Akrobatik Cimnastik Nedir ?

Akrbobatik Cimnastik Nedir ?


Akrobatik kelimesi Yunanca yükselmek veya ilerlemek anlamına gelen Acrobateo kelimesinden gelir. Akrobatik Cimnastik , cimnastikçilerin çiftler veya gruplar halinde akrobatik becerilerden oluşan rutinleri gerçekleştirdikleri rekabetçi bir jimnastik disiplinidir; müzik üzerine koreografisi yapılan dans ve yuvarlanma. Hepsine belirli bir seviyede veya yaş grubunda girilir ve değerlendirilir. Her ortaklıkta farklı boy, ağırlık ve yeteneklere sahip jimnastikçiler yer alır. Karmaşık hareketleri gerçekleştirmek için birbirlerini tamamlayacak şekilde dengelenirler. Bazıları genellikle destekleyici ve sunum yapan rolleri oynar ve 'temel' olarak anılırlar . Daha sonra 'üst' olarak adlandırılan daha kısa boylu jimnastikçilerle dengelenirler .

Spor, Uluslararası Jimnastik Federasyonu (“FIG”) tarafından yönetilmektedir . Uluslararası düzeyde yaşa göre FIG yarışmalarının dört kategorisi vardır; 11–16, 12–18, 13–19 ve 15+ (Kıdemli). Ayrıca 1-6. sınıflar da vardır; 5. sınıf 11-16 ile aynı zorlukta ve 6. sınıf 12-18 ile aynı zorluktadır.

Akrobatik Cimnastik Branşının Amacı

Sporun temel amacı Denge, Dinamik ve Kombine olmak üzere üç tür rutini gerçekleştirmektir. Bu rutinler, belirli oluşumlarda, tipik olarak kuleler veya piramitler, belirli zaman süreleri boyunca statik tutmayı içerir. Sporcunun gücünü ve esnekliğini test eder. 

Akrobatik Cimnastiğin Tarihçesi

Akrobasi şu ya da bu şekilde binlerce yıldır var olmuştur ve kökleri antik Yunan ve Roma'da bulunan organize jimnastikte bulunur. O zamanın Bronz Çağı sanatı, akrobasinin ilkel biçimlerini, özellikle de boğaya tapınma geleneklerine sahip eski kültürlerde bulunan bir boğaya saldıran boğa atlamasını tasvir ediyor.

Hatta Homeros'un destansı edebi eserleri olan İlyada ve Odysseia'da akrobatik hareketlere sürekli göndermeler vardır (Homeros - MÖ 8. – 9. Yüzyılda İyonya'da yaşamış, tüm zamanların en büyük ve en etkili yazarlarından biri). Benzer şekilde Çin'de, akrobasinin hasat festivallerinin bir parçası olduğu Han Hanedanlığı'ndan ve el dengelemeyi tasvir eden Wei Hanedanlığı sanatından bu yana bir akrobasi geleneği vardı. Antik Yunan'da akrobasi eğlencenin de bir parçası olmuş ve "Sempozyum" olarak bilinen sosyal etkinliklerin önemli bir parçası olmuştur .

Üst sınıf eğlencesi olarak akrobasi, Orta Çağ'da Avrupa mahkemelerinin koruyucusu olarak devam etti; akrobatlar, taklacılar ve hokkabazlardan oluşan topluluklar ilk sirklerde gösteri yapmak için şehirden şehre seyahat etti. Amuda kalkma ve diğer jimnastik becerileri, sirk "diktatörünün" tipik usta vuruşlarıydı. Akrobasi ve takla atma, Vaudeville döneminde önemli bir beceriydi (Vaudeville, 19. yüzyılın sonunda Fransa'da doğan çeşitli eğlencelerin teatral bir türüdür), çünkü bunlar eğlence olarak oldukça değerliydi.

Akrbobatik Cimnastik Nedir ?

                                          

20. yüzyılın başında akrobasinin gelişiminde iki yön ortaya çıktı. Bunlardan ilki, sirk gösterilerinin vazgeçilmezi olmaya devam eden aparatlar (trapez, halatlar vb.) üzerinde akrobasiydi. Diğeri ise yuvarlanıyordu ve Piramitti. Başlangıçta bunlar yalnızca insan vücudunun verimliliğini göstermek için kullanıldı, ancak daha sonra geliştirilerek rekabetçi bir spor haline getirildi.

