Arnis (Kali-Escrima) Dövüş Sanatı Nedir ?

Arnis (Kali-Escrima) Dövüş Sanatı Nedir ?

                                   

Arnis dövüş sanatı, Filipinler'in resmi ulusal sporu ve dövüş sanatıdır . "Kali" veya "Escrima" olarak da bilinir . Bu iki terim , bıçaklar, sopalar, kesici silahlar ve bazı doğaçlama silahlarla silaha dayalı dövüşe odaklanan Filipinler'in geleneksel dövüş sanatı ( "Filipino Dövüş Sanatları" veya "FMA") için kullanılır. Arnis,  silaha dayalı dövüşlerde göğüs göğüse dövüş, boğuşma ve silahsızlandırma kullanılarak yapılan saldırılara karşı kendini savunmaya yönelik  bir dövüş sporudur . 

Arnis İsminin Kökeni

Arnis kelimesi eski İspanyolca terim olan arnés'ten türemiştir , " zırh " anlamına gelir ve Escrima , İspanyolca eskrim anlamına gelen esgrima kelimesinin Filipinleşmesidir . Oysa 'Kali' adı, İspanyol öncesi Filipinli dilinde Kılıçlar ve Eskrim anlamına gelen 'Kalis' teriminden türetilmiştir . Bu sporu yapanlara Arnis'te erkek için "arnisador" , kadın için "arnisadora ", Eskrima ve Kali Sanatında ise erkek için " eskrimador" , kadın için "eskrimadora" adı verilmektedir . Dahası, Arnis, Eskrima ve Kali'nin üçü de aynı Filipin silah temelli dövüş sanatları ve dövüş sistemleri ailesine aittir.

Arnis (Kali-Escrima) Amacı Nedir ?

Arnis sporu iki dövüşçü arasında oynanır ve temel amacı rakibe sopa yardımıyla yasal olarak saldırarak daha fazla puan kazanmaktır . Arnis'in öz disiplini ve kontrolü geliştirdiği söyleniyor çünkü bu spor basit bir dövüş sanatı ve tamamen sopa kullanarak kendini savunmaya dayanıyor .

Katılımcılar

Arnis'teki bireysel kategori etkinliği için takım başına bir oyuncu seçilir ve takım kategorisi için takım başına üç oyuncu seçilir.

Teçhizat

Arnis (Kali-Escrima) Dövüş Sanatı Nedir ?

                                   

Arnis/Kali/Escrima, yerine, lehçesine ve eğitim türüne bağlı olarak aynı sanatın parçalarıdır .

 Tümünde ortak olan yorum Kali'nin Arnis ve Escrima'nın ana sanatı olduğudur . Üstelik Arnis , hançer , kılıç ve diğer herhangi bir keskin silah türü de dahil olmak üzere bıçağa odaklanırken , Eskrima 'baston' veya sopayı temel alıyor . 

Bu nedenle Arnis'te kullanılan ekipmanlar:

1) Darbe Silahı:

Baston: Arnis'teki en temel ve yaygın silahtır . Ahşap bastonlar için kullanılan geleneksel ortak malzemeler genellikle rattan, kamagong ve bahi ağacıdır. Ayrıca fiberglas ve plastik gibi modern malzemeler ve alüminyum gibi metaller de mevcuttur .

Rattan: Bu genellikle Güneydoğu Asya asmalarının kökünden yapılır . Bu gövdenin sert ve dayanıklı olmasına rağmen hafif olması , silahı bıçaklara karşı savunmada kullanışlı kılar. Şu anda dövüşçüler yastıklı Baston kullanıyor . Baston (Baton) yaklaşık 28 inç (71 cm) uzunluğundadır.

Kamagong (Mabolo olarak da bilinir): Sertliği ve ağırlığıyla bilinen koyu renkli, yoğun, pahalı bir ağaç türüdür. Kamagong aynı zamanda nesli tükenmekte olan bir abanoz ağacı türüdür.

Bahi: Bahi, palmiye ağacının kalbinden yapılan bir ağaç türüdür . Kamagong'a benzer ancak ağırlık ve yoğunluk bakımından gözenekli bir malzemeden yapılmıştır.

2) Uçlu Silahlar: Bıçak, hançer, mızrak vb. tarih boyunca savaş , av ve törenlerde kullanılan kesici silahlardır .

3) Kafa Takımı: Arnis savaşında bir zorunluluktur . Etnik sanat eserleriyle basılmış yüksek kaliteli deri ve vinil ile kaplanmıştır . Malzemeleri kafa darbelerine karşı hayati koruma sağlar ve darbelere karşı koruma için çok kalınlıkta metal çerçeve geliştirilmiştir.

4) Vücut Zırhı: Hareket kabiliyetine ve korumaya izin verirken tam üst vücut koruması sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır . Zırh, hafiflik sağlamak için genellikle sert plastik ve vinilden yapılır ve alt paneller ekstra koruma sağlamak için aşağı doğru uzatılır.

