Aerobik Cimnastik Nedir ?

Aerobik Cimnastik Nedir ?


Aerobik Jimnastik, jimnastikçilerin dinamik güç, esneklik, atlama yeteneği ve denge gösteren müzik eşliğinde rutinler uyguladığı rekabetçi bir jimnastik disiplinidir .

AEROBİK CİMNASTİK TARİHİ

"Aerobik" terimi, 1875 yılında Louis Pasteur'un (Fransız kimyager ve mikrobiyolog) bazı "aerobik" bakterilerin hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duyduğunu keşfetmesiyle ortaya çıktı. 1960'lı yıllarda Ken Cooper adlı Amerikalı bir doktor, kalp hastalıklarıyla mücadele için "Aerobik Egzersizler" serisini geliştirdi.

1970'lerde Ken Cooper'ın yöntemleri, film yıldızı “Jane Fonda”nın (Amerikalı aktris, aktivist ve eski manken) yer aldığı bir dizi egzersiz videosuyla dünya çapındaki insanlar tarafından popüler hale getirildi. Aerobik egzersiz, 1980'lerde dünya çapındaki fitness trendinin bir parçası haline geldi ve nefes kesici rutinler sergileyen ve kaslarını esneten spandeks kaplı yarışmacıların yer aldığı egzersiz yarışmaları da insanlar arasında büyük bir popülerlik kazandı.

Aerobik ile Jimnastik'in nihai birleşimi, 30 Ekim 1993'te, bağlı federasyonların resmi olarak FIG İcra Komitesi'nden aerobik'i FIG yarışma programına bir disiplin olarak dahil etmesini istemesiyle başlamıştı . Ertesi yıl, Cenevre'deki FIG Kongresi'nde (SUI), FIG Başkanı Yuri Titov (RUS), delegeleri bir Aerobik Spor Komisyonu'nun kurulmasını ve 1995 Dünya Şampiyonası'nın organizasyonunu kabul etmeye davet etti.

14 Mart 1995'te Aerobik alanında ilk hakem ve antrenör kursu İsviçre'de düzenlendi. Aynı yılın Aralık ayında, ilk FIG Aerobik Dünya Şampiyonası Paris'teki Stade de Coubertin'de (Kapalı Arena) düzenlendi. Brezilya'dan gelen yarışmacılar dört şampiyonluktan üçünü kazanarak yarışmayı domine ederken, diğer yedi ülke de madalya kazandı.

1996 yılında FIG, Aerobik Jimnastiği resmi olarak bir FIG disiplini olarak tanıdı ve son yıllarda bir spor olarak gelişmeye devam etti. Disiplin Asya'da yaygındır ve birkaç üniversite ekibi tarafından uygulanmaktadır.

OLAYLAR

Aerobik Cimnastikte 6 farklı etkinlik kategorisi bulunmaktadır, eğer bir katılımcı yarışmak isterse kendisine uygun bir kategoriyi seçebilir. Kategoriler aşağıdaki gibidir:

1. Bireysel Kadınlar, Bireysel Erkekler

2. Karışık Çiftler

3. Üçlü (herhangi bir erkek/kadın kombinasyonu)

4. 5'li gruplar (herhangi bir erkek/kadın kombinasyonu)

5. Aerobik Dans (8 – herhangi bir kombinasyon)

6. Aerobik Adım (8 – herhangi bir kombinasyon)

Aerobik Cimnastik Nedir ?

                             

Teçhizat

Aerobik Jimnastik - Ayakkabı

Jimnastikçiler destek ve şok emilimi sağlayan esnek ve yastıklı ayakkabılar giyerler.

Aerobik Jimnastik - Giyim

Kadınlar tek parça tek parça streç giysi ve ten rengi tayt giyerken, erkekler tek veya iki parçalı esnek kostüm giyerler.


TEKNİKLER

Aerobik Jimnastik rutini “Temel Adımlar” ve “Elementler”in yaratıcı bir birleşimidir. Hızlı tempolu, hareketli bir müzik parçasını hareket yoluyla yorumluyor.

