Triatlon Nedir ? (Üçlü Yarışma)

Triatlon Nedir ? (Üçlü Yarışma)


Triatlon kelimesi eski Yunanca kökenli olup ve üç branşın bir arada uygulandığı bir spor demektir. Bu branşlar sırasıyla yüzme, bisiklet ve koşunun ard arda yapılmasıdır. Triatlon ferdi bir spordur, sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirdikten hemen sonra kurallara uygun giysilerini giymek için, belirli kuralara uymak koşulu ile, değişim alanına girer ve diğer disipline başlar. Özetle sporcunun sadece bir branşta başarılı olması yetmeyecektir, diğer branşlara ait antrenmanları da başarılı bir şekilde yapmak ve kas gruplarını iyi bir şekilde  çalıştırmak zorundadır. Ayrıca taktik ve teknik düzeyini üst düzeyde tutarak hem enerjisini hem de dayanıklılığını korumak mecburiyetindedir. Örneğin; yüzme esnasında sporcular genelde açık deniz ya da göllerde yüzdükleri ve belirli bir şamandıra ile işaretlenmiş parkuru takip ettikleri için, normal havuz yüzücülüğünden daha başka bir teknik kullanırlar.

Yüzücülerin hareket ettiği deniz veya gölün akıntısı, dalga boyu ve en önemlisi, yanlarında, arkalarında ve önlerindeki diğer sporcuların dalgaları ve vücutları, hem engelleyici hem de avantaj veya dezavantaj yaratan faktörlerdir. Yüzücüler, "Yunus Vuruşu" olarak adlandırılan bir teknikle su yüzeyine çıkıp dubalarla belirlenmiş parkuru izlemektedirler. Sporcular belirli bir yüzme tekniğiyle değil, herhangi bir stilde yüzebilirler. Ayrıca, suyun sıcaklığına bağlı olarak, su sıcaklığı 25.5 Santigrad derecenin altındaysa, sporcuların mayo tarzı giyinmelerine izin verilir. Bu tür mayo, vücudu daha sıcak tutarak daha hızlı yüzme avantajı sağlayabilir. Ancak bazı yarışlarda bu kuralın istisnaları olabilir. Ancak "Yaş Grupları" bu kuralın dışındadır. 

Triatlon Nedir ? (Üçlü Yarışma)

                                            

Triatlon bisikleti, kurallar açısından profesyonel bisikletten tamamen farklıdır, çünkü draft'a izin vermez. Daha çok bireysel zaman denemeleri kuralları gibi işler. Bisikletler en aerodinamik şekilde tasarlanmıştır ve gidon tutamakları "3lü Kol" veya "Havalı Kol" şeklindedir. Lastikler ve sele pozisyonu, sporcuların bir sonraki branşı olan koşuda kullanacakları kasları serbest bırakacak şekilde ayarlanmıştır. Sporcu, en son turda maksimum hızda pedal çevirmesi, koşuda kullanacakları kaslardaki oksijen miktarını maksimuma çıkarır. Ancak, draft serbest yarışlarda profesyonel yol bisikleti kullanılır. Ayrıca (yaş grupları hariç) sporcu, gidona takılı elcikleri geçmeyen bir aero-bar kullanabilir.

Dünyada ilk Triatlon yarışı 18 Şubat 1978'de Hawai adalarında Waikiki plajında gerçekleştirilmiştir. Sprint (kısa mesafe), olimpik mesafe, half-ironman ve ironman (demir adam) gibi farklı mesafelerde yarışlar düzenlenmektedir. Olimpiyatlarda kabul gören format, yüzme (1.5 km), bisiklet (40 km) ve koşu (10 km) disiplinlerinden oluşur.

Triatlon, yüzme , bisiklet ve koşu olmak üzere üç disiplinden oluşan, devamlılık ve art arda yarışılan kombine bir spordur . Sporun en yaygın şekli yalnızca bu üç disiplinden oluşur; ancak oyunun başka varyasyonları da mevcut olabilir. Spor 2000 yılından bu yana yaz olimpiyatlarının bir parçası. Bu üç sporun (yüzme-bisiklet-koşu) arka arkaya oluşturduğu ilk triatlon 25 Eylül 1974'te Mission Bay, San Diego, California'da yapıldı.

Ancak sporun başlangıcının 1920'li yıllarda Fransa'da "Les Trois Sports" adı verilen, 3 kilometre koşu, 12 kilometre bisiklet yarışı ve ardından yüzme yarışıyla başladığı sanılıyor. Sporun küresel yönetim organı ITU 1989 yılında kuruldu.

TRİATLON YARIŞ MESAFELERİ TABLOSU

Triatlon Mesafe Tablosu

AMAÇ

Önceden belirlenen kuralları takip ederek üç disiplini de mümkün olan en hızlı sürede tamamlamak. Sporcunun toplam süresi, oyuncuların bir sonraki bölüm için (yüzmeden bisiklete ve bisikletten koşuya) vites değiştirmek için harcadığı "geçiş" süresini içerir.

Triatlon Nedir ? (Üçlü Yarışma)

                                           

TRİATLONUN TARİHİ

Triatlon, 1970'lerde antrenmanları takip etmek için seçmeli bir egzersiz olarak geliştirildi ve Olimpiyatlara ilk kez 2000 Sidney Oyunlarında çıktı. Triatlon, 1970'lerin ortasında San Diego Atletizm Kulübü tarafından pist hazırlığının zorluklarına yönelik seçmeli bir egzersiz olarak yaratıldı. Kulübün ilk etkinliği 10 km koşu, 8 km bisiklet ve 500 m yüzmeden oluşuyordu. Sonraki on yıl boyunca Triatlon'un şöhreti gelişmeye devam etti ve çok geçmeden genel kabulü de arttı.

1989 yılında Fransa'nın Avignon kentinde Uluslararası Triatlon Birliği (ITU) kuruldu ve ilk resmi Dünya Şampiyonası düzenlendi. Triatlonun resmi mesafesi 1.500 m yüzme, 40 km bisiklet ve 10 km koşu olarak belirlendi; bunlar halihazırda Olimpiyat programına dahil olan mevcut etkinliklerden alınmıştır.

1991 yılında ITU, Dünya Kupası turunun ilk tam sezonunu başlattı. Dokuz farklı ülkede on iki yarış düzenlendi. Oyunun entrikası gelişmeye devam ettikçe her yıl Dünya Kupası yarışları giderek daha fazla dahil ediliyor.

Triatlon, Olimpiyatlarda tam madalyaya ilk çıkışını 2000 Sidney Oyunlarında yaptı. Bu, oyunun giderek daha iyi bilinmesine yardımcı oldu. Şu anda dünya çapında 120'den fazla ortak ulusal kuruluşa sahiptir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar