Snowboard Nedir, Nasıl Yapılır ?

Snowboard Nedir, Nasıl Yapılır ?


Snowboard, binicinin ayaklarına bağlı bir tahta üzerinde durarak, monte edilmiş bir bağlama üzerine özel bir çizme seti kullanarak karla kaplı bir yokuştan inmeyi içeren bir kış sporudur. 

Snowboard Tarihi

                               

Snowboard Tarihi

1960'lı yıllarda küçük ski tipinde ucunda ip ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü bölümü olan ve kızaklara benzer şekliyle snowboard'ın ilk temelleri atılmıştır. Bu fikrin aslında ilk sahibi Sherman Poppin'di. 1970'li yılların başlarında Bob Webber, Tom Sims, Jake Burton Carpenter, Chuck Barfoot ve Dimitrijie Milovich'ten oluşan sörf tahtası dizayn eden grup tarafından tasarlanmış ve prototipleri oluşturulmuştur. İçlerinden Bob Webber 1972 yılında snowboard'un patentini alarak ilk resmi snowboard'u üreten kişi olmuştur.

Snowboard Tahtası Özellikleri Nelerdir ?

                                      

Snowboard Tahtası Özellikleri

Çoğunlukla snowboard, birden çok cam elyaf tabakası arasına sıkıştırılmış sert ahşap çekirdekten yapılır. Karbon fiber, Kevlar, alüminyum gibi diğer elementler de modern bir snowboard yapımında kullanılır. Snowboard tahtasının uzunluğu  140 cm ile 165 cm , genişliği ise  24 cm ile 27 cm arasında değişmektedir. Ayrıca boy ve kilo ile orantılı olarak bu uzunluk ve genişlik değişir. Başlangıç seviyesinde kolaylık sağlaması için genellikle kısa snowboard tahtaları tercih edilir. Bu tip tahtaların uzunluğu dik tutulduğunda kayacak olan kişinin çenesini genellikle geçmez.

Snowboard Sporunda Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir ?

                        

Snowboard Ekipmanları

Snowboard'ta kullanılan başlıca ekipmanlar şunlardır : Board, Snowboard Botu, Bağlama, Kayak Gözlüğü, Kask, Kayak Montu, Kayak Pantolonu, Termal İçlikler, Eldiven. 

Snowboard Rehber Ayak Nasıl Belirlenir ?

Snowboard kayarken tahta üzerinde hangi ayağın önde hangi ayağın arkada duracağını belirlemek oldukça önemlidir. Öndeki ayak kontrolü sağlamaya yarayan rehber ayaktır. Rehber ayağı belirlemek için koşarken aniden durmak, buz üzerinde kaymak gibi bir çok yöntemi vardır. Örneğin koşarken aniden durulan ve öne ilk atılan ayak rehber ayak olmalıdır ve snowboard tahtasında öne yerleştirilmelidir.

İSTERSENİZ BURADAN SNOWBOARD NEDİR ? SNOWBOARD NASIL YAPILIR ADLI POWER POİNT DOSYAMIZA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Snowboard Nasıl Yapılır ?

Yamaçtan kaymaya başlamadan önce eğimsiz bir zeminde denge ve tahtaya hakimiyet çalışmaları yapılmalıdır. Snowboard tahtası üzerinde duruş oldukça önemlidir bedenin üst kısmı rehber ayakla aynı yöne dönük olmalı ve bacaklar dizden hafif bir şeklide kırılmalıdır, bu sayede tümseklerdeki sarsıntılar en az oranda hissedilir. Hızlanmak için bacaklar dik konuma getirilmelidir ve tahtanın yüzeyle yaptığı açı azaltılır. Dönüş yaparken topuklarıyla tahtayı hafifçe frenleyen sporcu ağırlığını yavaşça ön ayağına verir bu sırada kolları açık ve bedenin üst kısmı dönmek istediği yöne doğrudur, dönüşü yaklaşık 180 dereceyi tamamladığında parmak uçlarına doğru baskıyı arttırarak ön basma diye adlandırılan tekniği uygular , ardından aynı işlemleri ters yöne doğru uygular. Durmak için ise dönüş hareketinden yararlanılır ve öndeki bacak dik konuma getirilerek tahtanın karı kazıması sağlanır ve sporcu duruşunu gerçekleştirir.

Snowboard Tahta Türleri Nelerdir ?

                              

Snowboard Tahta Türleri

Sporun farklı varyantlarına ve kullanılan yüzeye bağlı olarak, farklı türde snowboardlar kullanılır. 