Dört Aerobik Zorluk Element Grubu vardır ve bir rutin her gruptan en az bir Element içermelidir. Eleman Grupları şunlardır:

GRUP A (Dinamik Güç): şınav, üstüne binerek şınav, triseps şınavı, menteşe şınavı, patlayıcı şınav, serbest düşme, bacak çemberi

GRUP B (Statik Güç): 2 saniye tutulan destekler (V desteği, üstüne binilir destek, L desteği, Lever, Planche)

GRUP C (Atlamalar ve Sıçrayışlar): Bölünmüş Sıçrayış, katlanma, iki binme, mızraklama, tam tur atlama

GRUP D (Esneklik ve Denge/Dönüşler): dikey bölmeler, ön bölmeler, gözleme, tam dönme, illüzyonlar

AEROBİK CİMNASTİK PERFORMANS ALANI

Gösteri alanı 7 x 7 m yaylı ahşap zemin alanı (bireyler için) ve Karma Çiftler, Üçlüler ve Gruplar için biraz daha büyük 10 x 10 m'lik bir alandır.

AEROBİK CİMNASTİK YARIŞMA PERFORMANSI KAÇ DAKİKA SÜRER ?

Sporcular tüm müsabakalarda +/- 5 saniye toleransla 1 dakika 30 saniye performans sergilerler. Kendi seçtikleri enerjik bir müzik eşliğinde koreografi yapıyorlar. Bunda sporcular koreografi ve müziğin uygun şekilde senkronize başlangıç ​​ve bitişiyle 12 unsuru icra ederler. Sporcuların ritmik hareket ederek tüm performans alanını kapladığından emin olmaları gerekir.

AEROBİK CİMNASTİK PUANLAMASI NASIL YAPILIR ?

Cimnastikçiler hareketlerin zorluğuna, sanatsal değere  ve  uygulamaya göre puanlanır  . Üç puanın toplamı etkinliğin kazananını belirler.

YETKİLİLER

HAKEMLER

  • Dokuz hakemden oluşan bir panel,   sporcuların gerçekleştirdiği her rutini değerlendiriyor ve puan veriyor.  Panel genellikle performansın her yönünü puanlamak için 2 hakemden oluşan  "D" paneline (Zorluk)  , 5 hakemden  oluşan   "E" paneline (Uygulama)  ve  2 hakemden oluşan  "R" paneline (Referans)  ayrılır  .
                                        


SANATSAL JÜRİ

  • Sanatsal jüri üyeleri,   gerçekleştirilen rutindeki sanatsal değerleri ve hataları değerlendirir.

JÜRİ HEYETİ BAŞKANI

  • Panelin faaliyetlerini denetlemek  ve yasaklı hamlelerin kullanılması vb. hatalarda puan kesintisi yapmaktan sorumludur. 

ZORLUK HAKEMLERİ

  •  Zorluk hakemleri rutinde gerçekleştirilen hareketlerin zorluğunu değerlendirir  .

İNFAZ HAKİMLERİ

  • Uygulama hakemleri   rutinin uygulanmasındaki  teknik kusurlara  dayanarak puan keserler .

CEZALAR

  • Aşağıdaki kural ihlallerini yapan sporculara cezalar uygulanır:
  • Bir yarışmacı yalnızca bir uyarı alır ve kategorisine bakılmaksızın ikinci uyarı anında diskalifiye edilir. 
  • Disiplin cezaları Bir uyarı veya diskalifiye, disiplin cezalarına ilişkin Puan Kuralları bölümüne uygun olarak ilan edilir.

DİSİPLİN CEZALARI:  

  • Yasaklanmış bölgede bulunma
  • Uygunsuz davranış/görgü 
  • Milli eşofmanın giyilmemesi (açılış/kapanış törenleri)
  • Madalya ödül töreninde müsabaka kıyafeti giyilmeyecektir.

Diskalifiye:  

FIG Tüzüğü, TR veya COP'nin ciddi  ihlali 


Yorum Gönder

0 Yorumlar