Sovyet zamanlarında, yüzlerce akrobatın birlikte çalıştığı devasa insan piramitleri de dahil olmak üzere karmaşık figürler oluşturmak için tıka basa dolu stadyumlar, Kuzey Kore'nin Arirang Festivali'nde hala görülebilen bir uygulama olan devasa jimnastik performanslarına sahne oldu.

Rekabetçi bir disiplin olarak akrobasi, ilk yarışma kurallarının belirlendiği Sovyetler Birliği'nde ortaya çıktı. İlk Sovyet ulusal şampiyonası 1939'da yapıldı, ancak İkinci Dünya Savaşı disiplinin gelişimini kesintiye uğrattı. Spor Akrobasi adlı ilk uluslararası turnuva 1957 yılında Polonya'nın Varşova kentinde gerçekleşti ve burada dört Doğu Bloku takımı (Bulgaristan, Alman Demokratik Cumhuriyeti, Polonya ve Sovyetler Birliği) yarıştı.                    

Dünya çapında bir yönetim organı olan Uluslararası Spor Akrobasi Federasyonu (IFSA) 23 Kasım 1973'te kuruldu ve başlangıçta 12 ulusal yönetim organını temsil ediyordu. İlk Dünya Şampiyonası ertesi yıl Bulgaristan, Federal Almanya Cumhuriyeti, İngiltere, Macaristan, Polonya, Sovyetler Birliği ve ABD'den takımların katılımıyla Moskova'da düzenlendi.

1998 yılında, Uluslararası Spor Akrobasi Federasyonu feshedildi ve disiplin, tüm jimnastik disiplinlerini birleştirmek ve akrobasiyi sonunda Olimpik bir spor haline getirmek amacıyla Uluslararası Jimnastik Federasyonu tarafından kabul edildi.

16. Dünya Şampiyonası ve FIG döneminin ilk Dünya Şampiyonası, 1999 yılında Belçika'nın Gent kentinde düzenlendi. 2007'den beri bu disiplin Akrobatik Jimnastik olarak biliniyor.

Zengin akrobasi ve yenilik geçmişiyle Çin ve Rusya'dan gelen takımlar, Akrobatik Jimnastikte uluslararası rekabete hakim olmayı sürdürürken, Büyük Britanya ve Belçika gibi ülkeler de önemli ölçüde ilerleme kaydetti.

Akrbobatik Cimnastik Nedir ?


OLAYLAR

Erkek ve kadın gruplarının ortasında da bir veya iki kişi bulunur; bu, genellikle tabanda dengeyi sağlarken üst kısmı destekleyen ikinci bir taban gibi olur. Fédération Internationale de Gymnastique  ("FIG") tarafından düzenlenen yarışmada görülen çeşitli ortaklıklar  şunlardır:  

Bir çift kadın (iki kadın)

Bir çift erkek (iki erkek)

Karışık çift (bir erkek taban ve bir kadın üst)

Kadınlar grubu (üç kadın)

Bir grup erkek (dört erkek)

Puan Kodu olarak bilinen oyunun kuralları ŞEKİL 2'ye tabidir. Bu kurallar, jimnastiğin diğer disiplinlerinde olduğu gibi, Olimpiyat döngüsüne uyacak şekilde her dört yılda bir değiştirilebilir.

YARIŞMALAR

Akrobatik Jimnastik Dünya Oyunlarının bir parçasıdır ve aynı zamanda Avrupa Oyunlarına da dahildir. Her ülkede çeşitli ulusal, eyalet ve bölgesel yarışmalar da düzenlenmektedir. Yerel ve bölgesel yarışmalar genellikle ulusal şampiyonalarda yarışabilmek için gerekli olan eleme aşamalarını oluşturur. FIG'de cimnastikçilerin uluslararası düzeyde rekabet edebilmeleri için ulusal şampiyonalara katılma zorunluluğu yoktur, ancak yerel yönetim organları genellikle milli takımlarını jimnastikçilerin ulusal yarışmalardaki performansına göre seçerler.

Akrobatik jimnastik etkinlikleri genellikle izleyicileri cezbeder çünkü eğlenceli, canlandırıcı ve algılanan riskli veya cüretkar hareketler nedeniyle merak uyandırıcıdır.

Altın, gümüş ve bronz madalyalar genellikle ortak formatlarda verilir; ancak bazı yarışmalarda madalya almaya hak kazanabilmek için minimum puan gerekir.

TEÇHİZAT

Akrobatik Jimnastik - Ayakkabı

Jimnastikçiler destek ve şok emilimi sağlayan esnek ve yastıklı ayakkabılar giyerler.

