Maraton Koşusu Nedir ? | Detaylı Rehber

Maraton Nedir ? | Detaylı Rehber

                      

Maraton Koşusu Nedir ? Maraton Hakkında Bilgi , Maraton Koşusu Kaç Km ?, Yarı Maraton Kaç Km ?

Maraton, atletizmde uzun mesafeli (42,195 m) , sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet (dayanıklılık) koşusudur, atletizm yol koşuları kategorisinde yer alır. Maraton adı eski Yunanistan'daki Marathon Savaşı'nda Maraton Ovası'ndan Atina'ya koşarak gelen bir ulaktan esinlenerek verilmiştir. Etkinlik, Maraton Savaşı'ndan Atina'ya bir haberci olan Yunan askeri Pheidippides’in zaferini bildiren efsanevi koşusu anısına düzenlendi .                

Maraton İlk Kez Ne Zaman Koşuldu ?

İlk kez 1896'da düzenlenen Atina Olimpiyat Oyunları'nda koşuldu.1924 yılında 42,195 m olması benimsendi. Uluslararası amatör atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren 21,100 m'de yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı. Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır.

Her yıl dünya çapında 800'den fazla maraton düzenleniyor ve bu etkinliklere on binlerce sporcu katılıyor. Bunlardan bazıları, 1982'deki kuruluşundan bu yana 83 ülke ve bölgede 300'den fazla üye etkinliğini kucaklayacak şekilde büyüyen Uluslararası Maratonlar ve Uzaktan Yarışlar Birliği'ne (AIMS) aittir. 

Maraton Koşusu

                                     

Maraton Tekerlekli Sandalye Bölümü

Birçok maratonda tekerlekli sandalye bölümü bulunur. Tipik olarak, tekerlekli sandalye yarış bölümündekiler yarışlarına koşan diğer sporculardan daha erken başlarlar. İlk tekerlekli sandalye maratonu 1974'te Ohio, Toledo'da Bob Hall tarafından 2:54'te kazanıldı.

Maraton Tarihinde İlk Yarışı Kim Kazandı ?

 Spyridon Louis

                                           

10 Nisan 1896'daki ilk Olimpiyat maratonunun galibi (sadece erkeklere özel bir yarış), 2 saat 58 dakika ve 50 saniye ile Yunan atlet Spyridon Louis oldu. Böylece ulusal bir kahraman haline geldi.

Dünya rekorları 1 Ocak 2004'e kadar IAAF tarafından resmi olarak tanınmadı ; önceden, maraton için en iyi zamanlar 'dünyanın en iyisi' olarak anılıyordu. Bir kaydın tanınması için şartların IAAF standartlarına uygun olması gerekir . Bununla birlikte, maraton rotaları hala yükseklik, rota ve yüzey açısından büyük ölçüde farklılık göstererek kesin karşılaştırmaları imkansız hale getirir. Tipik olarak, en hızlı zamanlar, iyi hava koşullarında ve hız belirleyicilerin yardımıyla deniz seviyesine yakın nispeten düz yollarda gerçekleşir .

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN MARATON KOŞUSU NEDİR, ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

2020 Yılı İtibariyle En İyi Dereceler

2020/Aralık itibariyle «Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği» tarafından tanınan tüm zamanların en iyi derecelerine bakıldığında erkekler için en iyi süre 2 saat 1 dakika ve 39 saniye içinde Berlin Maratonunda Kenyalı Eliud Kipchoge’ye ait.

Yine kadınlarda tüm zamanların en iyi derecesi olarak Chicago Maratonunda 2 saat 14 dakika 4 saniye ile Kenyalı Brigid Kosgei kayıtlardaki yerini almıştır.

Kenyalı atlet Eliud Kipchoge, maratonu iki saatin altında koşan ilk sporcu olarak tarihe geçti. Halihazırda rekoru elinde barındıran Kenyalı atlet, Viyana'da rekor denemesi için özel olarak hazırlanan Prater Parkı'nda turu 1 saat 59 dakika ve 40,2 saniye ile bitirdi.

Ancak parkur Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği tarafından hazırlanmadığı için rekor resmi olarak tanınmayacak. Park, Kipchoge'nin rekor denemesi yapması ve sakatlanmasının önüne geçmek için özel olarak hazırlandı; böylece bir maratonun iki saatin altında koşulamayacağına dair genel kanı yıkılmış oldu. 34 yaşındaki sporcu, resmi olarak dünya rekorunu 2018'deki Berlin maratonunda 2 saat 1 dakika ve 39 saniye ile kırmıştı.

Maraton Kuralları Nelerdir ?

*Maratonda koşucular şort, t-shırt ve ayakkabıları dışında herhangi bir ekipman kullanmazlar, bu kıyafetler ıslandığında sporcuyu rahatsız etmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Sporcular yarışmaya başlamadan önce kendilerine verilen göğüs numaralarını yarışma bitene kadar taşırlar.

*Yarış tabanca sesi ya da siren sesi ile başlanır. Koşu esnasında yol güzergahında bulunan belirli noktalarda sporcuların ihtiyaçlarını gidermesi gerekir. Sporcuların güzergahları boyunca başkalarından yardım alması yasaktır.

*Maraton koşuları birbirinden bağımsız olduğu için dünya rekoru kaydı tutulmaz sadece en iyi dereceler vardır.

Dünyaca Ünlü Maratonlar                           

Dünyaca ünlü Maratonlar: Berlin Maratonu,Londra Maratonu, New York Maratonu, Chicago Maratonu,Tokyo Maratonu, Boston Maratonu

İstanbul Maratonu

Maraton Koşusu
                                

1973 yılında ilk olarak Tercüman Gazetesi tarafından gündemi oluşturulan İstanbul Maratonu «Asyadan Avrupa’ya Maraton düşüncesi 1979’lu yıllarda Alman bir turistin girişimiyle hayata geçti. 1979 yılında düzenlenen ilk koşunun galibi ise Hasan Saylan olmuştur. Asya ve Avrupa Maratonu olarak başlayan maratonun adı sonradan Avrasya Maratonu olarak değiştirildi. 2013 yılına gelindiğinde ise diğer tüm ülke şehirleri ismiyle anılan maratonlar gibi , şehrin adını ön plana çıkarmak için İSTANBUL MARATONU olarak güncellenmiştir.

  

Yorum Gönder

0 Yorumlar