5) Bacak Koruması: Bu korumalar hem uyluk hem de incik bölgesini korumak için kullanılabilir ve sadece koruma amaçlı değil aynı zamanda konfor ve pratiklik için de tasarlanmıştır .

6) Kasık: Alt karın bölgesi için özel bir dolgudur . Kasık bölgesine tam koruma sağlamak için kasık kısmına sahiptir.

7) Eldiven: Sopanın elde tutulması sırasında darbelere karşı koruma görevi gören kalın kauçuk korumadır . Açık avuç içi tasarımı, darbe emilimi için sağlam bir tutuş ve parmak esnekliği sağlar.

8) Arnis Giyim: Temel Arnis Üniforması dayanıklılığı ve rahatlığı koruyan fitilli kumaştan yapılmıştır . Kapakların kolayca kapanması için Velcro kayışlarla klasik Arnis üniformasından sonra özel olarak tasarlanmıştır .

Arnis (Kali-Escrima) Oyun Alanı Ölçüleri Nedir ?

8 metre ölçülerinde ve dışına çizilen minimum 2 metre serbest bölgeye sahip bir karedir . Oyun yüzeyinin tüm çizgileri 5,08 cm genişliğindedir ve dört çizgi oyun alanının sınırını belirtir .1 metre uzunluğunda ve 2 metre kenarlık iki çizgi , yatay eşleşme çizgisini işaretler . Yatay maç çizgisi hakem masasına dik olarak uzandığında sınır çizgilerinden 3 metre uzakta çizilirken, hakem masasına paralel çizilirse sınır çizgisinden 3,5 metre uzakta çizilir.

Arnis (Kali-Escrima) Nasıl Oynanır ?

Bu sporu yaparken, iki dövüşçünün koruyucu ekipmanlarla tam donanımlı olması gerekir ve iki rauntluk karşılaşmalarda, rauntlar arasında otuz saniye dinlenmeyle , raunt başına bir dakika olmak üzere , rakiplerine yalnızca uyluklarının üzerinden vurmalarına izin verilir . Arnis'in, katılımcıların aynı vuruşu art arda ikiden fazla yapmalarını kısıtlayan dört saniye kuralı var . Ayrıca, eğer bir kural ihlal edilirse, hakemler diskalifiye edilmeden önce bir uyarı işareti verir . Oyunun sonunda en yüksek puanı alan dövüşçü kazanır .

Arnis (Kali-Escrima) Puanlama Nasıl Yapılır ? 

          


Tüm maçlar “10 Puan Zorunluluğu” sistemine göre 3 hakem tarafından puanlanır . Puanlama , vuruşların miktarına , vuruşların etkililiğine ve ring generalliğine (halkada kalma süresine) dayanmaktadır . Tek sopalı müsabakalarda , silahsızlandırmalar maçın bir parçası olarak zorunlu puan kesintisi olarak puanlanacak ve eğer 3 silahsızlanma gerçekleşirse bu Teknik Nakavt ("TKO") ile sonuçlanacaktır; çift sopalı müsabakalarda ise dövüşçü puanı düşülmeyecektir. silahsız bırakılırsa tur sonuna kadar tek silahla savaşmaya devam edecektir. Eğer bir dövüşçü her iki silahı da kaybederse otomatik olarak maçı kaybeder.

Tarihçesi

Filipin , yalnızca kültür, miras ve tarih açısından değil aynı zamanda spor açısından da zengin bir ada ülkesidir. Yaygın olarak Arnis / Kali / Escrima olarak bilinen Filipin dövüş sanatı, Filipinler'in hem tarihine hem de çeşitliliğine katkıda bulunmuştur.

Her okuyucunun aklına gelen bazı genel sorular şunlardır : (a) “Bu Spor Nereden Geldi?” (b) “Neden oynanıyor?”  Bu nedenle sporu daha iyi anlamak için geçmişe bakmamız gerekiyor.

Başlangıçta spor köylüler veya sıradan sınıf insanları tarafından yapılıyordu. Ancak bu uygulayıcılar, bu sporun yazılı kayıtlarının bulunmaması nedeniyle bilimsel bilgiden yoksundu. Arnis'in kökeni, çeşitli İspanyol Öncesi Filipinli kabileler veya krallıklar arasındaki çatışmalar sırasındaki yerli dövüş tekniklerine kadar uzanabilir . Oysa 15. yüzyıldan kalma  İspanyol eskriminin bir başka formu da Arnis'in bugünkü formunu etkilemiş, üstelik Çin, Arap ve Hint dövüş sanatlarının da  etkilerini taşıyor .

