Hurling Sporu Nedir , Nasıl Oynanır ?

Hurling Sporu Nedir , Nasıl Oynanır ?


Hurling; oldukça hızlı bir spor olmasının yanında esas olarak Gal futboluyla beraber İrlanda’nın millî sporudur. Oyuncuları ve izleyicileri arasındaki popülerliği açısından İrlanda'da futbolun arkasından 2. olarak gelir.

Hurling 30’ar dakikalık iki devre üzerinden toplamda 60 dk üzerinden oynanır, elemeli karşılaşmalarda oyun sonunda eşitlik durumu oluşursa 10 dakikalık uzatma devresi oynanır.15 kişiden oluşan takımlar (bir kaleci, üç bek, üç yarı geri, iki orta saha oyuncusu, üç yarı forvet ve üç tam forvet) topu ya da "sliotar" adı verilen özel Hurling topunu kazanmaya ve rakibin kalesine sokmaya ya da "hurley" olarak bilinen elindeki eğimli çubuğu kullanarak direğin üstünden atmaya çalışır.

Hurling Saha Özellikleri Nelerdir ?

           

Hurling Sahası Özellikleri

Dikdörtgen şeklindeki hurling sahası 130-145 metre uzunluğunda , 80-90 metre genişliğindedir.

Hurling Sopası Özellikleri Nelerdir ?

                        Hurling Sopası Özellikleri Nelerdir ?


       

Hurley adı verilen sopanın uzunluğu 107 cm , uç kısmının genişliği ise 7.5 cm’dir. Oyuncular hurleylerini pas vermek, şut atmak, yerde sektirmek veya topu yakalamak için kullanabilirler.

Hurling Topu Özellikleri Nelerdir ?

Hurling Topu Özellikleri Nelerdir ?

                                  

Sliotar adı da verilen hurling topu deri ile kaplıdır. Bu özel topun çapı yaklaşık 25 cm , ağırlığı ise 100 ila 130 gr arasındadır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN HURLİNG NEDİR, HURLİNG NASIL OYNANIR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Hurling Kalesi Özellikleri Nelerdir ?

                                    Hurling Kalesi Özellikleri Nelerdir ?


Hurling sporunda iki kale bulunur. Bu kalelerin kenar direkleri 7 metre yüksekliğindedir, aralarındaki mesafe ise 6.5 metre genişliğindedir. Bu iki yan direği birbirine bağlayan üst direğin yüksekliği ise 2.5 metredir.

Hurling Nasıl Oynanır ?

Hurling sporunda sporcular ellerindeki sopalar vasıtasıyla birbirleriyle paslaşırlar ve rakip kaleye gol atmaya çalışırlar. Rakip kaleye atılan gol 3 sayı değerindedir. Eğer top kale üst direğinin yukarısından 7 metrelik kenar direklerin arasından geçerse 1 puan değerindedir. Bu sporda oyuncular topa sopayla vurmadan tutabilir, fakat elleriyle yerden topu alamaz, fırlatamaz ve top elleriydeyken 5 adımdan fazla adım atamaz, topa ayakla vurmak serbesttir. Rakip tarafından yapılan faul kale çizgisinin içindeki geniş dikdörtgenin içinde yapılırsa bu durum penaltı ile cezalandırılır ve atış kaleye 20 metre uzaklıktan gerçekleşir.

Hurling Ekipmanları Nelerdir ?

Hurling Sporu Ekipmanları Nelerdir ?

                                       

Özel bir sopa ve kendine has bir yapısı olan top ile oynanan Hurling sporunda sporcuların yaralanmalardan korunmak için kullandığı koruyucu kask bulunur.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar