadar havada kalır . 1950'li yıllarda sıcak hava balonu kültürünü popüler hale getiren ucuz ve kullanışlı gazlı ocaklar üretildi.

Sıcak Hava Balonu Nedir

                                              

Gaz Balonları 

Devasa balonları havaya kaldırmanın bir başka yolu da bu zarfları atmosferde bulunanlardan daha hafif moleküler ağırlığa sahip bir gazla doldurmaktır. 1 Aralık 1783'te ilk insan taşıyan balon Profesör Jacques Charles tarafından daha iyi kaldırma kuvveti için Hidrojen gazı kullanılarak yapıldı .

Gaz balonları, sıcak hava balonlarına göre daha fazla kaldırma kabiliyetine sahiptir . Çok fazla hacme ihtiyaç duymazlar ve bu nedenle boyutları daha küçüktür, ancak büyük bir kaldırma kuvvetine sahiptirler. Bu özellikleriyle gaz balonları neredeyse yirmi yıla hakim olmayı başardı. 

19. yüzyılda insanlar balonu çok daha ucuz ve kolay bulunabilen ancak hidrojen kadar hafif olmayan şehir gazıyla (Kömür gazı) doldurmaya başladılar . Az miktarda gazla doldurularak yükü daha yüksek irtifaya kaldırabilme özelliği; gaz balonlarının bilimsel amaçlar açısından daha verimli olduğu kanıtlandı. 

Kombinasyon Balonları 

Havacılığın ilk öncülerinden sayılan Pilâtre de Rozier ; iki tür balonun bir kombinasyonunun olabileceğini fark etti ve böylece her iki balon türünün özelliklerini birleştirmek için araştırmasına başladı.

Bu nedenle Rozier Balonu olarak bilinen, daha uzun süre yüksek irtifada kalabilen ve uzun mesafeler kat edebilen hibrit bir balon geliştirdi .

Bu balonlar iki gaz torbası taşıyordu: Üstteki, havada sabit bir kaldırma sağlayan hidrojen gazına sahipti ve alttaki ise iyi bir irtifa kontrolü sağlamak için sıcak havaya sahipti . Balon ilk kez 1785 yılında Pilâtre de Rozier'in balona binmesiyle denendi ancak ne yazık ki Hidrojen torbası alev aldı ve kurucu öldü.

Bu olay ona "İlk Uçan ve İlk Ölen" unvanını kazandırdı . Daha sonra güvenli operasyonlar için hidrojen gazı yerine yanıcı olmayan helyum gazı kullanıldı .

Teçhizat 

BALONLA UÇUŞ - ALTİMETRE

Altimetre, sesli sinyaller veren ve yerden yüksekliği gösteren bir cihazdır .

BALON UÇUŞU - GPS

Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS), pilotların uçuş sırasında uçuş yolunu işaretlemek için kullandıkları gerekli bir ekipmandır ve aynı zamanda eğitim sırasında uçuş tekniğini analiz etmek için de kullanılabilir.

Sıcak Hava Balonu Nedir

                                             

BALONLA UÇUŞ - VARİOMETRE

Tırmanma oranını (veya batma oranını) sesli sinyaller (bip sesleri) veya görsel bir ekranla gösteren ve pilotun termiğin merkezini bulmasına ve orada kalmasına yardımcı olan bir cihazdır .

BALON - KASK

Kafa yaralanmalarına karşı korunmak için pilotlar ve mürettebat tarafından koruyucu kasklar giyilir .

BALON - ELDİVEN

Pilotlar, sızıntı durumunda gaz vanasını kapatmaya yardımcı olan deri veya alev geciktirici elyaftan yapılmış eldivenler giyerler.

BALON - AYAKKABI

İyi ayak bileği desteği sunan güçlü ve sağlam ayakkabılar/botlar giyilir.

BALON - GİYİM

Pilotlar kollarını ve bacaklarını saran ve yaralanmalara karşı koruyan aleve dayanıklı giysiler (pamuk, keten, nomeks vb.) giyerler .

Yorum Gönder

0 Yorumlar