Sörf Nedir, Nasıl Yapılır ?

Sörf Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                    

Sörf Nedir, Nasıl ,Yapılır ?

Sörf özel olarak üretilmiş tahta yardımıyla kıyıya doğru yaklaşan dalgaların ön yüzünde ya da üstünde kıyı yönünde ilerleyerek yapılan bir su sporudur.

Sörf Tahtası Özellikleri Nelerdir ?

Sörf tahtasının uzunluğu  2 ve 5 metre arasında değişebilmektedir. Sporcunun fiziksel özellikleri ve dalgaların yüksekliğine göre kullanılan sörf tahtaları değişebilmektedir. Sörf tahtasının üst kısmı sporcunun kaymaması için pürüzlü alt bölümü ise sporcunun daha hızlı gidebilmesi için pürüzsüzdür. Sörf tahtası geleneksel olarak ahşaptan yapılır ama artık fiberglas da kullanılmaktadır; artık çoğu tahta 1 kilodan daha hafiftir. İki farklı tahta vardır: kısa tahta ve uzun tahta. Profesyonel sörfçüler yarışmalarda kısa tahta kullanır ama ISA'nın (International Surfing Association) Dünya Şampiyonası'nda hala kısa tahta klasmanı vardır.

 Sörf Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                       

Dalga Sörfü Nasıl Yapılır ?

Sörf sporu, okyanustaki dev boyuttaki dalgaların üzerinden kıyıya doğru  yapılır diğer adıyla dalga sörfü olarak da geçmektedir. Suyun üzerinde sörf tahtasının üzerinde yatar pozisyonda ya da çömelerek bekleyen sporcu uygun yükseklikteki dalgaları bekler Uygun dalga kendisine yaklaştıktan sonra yüz üstü yatar pozisyondayken ellerini kürek gibi kullanarak dalgaya doğru yaklaşır, ardından dalgayı yakaladığında ayağa kalkar ve dalga ile birlikte kıyıya kadar gider. Bu yolculuğu boyunca sörf tahtasının üzerinde ağırlığını tahtanın farklı noktalarına vererek hızını ve yönünü değiştirmektedir.

İSTERSENİZ BURADAN SÖRF NEDİR, NASIL YAPILIR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ...

Rüzgar Sörfü Nasıl Yapılır ?

Okyanus kıyısı olmayan dev dalgaların olmadığı sahillerde yelken yardımıyla yapılan sörfe ise rüzgar sörfü denilmektedir. Rüzgar sörfünde kullanılan yelken sörf tahtasına her yöne serbeste dönebilen esnek bir mafsalla bağlanır. Sörfçü direği ve yelkeni döndürerek eğilerek ve tahtanın üzerine basarak sörfü yönlendirmektedir. Yelkenliler arasında dünya hız rekoru rüzgar sörfüne aittir. Rüzgar sörfünde sporcu zıplayabilir , kendi etrafında hızlıca dönebilir , ters takla atabilir bunların yanı sıra serbest hareketlerde yapabilir. Rüzgar sörfü saatte en 15 km hızla esen bir rüzgar yeterli olabilir fakat kızaklama stili yapmak için saatte 25-45 km arasında bir rüzgar hızı gerekmektedir. Kızaklama suyla temasın en aza indiği bir stildir , bu sayede sporcu hızlı bir şekilde mesafe kat edebilir.

 Sörf Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                      

Rüzgar Sörfü Teknikleri Nelerdir ?

İki temel sörf tekniği şöyledir;

Cutback: Bu dalga üzerinden aşağı inen ve ardından tekrardan yukarıya çıkan bir dönme şeklidir. Sörf sporcusu dalganın en üst bölgesine gider ve ardından ağırlığı ayaklarına vererek dalganın altına iner. Bundan sonra yeniden dalga üzerine tırmanır.

Floater: Bu manevra ile sporcu bir dalganın üzerine çıkar ve daha sonra köpüklerle beraber dalganın daha temiz yüzeyine iner. Buradaki en önemli sorun tahtanın dalga yüzeyine iyi inebilmesidir.

Sörf Yarışma Kuralları Nelerdir ?

Sörfçüler iki ya da  dört kişi suya girmektedir ve 20 dakikalık aralıkta defalarca dalgalara binerler. Her organizasyonda kurallar değişse de, beş veya altı kişilik jüri en iyi 2, 3 veya 5 hareketi değerlendirir. Kriteler şunlardır: Dalga seçimi (daha zor daha çok puan), dalgadaki pozisyon (ne kadar zirvede o kadar iyi), dalga üzerinde geçen zaman ve hareketin kalitesi. Dört kişilik yarışmada en iyi iki, bir üst tura kalır. Tüm seviyedeki yarışmalarda erkekler ve kadınlar için ayrı yarışlar vardır.

Sörf Yaparken Karşılaşılabilecek Tehlikeler Nelerdir ?

      Boğulma

      Çarpışmalar

      Deniz Yaşamı

      Dalgalanma Akımları

      Deniz Tabanı

      Mikroorganizmalar

      Kulak Hasarı

      Göz Hasarı

      Omurilik Hasarı

Yorum Gönder

0 Yorumlar