Akrobatik Jimnastik - Giyim

Kadınlar tek parça tek parça streç giysi ve ten rengi tayt giyerken, erkekler tek veya iki parçalı esnek kostüm giyerler.

TEKNİKLER

Bir yarışmada gerekli olan rutinlerin sayısı, cimnastikçilerin yarıştığı seviyeye bağlıdır. Rutin türlerinin her birinin farklı önemi vardır, ancak hepsinde takla atma ve dans unsurları bulunur. Daha düşük yaş seviyelerinde yalnızca tek bir basit rutin gereklidir. Orta ve üst düzeylerde aşağıda belirtilen üç rutinin (tekniğin) tümü gereklidir:

Denge (eskiden Statik olarak biliniyordu) Rutini - Bir denge rutini, belirli bir süre boyunca sabit bir şekilde tutulması gereken belirli pozları veya 'dengeleri' gerektirir. Bu hareketler güç, denge, zarafet ve esneklik gerektirir. Jimnastikçiler birleşerek kuleler veya piramitler oluştururlar ve üst kısımları tabanları üzerinde belirli bir konumda dengelenir. Geleneksel olarak, dengeleme rutinleri genellikle müziği yavaşlatmak için gerçekleştirildi, ancak yalnızca bu değil. Rutinin geri kalanı yaklaşık iki dakika otuz saniye sürer.

Dinamik (eskiden tempo olarak biliniyordu) Rutin - Bu rutinler, sıçrama, uçuş, dönüş ve iniş aşamalarını içeren akrobatik hareketlerin performansı aracılığıyla güç, güç ve zarafet gösterir. Bu genellikle üst kısmı havada ve bir dizi takla veya bükülme yoluyla iten bir taban veya tabanları içerir. Üst kısım genellikle inişte yakalanır veya tabanları tarafından desteklenir. Dinamik rutin yaklaşık iki dakika sürer.

Kombine Rutin - Yarışmanın daha üst seviyelerinde (12-18'den üst seviyelere kadar), denge ve dinamik hareketleri normal takla ve dansla birleştiren üçüncü bir rutin gerçekleştirilir (kıdemli seviye sporcularda takla atılması gerekli değildir). Bu genellikle yarışmanın seviyesine bağlı olarak yaklaşık 2 dakika 30 saniye süren son bir rutin olarak yapılır.

PERFORMANS ALANI

Performans alanı Ritmik jimnastik ile aynıdır. Toplam performans alanı 12 x 12 metre kauçuk paspas veya halı kaplı yaylı zemin olup, salonun yüksekliği (normalde) 8 metre ve Uluslararası olarak 10 -12 metredir. Tüm jüri üyeleri aynı vizyona sahip olacak şekilde bir arada oturur ve kazananı kolayca ilan eder.

PUANLAMA

Akrobatik jimnastik müsabakaları 30.00 üzerinden değerlendirilir. Sporcuların puan aldığı kategoriler aşağıdadır.

Akrobatın performansını koreografi, çeşitlilik ve müzikle icra etme yeteneği açısından değerlendiren sanatsal bir bileşen; (10 üzerinden işaretler)

Akrobatların eşleriyle rutinleri gerçekleştirirken yaptıkları çıkarımları ve bireysel becerileri (örneğin bükülmüş bacaklar veya ayak parmaklarının olmaması) değerlendiren bir performans bileşeni. Bu 10 üzerinden puanlanır, ancak daha sonra önemini vurgulamak için iki katına çıkarılır.

Zorluk bileşeni, zorluk derecesine ve beceri sayısına dayalı genel eşdeğer bir puandır (zorluk puanı, Puan Koduna uygun olarak beceriye atanan değere göre belirlenir).

Zorluk puanları sınırlı olmadığından otuzun üzerindeki puanlar nadir değildir.

YETKİLİLER

SANATSAL JÜRİ

Dört sanatsal jüri, gerçekleştirilen rutindeki sanatsal değerleri ve hataları değerlendirir.

JÜRİ HEYETİ BAŞKANI

Panelin faaliyetlerini ve herhangi bir anlaşmazlıkla ilgili kuralları denetlemekten sorumludur.

ZORLUK HAKEMLERİ

İki zorluk hakemi rutinde gerçekleştirilen hareketlerin zorluğunu değerlendirir.

İNFAZ HAKİMLERİ

Dört infaz hakemi, rutinin uygulanmasındaki teknik kusurlara dayanarak puan keser.



Yorum Gönder

0 Yorumlar