Basketbolda Nasıl Şut Atılır ? Basketbol Şut Tekniği

 

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ? Başarıya Giden Yol


Basketbolda Doğru Şut Tekniği: 

Basketbol, hem yetenek hem de teknik gerektiren bir spor dalıdır. Bu spor dalında en temel yeteneklerden biri doğru şut atma becerisidir. Basketbolda doğru şut tekniği, oyuncunun başarısını belirleyen önemli bir faktördür. Bu makalede, basketbolda doğru şut tekniğini inceleyerek, bu beceriyi geliştirmenin yollarını ele alacağız.

 

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ? Başarıya Giden Yol

                                             

Ayaklarınızı omuz genişliğinden daha fazla ayrı tutmayın, şut atan ayağınızı, şut çekmeyen ayağınızın çok az ilerisine koymalısınız. Atış ayağınız, atış kolunuzla aynı taraftaki ayaktır; eğer sağ elini kullanıyorsanız, sağ ayağınız olacaktır. Ayaklarınız diğer tarafınıza doğru 10 ila 45 derece döndürülmeli ve omzunuz, kalçanız ve dirseğiniz potayla aynı hizada olmalıdır.


Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?
          

Dizlerinizi hafifçe esnetin. Dizlerinizi kilitlemek dengenizi kaybetmenizi kolaylaştırır. Dizlerinizi rahatça esnetin, böylece topa sahip olduğunuz anda zıplayabilecek konumda olursunuz. 

Atış sanatını öğrenip uygulamaya başlarken duruşunuzu aklınızda bulundurun. Size en uygun duruşu bulduğunuzda, onu her seferinde kullanın. Amaç, duruşa o kadar alışmaktır ki, harika bir şut atmak için ayaklarınız doğru pozisyonu almadan önce düşünmenize gerek kalmaz.

 

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?


Daha uzun bir atış yapmanız gerekiyorsa, omuzlarınızı geride tutarak havada daha fazla dönün ve ileri atlayın. Gücünüz çoğunlukla sıranın size gelmesinden ve omuzlarınızın rahat olmasından geliyor. Göğsünüzde ve kollarınızda güç kullanarak topu ileri doğru fırlatmaya çalışırsanız atışınız çok daha az isabetli ve akıcı olacaktır. Sıranızı almak için top olmadan 0'dan 90 dereceye atlama alıştırması yapın. İleriye doğru sıçradığınızdan ve omuzlarınızın geride ve rahat olduğundan emin olun.


Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?


Topu belinize veya kalçanıza kadar indirin. Top ve şut atan gözünüz potaya doğru düz bir çizgi oluşturmalıdır.


Basketbolda Nasıl Şut Atılır ? 


Dirseğinizi doğrudan topun altına değil, omzunuzla aynı hizada olacak şekilde konumlandırın.  Her şut atmaya hazır olduğunuzda topu aynı yere yerleştirmeyi öğrenin. Birisi size pas verdiğinde, topu belinize veya kalçanıza indirin. Bir sıçrama pası ya da başka bir alçak pas yakalarsanız ya da top sürmeye doğru şut çekiyorsanız, zaten bir düşme hareketinde olduğunuz için, düşmenize gerek yoktur.

Ayrıca sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizi çizginin yanında tutun ve sağ elinizle topun arkasını sıkıca yerinde tutun. Ateş etmek için yazdığınız elinizi kullanın. Diğer eliniz ise sadece rehberlik içindir. Solaksanız tam tersini yapın.

                 

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?


Topu doğru şekilde tutun. Atış elinizi, parmak uçlarınız topun dikişlerine dik olacak şekilde konumlandırın. Bu el, topun fırlatılmasından sorumludur. Şut çekmeyen elinizi, atışa rehberlik etmesi için topun yan tarafına yerleştirin. Şut atmaya hazırlanırken avucunuz topa dokunuyor olabilir veya olmayabilir; parmaklarınız ve başparmağınızla topu kontrol edebiliyor olabilirsiniz. 

