Atletizm Kısa Mesafe Koşuları Nelerdir ?

Atletizm Kısa Mesafe Koşuları Nelerdir ?

                              

Atletizm Kısa Mesafe Koşuları Nelerdir ?

Atletizm kısa mesafe koşuları 60m,100m,200m ve 400 metre koşularını içermektedir. Bu mesafe koşucularına sprinter denilmektedir.

Atletizm pisti 400 metre uzunluğundadır. Orijinal atletizm pistlerinde 8 kulvar bulunmaktadır. Kısa  mesafe koşularında kulvar bir atletin koşması gereken sınır çizgilerini ifade eder. Sahaya yakın olan en iç kulvar 1. kulvarı ifade ederken sırasıyla içten dışa doğru kulvarlar sıralanır tribünlere yakın en dış kulvar 8. kulvardır. Kulvarların genişliği 122 cm’dir ve atletizm pisti ‘tartan pist’ özelliğinde olmalıdır. Bir sürat koşusu dört bölüme ayrılır: çıkış, ivme kazanma, uzun adımlarla koşu ve bitiş. Sprinterler çıkışın ardından ilk 50-60 metre içerisinde 40 km/ saatten daha fazla hıza ulaşabilmektedirler.

KISA MESAFE KOŞULARINDA SPORCULAR KENDİLERİNE AYRILMIŞ OLAN KULVAR İÇERİSİNDE YARIŞIRLAR VE BU KULVARDAN DIŞARI CIKAMAZLAR.

Atletizm Kulvar

                          

Kısa mesafe koşularında start; kulvarlarda yer alan takoz diye adlandırılan bir aparata sporcuların ayaklarını yerleştirmesi ve ardından verilen hazır komutu ve takiben atılan silah sesi ile başlar. Kısa mesafe koşuları alçak çıkışla yapılmaktadır. Resmi müsabakalarda takoz kullanımına 1930 yılında geçilmiştir. Hatalı çıkış yapan sporcu olduğunda atletler tekrar yerlerine geçerler ve tekrar çıkış komutunu beklerler, aynı sporcu tekrar hatalı çıkış yaptığında koşudan diskalifiye edilir.

Koşucular özel olarak tasarlanmış şort ve t-shirt giyerler. (rüzgar gibi olumsuz durumlardan etkilenmemek için) Yine hızlanmalarını sağlamak adına özel olarak tasarlanmış ayakkabı kullanırlar.

                                                                     TAKOZ MEKANİZMASI

                                    

Kısa mesafe koşularında alçak çıkış tekniği uygulanır.

Alçak Çıkış Tekniği


Kısa mesafe koşularında kulvarların start noktası, ilgili hesaplamalar yapılarak belirli aralıklarla çizilir. Bunun nedeni ise en içten en dış kulvara doğru viraj dezavantajının artmasıdır. 60 ve 100 metrede kulvar farkı olmadan sporcular yan yana koşuya başlarken diğer kısa mesafe koşularında koşunun mesafesine göre kulvar farkları hesaplanarak çizilir.

Atletizm Kısa Mesafe Koşuları

                           

Koşu derecelerini ölçmek için özel sistemler kullanılır. Koşu başladığında start noktasında silah sesine bağlanmış olan kronometre sistemi çalışmaya başlar, ardından finish noktasında ise foto finiş elektronik sistemleri devreye girer ve yarışmacıların koşu süresi hesaplanır.

60 metre: Genelde kapalı salonlarda koşulan 60 metre, kısa zamanda maksimum hıza ulaşan, fakat fazla dayanıklı olmaları gerekmeyen atletlere uygun bir yarıştır.

100 metre: Gayri resmi olarak Dünyanın en hızlı insanı'nı belirleyen 100 metre, en kısa zamanda en çok hıza ulaşan atletleri ödüllendirmektedir. Bunun için, atletlerin oldukça fazla bir kas gücüne ve üzerinde çok iyi çalışılmış bir tekniğe ihtiyaçları vardır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN KISA MESAFE KOŞULARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

200 metre: Bu koşucular, 100 metre koşucularının her türlü becerisine sahip olmalarının yanı sıra, dönemeçleri almak için merkezkaç kuvvetini kullanma becerisine de sahiptirler. Atletler güçlü bir çıkış yapmalı, fakat enerjilerinin bir kısımını da iyi bir bitiş yapmaya ayırmalıdırlar.

400 metre: Bir dayanıklılık koşusu olarak tanımlandırılabilecek olan 400 metre, sürat koşularının en zoru ve yorucusudur. Dikkatli bir şekilde düzenlenmiş koşu ritmi bu yarışta hayati bir önem taşır, çünkü yaklaşık 30 saniye boyunca maksimum eforla koştuktan sonra, kaslarda hızı korumayı güçleştiren ve acılı hale getiren laktik asit oluşur.

150, 300, 500 ve 600 metre çok fazla yaygın olmayan fakat bazı yarışlarda koşulan sürat yarışı mesafelerindendir.

          ATLETİZM KISA MESAFE KOŞULARI DÜNYA REKORLARI (2020 YILI İTİBARİYLE)


   

Yorum Gönder

0 Yorumlar