Ayrıca Filipinler'deki bazı insanlar, Endonezya ve Malezya üzerinden Filipin adalarına seyahat eden insanların bu sanatı da beraberlerinde getirmiş olmaları nedeniyle Filipin Arnis sanatının Hindistan'a bağlı bazı kökleri olduğuna inanmaktadır . Hindistan'ın Tamil Nadu kentinin sopaya dayalı eski bir dövüş sanatı olan Silambam , Silat gibi Asya'daki birçok dövüş sanatı formunu etkilemiştir; bunların arasında Filipin dövüş sanatı sporu Arnis'in de Hindistan'ın dövüş sanatı Silambam ile aynı ataları paylaştığına inanılmaktadır. Kısa sopa (kali veya kaji) ve Silambam'ın diğer silah tabanlı stilleri ile bazı benzer hareketleri vardır .

Arnis (Kali-Escrima) Dövüş Sanatı Nedir ?

                                     

Arnis aslen Filipinler halkına aitti, ancak zaman geçtikçe sanat diğer ülkelere de yayıldı ve 2. Dünya Savaşı'na gelindiğinde; birçok kıta bunu benimsedi. Arnis, Filipinli devrimcilerin İspanyollara karşı mücadelesi sırasında da önemli bir rol oynadı  .

Sonunda sanata sistematik bir yapı kazandıran da Filipinliler oldu .  1920'lerde Hawaii  ve  Kaliforniya'ya getirildi  . Öğretme 1960'lara kadar Filipinli topluluklar içinde tutuldu, ardından  Usta Angel Cabales  ve diğerleri bunu başkalarına öğretmeye başladı. Sanatı tüm dünyaya duyurmak neredeyse yirmi yıl sürdü ve  Ocak 2010'da ; resmen Filipinler'in Ulusal Dövüş Sanatı ve Sporu olarak tanındı  .

Silah ve sopa kullanımına bağlı olarak; Arnis iki stile ayrılmıştır: Tamamen bıçak ve silah kullanımına yönelik olan Klasik Arnis, sopa ve gündelik nesnelerin sanatına yönelik olan Modern Arnis . Modern Arnis, Remy Presas tarafından bir öz savunma sistemi olarak kurulan Filipin dövüş sanatları sistemidir. Amacı, eski Arnis sistemlerini ileriye taşımak için yaralanmasız bir eğitim yönteminin yanı sıra etkili bir kendini savunma sistemi yaratmaktı .

Varyantlar

Arnis , 11 Aralık 2009'da  Filipinler'in Ulusal spor  ve dövüş sanatı ilan edildi . Arnis'in ilk ulusal organizasyonu, 1975 yılında General Fabian C. Ver tarafından kurulan Filipinler Ulusal Arnis Derneği'dir (NARAPHIL) . 

Ancak varlığı 1986'daki Filipin Devrimi'nden sonra azaldı . Spor olarak uygulanan Arnis'in iki ana türü, 1989 yılında kurulan ve uluslararası alanda tanınan WEKAF'ın (Dünya Eskrima Kali Arnis Federasyonu) takip ettiği sistemdir ; ve 1986'da kurulan ve 2005 Güneydoğu Asya Oyunları sırasında belirgin bir şekilde kullanılan Arnis Filipinler (ARPI) tarafından takip edilen diğer sistem .

1. DÜNYA ESKRİMA KALİ ARNİS FEDERASYONU (“WEKAF”) 

WEKAF  , Arnis sanatının uluslararası alanda kullanılan en yaygın sistemidir . 1989 yılında kurulmuştur . Sistem boksa oldukça benzeyen 10 puanlık 'zorunluluk' sistemi  üzerinde çalışıyor . Burada katılımcılar uzun yastıklı yelek, etek ve kollar giyerek canlı sopalarla dövüşüyorlar . Bu sistemde uyluk altına vurmak kesinlikle yasaktır. Bu sistem, savunma teknikleri yerine ağır hücuma ağırlık veriyor ve savaşçıların düzensiz bir şekilde birbirlerine vurduğu görülüyor. Bu nedenle,katılımcıların aynı vuruşu art arda ikiden fazla kullanmasının yasaklandığı "dört saniye kuralı" ortaya çıktı. Bu sistem kendini test etmek isteyen katılımcılar tarafından tercih edilmektedir.   

2. ARNİS FİLİPİNLER SİSTEMİ (“ARPI”) 

Arnis Filipinler sistemi, WEKAF sisteminden önce (1986'da) kurulmuş  ve eskrime benzer puanlama sistemini uyarlamıştır. Maçlar, faulleri işaretlemek için birden fazla hakem tarafından izleniyor ve darbenin şiddeti, vuruşun gücünü belirliyor. Katılımcılar rakibini silahsızlandırarak veya onu ringin dışına çıkmaya zorlayarak puan kazanırlar. 'ARPI' sisteminde katılımcılar, saldırı  sırasında daha yumuşak ve esnek oldukları için canlı çubuklar yerine hafif rattan çekirdekli yastıklı çubuklar (ahşap sap ) kullanırlar .

Yorum Gönder

0 Yorumlar