Avucunuzla top arasında biraz boşluk bırakın, böylece top parmak uçlarınızdan kolaylıkla yuvarlanabilsin. Top parmaklarınıza oturmalıdır. Top üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için parmaklarınızı genişçe açın.

 

                     

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?

Hedefi bulun. Eğer topun fileye girmesini istiyorsanız o zaman fileye bakmanız gerekiyor. Eğer topu potanın dışına atmayı planlıyorsanız, potanın vurmak istediğiniz noktasına bakın. Gözleriniz basketbolda iyi bir şutun inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır. Bıraktığınızda, ya topun uçuşunu takip edebilirsiniz (bu, NBA'in iyi şutörleri arasında yaygındır) ya da çembere bakmaya devam edebilirsiniz. 

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?


Dizlerinizi düzeltin ve zıplayın. Şut çeken eliniz topu fırlatırken ve omuzlarınız geriye yaslanırken, yukarı doğru zıplayarak topu itmeye yardımcı olmak için bacaklarınızı kullanın. Atışı yapmak için bacaklarınızı, gövdenizi ve kollarınızı koordineli bir şekilde birlikte hareket ettirin.


Basketbolda Nasıl Şut Atılır ? 


Atış yaparken hafifçe öne doğru zıplayın; omuzlarınızın geriye yaslandığından ve rahat olduğundan emin olun. Ayaklarınız başladıkları pozisyona düşmemelidir çünkü bu boynunuzda ve omuzlarınızda çok fazla gerginliğe neden olur. İleriye atlamak aynı zamanda topunuza daha fazla kavis kazandıracaktır. 

Atlarken öne eğilmeyin. Vücudunuz dengeli ise doğal bir hareketle zıplamalısınız, bu atışınızın dengeli olmasına ve gerginliğin azalmasına neden olacaktır.

 

                               

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?

Şut çeken elinizle topu yukarı doğru itin. Kalçalarınız yükselip atlama hareketinize başladığınızda, topu yumuşak bir hareketle eğiminizden göz hizanıza kadar hareket ettirin. Hepsi tek bir yumuşak hareket olmalı. Dirseğiniz topla birlikte yükselirken kalçalarınız da yükselir ve 20-90 derece arasında herhangi bir yere, diğer elinize doğru dönmelisiniz. 

Topun başınızın arkasına veya yan tarafınıza kaçmasına izin vermeyin. Akıcı ve ileri hareketle vurun. Şut çekmeyen eliniz yalnızca topu yönlendirmeye ve şut atan eliniz kuvvet uygularken topu sabit tutmaya yarar.

                                               
Basketbolda Nasıl Şut Atılır ? 

Topu bırakın. Atlayışınızın yüksekliğine ulaşmadan hemen önce, atış yapan elinizle potayı hedef alarak topu bırakın. Dirseğinizi düzleştirin ve topun sepete doğru düz bir çizgide ilerlemesi yerine, bileğinizi bükecek şekilde itin. Topu bırakırken, kılavuz eliniz hareket ederek atış yapan kolunuza bileğinizin hemen altına hafifçe dokunmalıdır. 

Topu parmak uçlarınızdan sepete doğru yuvarlayın. Ters spinlere bakarak düzgün atış yapıp yapmadığınızı anlayabilirsiniz; Basketbolun çizgileri simetrik olarak dönüyorsa, topu doğru konumlandırmışsınız demektir.

        

Basketbolda Nasıl Şut Atılır ?

Harfi harfine yerine getirmek. Bu, basketbolda şut atmanın çok önemli bir parçası. Eğer atışın tamamını takip etmeden bileğinizden ateş ederseniz, atış o kadar isabetli olmayacaktır. Atış tamamlandığında atış yapan eliniz kuğu şekline benzeyecek; kolunuz sepete doğru zarif bir kavis çizmiş, eliniz gevşek bir şekilde aşağıya doğru eğilmiş ve parmaklarınız çembere doğru işaret ediyor. Buna takip denir.


   

Yorum Gönder

0 Yorumlar