At Terbiyesi Sporu Nedir ?

At Terbiyesi Sporu Nedir ?


At Terbiyesi Sporu Nedir ?

Terbiye  "eğitim" anlamına gelir. Sergi ve yarışmalarda gerçekleştirilen bir binicilik şeklidir. Bazen yalnızca ustalık uğruna takip edilen bir sanat. Uluslararası Binicilik Federasyonu tarafından tanımlanan bir binicilik sporu olan terbiye, "at ve binicinin önceden belirlenmiş bir dizi hareketi ezberden gerçekleştirmesinin beklendiği" " at eğitiminin en yüksek ifadesi" olarak tanımlanmaktadır.

Amatörden Olimpiyat Oyunlarına ve Dünya Binicilik Oyunlarına kadar her seviyede yarışmalar düzenlenmektedir . Temel amacı, standartlaştırılmış ilerici eğitim yöntemleri aracılığıyla bir atın doğal atletik yeteneğini ve performans isteğini geliştirmek, böylece bir binicilik atı olarak potansiyelini en üst düzeye çıkarmaktır . Bir terbiye atının jimnastik gelişiminin zirvesinde, at, yetenekli bir binicinin asgari yardımlarına sorunsuz bir şekilde tepki verir . At istenen hareketi isteyerek gerçekleştirirken binici rahattır ve çaba harcamadan görünür.

Disiplin, Xenophon'un yazılarına dayanan eski kökleri olan zengin bir tarihe sahiptir . Modern terbiye, Federico Grisone'nin "Binicilik Kuralları" adlı eserinin 1550'de yayımlandığı Rönesans'tan bu yana önemli bir binicilik mesleği olarak gelişmiştir ; bu, Xenophon'un On Horsemanship adlı eserinden bu yana bin yılı aşkın süredir at binme üzerine ilk incelemedir . Günümüzde kullanılan eğitim sistemlerinin çoğu , klasik terbiye uygulamalarını yansıtmaktadır .

Modern at terbiyesi müsabakalarında, çeşitli seviyelerdeki başarılı antrenman , standart bir arenada yapılan önceden belirlenmiş hareket serileri olan "testlerin" gerçekleştirilmesi yoluyla gösterilmektedir. Jüri, her hareketi test seviyesine uygun bir standart temelinde değerlendirir ve her harekete sıfırdan ona kadar bir puan verir; sıfır "uygulanmadı" ve 10 "mükemmel" anlamına gelir. 9 puan çok iyi ve yüksek bir puandır; 6 puanın tamamını (veya genel olarak %60'ını) elde eden bir yarışmacı bir sonraki seviyeye geçmeyi düşünmelidir.

At Terbiyesi Sporu Nedir ?

                                       

Terbiye Atları

Olimpiyatlarda ve diğer uluslararası FEI yarışmalarında görülen en popüler at ırkları , terbiye için yetiştirilen sıcakkanlı atlardır.

Klasik at terbiyesi eğitiminde ve "yerin üstündeki havayı" içeren performanslarda, "barok" at türleri popülerdir ve bu uzmanlıklar için özel olarak yetiştirilir.

Arena

Arenaların küçük ve standart olmak üzere iki boyutu bulunmaktadır. Her birinin, hareketlerin nerede gerçekleştirileceğini belirlemek amacıyla at terbiyesi testleri için arena etrafındaki konumlara atanmış harfleri vardır. Üzerinde harfler bulunan koniler, hareketin nerede gerçekleştirileceğine referans olması amacıyla arenanın kenarlarına konumlandırılır.

Küçük arena 20 x 40 m'dir. Giriş noktasından başlayıp saat yönünde ilerleyen dış kenar etrafındaki harfleri AKEHCMBF'dir. Harfler ayrıca arenanın ortasındaki "orta çizgi" boyunca yerleri de işaretler. A'dan merkez çizgiye doğru inildiğinde bunlar DXG'dir ve X doğrudan E ile B arasındadır.

Standart terbiye sahası, 20 x 60 m'dir.

Standart arena 20 x 60 m boyutlarındadır ve hem saf at terbiyesi hem de  yarışlarındaki testler için kullanılır . Standart terbiye arenası harfleri AKVESHCMRBPF'dir. Arenanın köşelere en yakın uzun kenarlarındaki harfler köşelerden 6 m (20 ft) içeride ve birbirlerinden 12 m (39 ft) uzaktadır. Orta çizgideki harfler DLXIG'dir ve X yine arenanın yarısındadır. Bu harflerin neden seçildiğine dair spekülasyonlar var. En yaygın olarak, Alman süvarilerinin, kapıların üzerine harflerin asıldığı kışlalar arasında 20 × 60 metrelik bir alana sahip olduğuna inanılıyor.

Arenada, orta çizgiye ek olarak, orta çizgi ile sahanın uzun kenarı arasında uzanan iki "çeyrek çizgi" vardır. Ancak bunlar, serbest stil dışında nadiren rekabet için kullanılır.

Testin başlangıcında at sahaya A'daki bir açıklıktan girer. İdeal olarak bu açıklık daha sonra test süresince kapalıdır. Ancak bu, özellikle az sayıda gönüllünün olduğu daha küçük yarışmalarda lojistik açıdan her zaman mümkün değildir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar