Hava Yarışı Nedir ?

Hava Yarışı Nedir ?

                                  

Hava yarışı, heyecan verici bir uçuş disiplinidir. Temel amacı, gökyüzünde özel olarak tasarlanmış ve zorlu slalom parkurlarını mümkün olan en kısa sürede tamamlamaktır. Hava Yarışı pilotları, tek başlarına zamana karşı yarışırlar, manevra kabiliyetlerini ve hızlarını en üst düzeye çıkararak hünerlerini sergilerler.

Hava yarışları, kazananın ya en kısa sürede geri dönen , yarışı en çok puanla tamamlayan ya da daha önce belirlenen seviyeye en yakın olanın olduğu, gökyüzünde sabit bir parkur üzerinde yarışan uçakları içeren bir spordur. 

Bireysel olarak zamana karşı uçan pilotlar, " Hava Kapıları " adı verilen özel tasarım direklerden oluşan bir slalom parkurunda sıkı dönüşler yapmak zorunda kalıyor . Ancak hava yarışı sadece hızdan ibaret değil. Hassas uçuş başarı için çok önemlidir çünkü pilotun yaptığı herhangi bir hata , pilotun son tur süresine eklenen ceza puanlarına neden olacaktır.

Hava Yarışı Nedir ?

                                     

Hava Yarışı Genel Tarihi

Hava yarışları tarihindeki ilk etkinlik olan Prix de Lagatinerie , 23 Mayıs 1909'da Fransa'nın Paris şehrinin güneyindeki Port-Aviation havaalanında gerçekleşti . İlk önemli etkinlik olan Gordon Bennett Trophy yarışmasını, " Dünyanın Hava Yarışçısı Şampiyonu " seçilen Glenn Curtiss kazandı .

En öne çıkan hava yarışı yarışmalarından bazıları Aero GP, Red Bull Championships, Reno Air Races ve Schneider Trophy'dir .


Yorum Gönder

0 Yorumlar