Kano Nedir, Nasıl Yapılır ?

Kano Nedir, Nasıl Yapılır ?


Kano, düz tipli, tek bir pagayla yürüyen, hafif ve portatif teknedir. Kano kelimesi Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden gelmiş ve İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir. Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Dünyada bulunan en eski kano MÖ 8200 ile 7600 yılları arasında yapıldığı tespit edilen ve Hollanda'da bulunup müzede sergilenen bir kanodur. Danimarka'da bulunan ağaçtan oyma kanoların MÖ 5300 ile 3950 yılları arasında yapıldığı tespit edilmiştir.

Kanolar Hangi Amaçla Kullanılır ?

                                               

Kano Nedir, Nasıl Yapılır ?

Kanolar , yarış  , gezi ve kamp , serbest stil ve genel rekreasyon gibi rekabet ve eğlence için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tarihteki Kano Türleri ve Özellikleri Nelerdir ?

                       

Kano Nedir, Nasıl Yapılır ?

Geçmişte Kızılderelilerin göllerde ve ırmaklarda dolaşmak için kullandığı kano ön tarafı yukarı doğru kıvrık dar bir sandalı andırıyordu. Eskimolarda ise kano suya daha yakın ve üstü neredeyse  tamamen kapalı küçük bir sandala benzemekteydi.

Kano Türleri Nelerdir ?

                                

Kano Türleri Nelerdir ?

Günümüzde Kanada ve Kayak olmak üzere iki tip kano vardır. Kanada olarak adlandırılan üstü açık kanolarda tek palalı ve kısa saplı kürek kullanılır. Eskimo kayıklarını andıran güverteli kanoda ise çift palalı kürek kullanılır. Her iki kano türünde de kürekler kanonun herhangi bir noktasına sabitlenmemiştir.

Kano Yarış Türleri Nelerdir ?

               

Kano Yarış Türleri Nelerdir ?

Kano sporunda müsabakalar Kano Yarışları ve Kano Slalom yarışları olarak iki dalda yapılır.

Kano yarışları ise kendi içerisinde  Sürat ve Maraton şeklinde ikiye ayrılır Sürat yarışları  durgun suda 500 m , 1000 metre ve 10.000 metre , maraton ise 20.000 metrelik parkurda yapılır. 500 metre ve 1000 metrelik kısa parkurlarda yarış yolu düz bir rotayı izler. 10.000 metrelik yarışlarda ise parkur kırmızı ve beyaz bayraklarla belirlenmiş dönemeçlerden oluşur. Kısa mesafeli yarışlarda sporcuların kendi kulvarların dışına çıkması yasaktır. 1.000 metrenin üzerindeki yarışlarda bu kural geçerli değildir fakat kanoların birbirine 5 metreden daha fazla yaklaşması yasaktır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN KANO NEDİR, NASIL YAPILIR ADLI SLAYT DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Kano sürat yarışlarında herhangi bir süre yoktur, parkurun bitiş noktasını geçmiş olan sporcu ya da takım yarışı tamamlamış olur.

Sporcuların yeteneklerinin, ölçüldüğü slalom yarışları ise üzerinde doğal ve yapay engellerin bulunduğu 800 metrelik parkurlarda düzenlenir. Parkur boyunca suyun üzerinde 1 çift direkten oluşan 1.20 cm genişliğinde 30 adet kapı bulunur. Yarış esnasında kapılara dokunulması ya da  yanlış geçiş yapılması durumunda yarışmacının toplam yarış süresine ekstra zaman eklenir. Kano slalom yarışlarında sporcular zamana karşı yarışırlar. Yarışmacıların çıkış çizgisinden bitiş çizgisine kadar geçirmiş oldukları süre ve de almış oldukları cezaların toplamına bakılarak değerlendirme yapılır.

Kano Kısa Mesafe Yarışları Nelerdir ?

Kano Kısa Mesafe Yarışları Nelerdir ?

500 metre ve 1000 metrelik kısa mesafeli parkurlarda yarış yolu düz bir rotayı izler. Kısa mesafeli yarışlarda sporcuların kendi kulvarların dışına çıkması yasaktır.

Kano 10.000 Metre Yarışları

Kano 10.000 Metre Yarışları

10.000 metrelik yarışlarda parkur kırmızı ve beyaz bayraklarla belirlenmiş dönemeçlerden oluşur.

Kano Slalom Yarışları

Kano Slalom Yarışları


Sporcuların yeteneklerinin, ölçüldüğü slalom yarışları ise üzerinde doğal ve yapay engellerin bulunduğu 800 metrelik parkurlarda düzenlenir.

Yarış esnasında kapılara dokunulması ya da  yanlış geçiş yapılması durumunda yarışmacının toplam yarış süresine ekstra zaman eklenir. Kano slalom yarışlarında sporcular zamana karşı yarışırlar. Yarışmacıların çıkış çizgisinden bitiş çizgisine kadar geçirmiş oldukları süre ve de almış oldukları cezaların toplamına bakılarak değerlendirme yapılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar