Aquatlon (Aquathlon) Nedir ?

Aquatlon (Aquathlon) Nedir ?
               

Aquatlon -Aquathlon- , yüzme ve koşmayı birleştiren, çok beğenilen bir çoklu spor etkinliğidir. İki koşu etkinliği arasına sıkıştırılmış bir yüzme bölümü ile üç etaptan oluşur. Aquatlon sporu nispeten yenidir ve tüm dünyada büyük bir takipçi kitlesine sahiptir.

Yarışmacılar yüzme yarışını hemen ardından çeşitli mesafelerde koşu yaparak tamamlıyorlar. "Aquathlon" adı Latince ve Yunancadan türetilmiş ve "suda dövüş" anlamına geliyordu (aqua, Latince su ve Athlon, Yunancadan türetilmiş, güreş anlamına geliyordu). Dünya Triatlonu  , aquatlonun ana yönetim organıdır. 

Aguatlon Koşu ve Yüzme Mesafeleri Nelerdir ?

  • Aquatlon genel olarak 2,5 km koşu, 1 km yüzme ve ardından 2,5 km koşu olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. 
  • Sıcaklık 22 derecenin altına düştüğünde yarış formatı 1 km yüzme ve ardından 5 km koşu olarak değişir.
  • Aquathlon, tek bir müsabakanın parçası olarak sürekli yüzme ve koşmadan oluşur. Katılımcılar parkurda, yolda veya patikada koşarlar. Ancak havuz, rezervuar, okyanus vb. her türlü su kütlesinde yüzme yapılabilir.

Aquatlon (Aquathlon) Nedir ?
                                    

Aquatlon (Aquathlon) Tarihi 

Aquathlon günümüzün popüler sporu yüzme ve koşunun birleşimidir. Modern sporun kökleri 1950'lerdeki Avustralya'dan gelmektedir. Geleneksel olarak yarışlar sahilde koşu, bir şamandıranın etrafında denize yüzülme ve ardından sahile dönüş şeklinde yapılıyordu. 

Daha sonra 1960'larda bu fikir Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kaliforniya'ya yayıldı ve burada koşucular ve yüzücüler arasında popüler oldu. 1989 yılında Fransa'nın Avignon kentinde düzenlenen ilk ITU Kongresi'nde Uluslararası Triatlon Birliği (ITU) kuruldu ve Ağustos ayında ilk resmi Dünya Şampiyonasını düzenledi. O tarihten bu yana her yıl yapılıyor.

Aquatlonda koşma ve yüzme mesafeleri lokasyona ve su sıcaklığına göre değişmektedir. Başlangıçta aquatlon, toplam koşu süresini toplam yüzme süresine eşitleyecek şekilde tasarlandı, dolayısıyla ne güçlü yüzücünün ne de keskin koşucunun herhangi bir avantajı yoktur. 

2004 yılında Yeni Zelanda'nın Queenstown kentinde düzenlenen ITU Aquatlon Dünya Şampiyonası'nda yüzme, buzullarla beslenen, suyun çok soğuk olduğu bir gölde yapılıyordu. Bu nedenle kuralda ilk değişiklik yapıldı ve oyuncuların wetsuit giymelerine izin verildi.

2018 yılında ITU Çoklu Spor Dünya Şampiyonası Festivali Danimarka'nın Fyn kentinde düzenlendi. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar