Plaj Voleybolu Kuralları 2vs2 Nedir ?

Plaj Voleybolu Kuralları 2vs2 Nedir ?

                           

Plaj voleybolu; kum zemin üzerinde 2 kişilik iki farklı takımın mücadelesini içeren bir takım sporudur. Plaj voleybolunda yedek oyuncu bulunmamaktadır. Bu spor  Güney Kaliforniya'dan tüm Dünya'da yayılmıştır , Plaj Voleybolu sahili olmayan ülkelerde bile gerçekleştirilir.

Plaj Voleybolu Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Saha 16 metre uzunluğundadır genişliği ise 8 metredir. Ve her yönde en az 3 metre serbest bölge ile saha çevrelenir. Sınır çizgileri 5 cm genişliğinde tasarlanır ve orta çizgi yoktur.

Oyun alan ortasından 1 metre genişliğinde, 9.5 metre uzunluğunda bir file ile enlemesine ikiye bölünmüştür.

Plaj Voleybolu File Yüksekliği Nedir? 

 File yüksekliği erkeklerde 2.43 m , kadınlarda ise 2.24  m yüksekliğindedir.

Plaj Voleybolu Kuralları 2vs2 Nedir ?

                                    

Plaj Voleybolu Oyun Kuralları Nelerdir ?

Her 5 sayıda bir takımlar saha değiştirmektedir. Oyunda 2 set alan takım maçı kazanmaktadır. Her set 21 sayı üzerinden oynanır. Setin kazanılması için rakibe en az 2 sayı fark atılması gerekir. Oyunda sayılarda 20-20 lik bir eşitlik oluşursa oyun bir takımın diğerine 2 sayı üstünlük kuracağı ana kadar devam edecektir. Setlerde 1-1 lik beraberlik söz konusu ise kazananın belirleneceği son set 15 sayı üzerinden oynanır ve yine bir takımın diğerine en az 2 sayı fark atması gerekir.

İSTERSENİZ BURADAN PLAJ VOLEYBOLU NEDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Sahada oyuncular istedikleri alanda durabilirler oyuncu değişikliği durumu söz konusu değildir. Oyun hakemin düdüğünün ardından servisle başlamaktadır, rakip sahaya atılan top filenin üzerinden gitmelidir. Takımların blok teması da dahil olmak üzere topa toplamda 3 kez vurma hakkı vardır, bir oyuncu üst üste iki kez topa vuramaz. (blok girişiminden sonra başarılı olduysa kendi topunu tamamlayabilir )

Servis atışı dışında top karşı alana geçerken fileye değebilir. Bir sporcunun fileye teması oyunu etkilememek şartıyla serbesttir. Bir takım topu rakip sahaya temas ettirdiğinde, rakip hata yaptığında ya da ihtar durumu söz konusu ise sayı kazanılır.  Oyuncular maç boyunca aynı sırayla servis atarlar ve karşılayan takım tarafından her ralli kazanıldığında servis atıcıyı değiştirirler.

 Plaj Voleybolu Top Özellikleri Nedir ?

FIVB kurallarında plaj voleybolu topunun dış mekan durumuna uygun olacak şekilde tasarlanmış küresel ve suya dayanıklı, esnek malzemeden yapılması gerektiği belirtiliyor. Bir plaj voleybolu topunun çevresi 66-68 cm, ağırlığı 260-280 g ve iç basıncı 0,175-0,225 kg/ cm2'dir . 2022 yılında AVP (Voleybol Profesyonelleri Derneği) turunun resmi topu Wilson OPTX AVP, FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) plaj voleybolu turunun resmi topu ise Mikasa VLS300'dür.

Yorum Gönder

0 Yorumlar