*Serbest stil tahta - Serbest stil snowboard durumunda, kullanılan tahtalar yanal eksen boyunca birbirlerinin ayna görüntüsündedir. Bu levhalar çoğunlukla metal raylar, kütükler, kutular vb. Yüzeylerde kullanılır.

*Serbest sürüş tahtaları - Bu tahtalar tipik olarak serbest stil tahtalarından daha uzundur. Bu levhalar tipik olarak yönlüdür ve hareket yönü boyunca yerleştirilmeye uygun sivri uçlu bir uca sahiptir. Panoları Bu tür başlayarak her yüzeyde kullanılabilir dağlık bölgede sürme için, aşırı büyük dağ inişlerde .

*Alpine tahtaları - Alpine tahtaları veya yarış tahtaları uzun, dar ve serttir ve serbest sürüş tahtalarına benzerler. Ayrıca tipik olarak yönlüdür ve özel olarak bakımlı yamaçlarda mükemmel olmak için tasarlanmıştır. Dar şekil, sürücünün yarış sırasında daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Çoğunlukla üzerine sert plastik botlar biner.

Snowboard Bot Türleri Nelerdir ?

                            

Snowboard Bot Türleri Nelerdir ?

Snowboard'da kullanılan botlar, sert plastik botların kullanıldığı alpin snowboard haricinde genellikle yumuşak plastik botlardır. Bu botların temel işlevi, sürücünün hareket enerjisini snowboard'a iletmektir. Farklı tasarımlara dayanarak, genellikle standart botlar, step-in botlar ve sert botlar olmak üzere üç tip bot kullanılır .

    Standart Çizmeler - Önyüklemenin hiçbir parçası panele bağlı değil. Uygulanan basıncın çoğu bağlama yoluyla elde edilir.

      Step-in Boots - Bu botlarda, tahtanın üzerindeki adım atma bağlarına takmak için botun altında metal çırpmalar bulunur.

    Sert Botlar - Sert botlar özel bağlar kullanır ve çoğunlukla yarış sırasında tahta üzerinde daha iyi kontrol sağlamak için dağlarda snowboard yapılması durumunda kullanılır.

Snowboard Bağlamaları Nelerdir ?

                   

Snowboard Bağlamaları Nelerdir ?

Bunlar özel olarak tasarlanmış ekipmanlardır ve snowboard'a takılırlar. Bu bağlamaların temel işlevi, sürücünün gücünü tahtanın hareketine verimli bir şekilde aktarmak için sürücünün botunu uygun yerde tutmaktır. Özelliklerine bağlı olarak, üç tür bağlama vardır; bunlar arasında kayış, adım adım ve hibrit ciltleme vardır.

      Kayış Bağlamaları - Kayış bağlamalarında insanlar kalın esnek tabanlı ve yastıklı üst kısımları olan botlar kullanır. Bu ayakkabılar, ayakkabı üzerinde daha iyi kavrama için iki yastıklı tokalı kayış kullanılarak tahtada tutulur. Bu kayışlar, basıncı dağıtmak için ayakkabının farklı kısımlarına sıkıca takılır. Normalde iki kayış bağı kullanılır, ancak bazı durumlarda insanlar üç kayış bağı kullanır.

      Basamaklı Bağlamalar - Kayış bağlamadan daha iyi kontrol sağlamak için adım adım bağlamalar doğaçlama yapıldı. Burada biniciler özel olarak tasarlanmış step-in botları kullanıyor ve ayaklarını step-in bağlantısının üzerine koyuyorlar.

      Hibrit Bağlamalar - Hibrit tasarımlar, minimum risk nedeniyle çoğunlukla serbest stil ve eğlence amaçlı sürücüler için kullanılır. Kayışlı bağlamalara çok benzer. Ancak sürücünün ayağı bağlara arka taraftan girer ve sürücüye uygun bir tutuş sağlamak için bir kelepçe ile yukarı doğru çevrilir ve sıkılır.

      Snowboard, yerleşik bir kış sporu olarak başlangıcından bu yana, her biri kendi özel ekipman ve tekniğine sahip çeşitli stiller geliştirmiştir. Günümüzde en yaygın stiller şunlardır: freeride, freestyle ve freecarve / racing. Bu stiller hem eğlence amaçlı hem de profesyonel snowboard için kullanılır. Her stil benzersiz olsa da, aralarında örtüşme vardır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar