Alp Disiplini Kayak Nedir ?

Alp Disiplini Kayak Nedir ?

                                     

Yokuş aşağı kayak olarak da bilinen Alp disiplini kayağı, sabit topuklu bağlamalara sahip kayaklar giyen yarışçıların karla kaplı tepelerden veya dağlardan kendileri için mümkün olan en hızlı sürede kayak yaptıkları bir kar sporudur . Alp Disiplini Kayak Sporu dört ana disiplinden oluşur: yokuş aşağı , slalom , dev slalom ve süper G. Spor genellikle kayak merkezlerinde yapılmaktadır. 1936'dan beri (1940 hariç) Kış Olimpiyatlarının bir parçasıdır . Sporun amacı yarışı kazanmak için parkurda koşarak  mümkün olan en hızlı  sürede kapı  çizgisini  geçmektir  .

Alp Disiplin Kayağı Tarihi

Spor, 1850'lerde Norveç'in Telemark kentinden Sondre Norheim'ın , donmuş bataklıkları ve sulak alanları kolayca geçme fikriyle ayak parmağı ve topuk bağları olan bir kayak geliştirmesiyle ortaya çıktı. 1760'lı yıllarda bu faaliyet askeri eğitimde uygulanıyordu. Modern Alp disiplini kayağı 1850'lerde doğdu . Kısa sürede soğuk bölgelerde ulaşımın ayrılmaz bir parçası haline geldi. 19. yüzyılda dünyanın geri kalanına rekreasyonel ve rekabetçi bir aktivite olarak tanıtıldı.

İlk slalom kayak etkinliği 1922'de yapıldı . _ Norveçli kayakçı Sondre Norheim, kenarları kavisli ve sert topuk bantlarıyla bağlanan kayaklarda yeni bir trend başlattı. 1868 yılında düzenlenen ilk yokuş aşağı kayak yarışmasının şampiyonu oldu . Uluslararası Alp disiplini kayak federasyonu - FIS 1924'te kuruldu .

Alp Disiplini Kayak Nedir ?

                                           

Alp Disiplin Kayağı Teçhizatları

Alp Disiplini - Eldiven

Eldivenler kayak formasının en etkili ve vazgeçilmez parçalarından biridir çünkü kayak yapmayı daha uzun süre sağlar.

Alp Disiplini - Kayak 

Kayaklar, kar üzerinde kaymak için ayağınıza bağladığınız, genellikle ince ahşap, plastik veya metal parçalarından oluşan, genellikle uzun olan temel ekipman olduğundan, Alp disiplini kayağının en önemli parçasıdır.

Alp Disiplini - Kayak kıyafetleri

Kayak kıyafetleri kış sporları müsabakalarında katılımcıları sıcak tutar. Kayak kıyafetleri unisex giysi olarak tasarlanmıştır.

Alp Disiplini - Kayak Direkleri

Kayak direkleri, düz veya yokuş aşağı arazilerde daha iyi bir deneyim için kontrol, denge ve navigasyon sağladıklarından kayak yapmanın en önemli parçasıdır.

Alp Disiplini - Gözlük

Kayak gözlükleri kayakçının gözlerini korumak için kullanılır. Bu gözlükler kayak yaparken gözleri rüzgardan, kardan ve zararlı UV ışınlarından korur.

Alp Disiplini - Bağlamalar

Kayak bağlamaları, kayak botunu kayağa bağlayan/bağlayan cihazdır. Bağlamalar güvenlik cihazları olarak önemli bir rol oynar ve tüm girdileri gökyüzünde yaptığınız gibi aktarır. 

Alp Disiplini - Kask

Kayakçılar, başlarını ve kulaklarını kapatan, çeşitli darbelere dayanacak şekilde iç dolgulu sert plastik veya reçine kabuktan oluşan ve kafaya sıcaklık ve ekstra koruma sağlayan yastıklı çene kayışlı bir kask takarlar.

Alp Disiplini Kayak Nedir ?


Alp Disiplini - Bot

Kayak botları kayak sporunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Sadece işlevsel bir değer katmakla kalmıyorlar, aynı zamanda konforumuzu diğer ekipman türlerinden daha fazla etkiliyorlar.

Alp Disiplini - Kayak Çorapları

Hafif yünlü çoraplar kayakçılar tarafından ayakları kuru tutmak ve uygun kan akışını düzenlemeye yardımcı olmak için giyilir.

Alp Disiplini Kayak Alanı Özellikleri 

Alp disiplini disiplinlerinin her biri için "piste" adı verilen yarış parkurunun farklı ölçümleri vardır: -

Slalom - Slalom parkurunda dikey düşüş erkekler için 180-220 metre, kadınlar için biraz daha az olup erkekler için 55-75, kadınlar için 40-60 kapıdır. Slalom parkuru, dönüşümlü mavi ve kırmızı direk çiftleri kullanılarak oluşturulur.

Dev slalom - Dev slalom parkurunda erkekler için 250-450 m, kadınlar için 250-400 m dikey düşüş vardır; erkekler için 56-70, kadınlar için 46-58 kapı vardır. Parkurda metre cinsinden dikey düşüşün %11-15'i civarında yön değişiklikleri bulunmaktadır.

Super-G - Süper-G parkuru erkekler için 500-650 m ve kadınlar için 350-600 m'lik dikey bir düşüşe sahiptir ve erkekler için en az 35, kadınlar için 30 kapısı vardır. Parkur aynı zamanda geniş bir şekilde ayarlanmış kapılardan ve yokuş aşağı kayaktakine göre daha fazla dönüşten oluşur.

Yokuş Aşağı - Yokuş aşağı parkurlar yaklaşık 30 m genişliğindedir ve erkekler için 450-1100 m, kadınlar için ise 450-800 m dikey düşüşe sahiptir. Bu sahalardaki kapılar en az 8 m genişliğindedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar