Yelken Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

Yelken Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

                           

Yelken Nedir ?

Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak, geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümüdür. Yelken sporu ise özel olarak tasarlanmış yelkenli teknelerle rüzgar yardımıyla istenilen rotada istenilen yönlerde hareket edilerek alan kat edilen bir spordur .Rüzgarın gücü kumaş sayesinde yönlendirilir.

Yelken Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

                           

Yelken Tarihi Nedir ?

Arkeolojik bulgular ilk yelkenli teknelerin Obeyd Döneminde (MÖ 6000-4300) kullanıldığını göstermiştir. MÖ 3200 yıllarında Mısır halkı duvar resimleriyle Nil'de yer alan yelkenli tekne resimleri çizmişlerdir. Tam anlamıyla en eski yelkenli tekne, Levantein kökenli MÖ. 14 yy'a tarihlenen Uluburun batığıdır. İlgili batık 1982 yıllarında Yalıkavakta sünger dalgıçlığı yapan Mehmet Çakır tarafından keşfedilmiştir. İlk yelkenin malzemesinin ise papirüs olduğu bilinmektedir.

Mısırlıların ardından, Polinezyalılar kanolarında rüzgâr teknolojisini kullanmışlardır. Yelkenli tekneler daha sonra Roma, Yunan, Çin, İspanyol, Portekiz, Fransız ve İngilizler tarafından benimsenmiştir. İlk yat yarışları 1660 yılında İngiltere'de organize edilmiş, yarış o zamanın York Dükü ve 2. Charles'ın sahip oldukları yelkenli tekneler arasında geçmiştir. 

Geçmişte ulaşım ve taşımacalık için kullanılan yelken günümüzde gezinti amaçlı ve spor amaçlı da kullanılmaktadır. Yelken kumaşı ne çok sert ne de çok yumuşaktır sağlam ve biraz esnek olmalıdır. Yelkenin en torbalanan çukur yerine yelkenin “toru“ denilmektedir. Torun yeri ve miktarı yelkenin rüzgara göre kullanımı açısından oldukça önemlidir.

Yelken Terimleri 


          

Başlangıç Seviyesi Yelken Türleri Nelerdir ?


              

Optimist: 8 Yaşından 15 yaşına kadar olan sporcular tarafından kullanılan başlangıç sınıfıdır. Bunlar da Lazer , 470 , Dragon , Europe, Finn ve Pirat adı verilen teknelerdir.

İSTERSENİZ BURADAN YELKEN NEDİR ? YELKEN NASIL YAPILIR ADLI SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Yelken Sporunda Amaç Nedir ?

Yelken sporunda amaç önceden belirlenmiş bir rotada sporcuların tekne ve rüzgarı birlikte kullanma yeteneklerini ölçmektir, yelken sporu tek başına yapıldığı gibi kalabalık bir grupla da yapılabilmektedir. Yelken sporu karar verebilme yetisi güçlendiren bir spordur.

Yelken Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?
                           

Türkiyede Yelken Sporu

Yelken sporları ülkemizde Türkiye Yelken Federasyonu, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ve Kulüpler tarafından düzenlenen faaliyetlerle gerçekleşir.

Türkiye Yelken Federasyonunun  asıl konusu “Centerboard” adı verilen yarışmalardır. Centerboard yarışmalarının süresi 60-70 dk dır. Şampiyonalar 3-7 gün arasında sürer ve toplamda 4-15 yarıştan oluşur. Yarışma hakemin belirli aralıklarla (örneğin 3 dk da bir ) olacak şekilde verdiği işaretlerle başlar. Sporcuların amaçları rüzgarı en iyi şekilde kullanarak genellikle 4 şamandıradan oluşan parkuru en kısa süre içerisinde bitirmektir. Sporcular yarışı bitirdikleri sıraya puan alırlar ve sıralamaları bu puanlara göre belirlenir. Şampiyonalarda en başarılı olan sporcular ülkemizi uluslararası şampiyonalarda temsil eder.

Yorum Gönder

0 Yorumlar