Boks Sporu Nedir ? | Detaylı Rehber

Boks Sporu Nedir ? | Detaylı Rehber 

                                

Boks Nedir , KurallarıNelerdir ?

Boks, iki kişinin hakem gözetiminde ring adı verilen alanda karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. 

Boks Tarihçesi Nedir ?

                                                 

Boks Tarihçesi

Eski Yunan'da ve Roma'da boks önemli sporlardan biriydi. Ama bu spor acımasız bir biçimde yapılırdı ve dövüş genellikle boksörlerden biri ölünceye kadar sürerdi. Daha sonra yasaklanan boks, 18. yüzyılın başlarında İngiltere’de yeniden ortaya çıktı.

Boks Ringi Özellikleri Nelerdir ?

                                            

Boks Ringi Özellikleri

Ring, üç veya dört sıra halatla çevrilidir halat aralıkları en az 40 cm’dir. Ringin yerden yüksekliği en az 91 cm en fazla 122 cm’dir ,  profesyonel boksta ring 5 ya da 6 metre karelik kare bir alan iken amatör boksta 3-6 metre karelik bir alan olabilir. Ringin bir köşesi mavi diğer köşesi kırmızı  tarafı temsil eder. Tarafsız bölgeler beyaz renktedir. Sporcular ait oldukları köşeden, hakem ve doktor ise jüri masasına yakın olan beyaz köşeden ringe çıkar.

Boks Ekipmanları Nelerdir ?

                 

Boks Ekipmanları 

Boksta yaralanmaların önüne geçmek için eldiven, dişlik ve kasık koruyucu kullanılır, ayrıca amatör boksta kask da kullanılmaktadır.

Boks Kuralları Nelerdir ?

Eller haricinde bir uzuv kullanmak, belden aşağıya ve enseye vurmak, yerdeki rakibe vurmak, kalkmakta olan sporcuya vurmak, sporcunun kendi etrafında 360 derece dönmesi, avuç içi (eldivenin beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak yasaktır, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar (-1 puan) alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN BOKS NEDİR, BOKS KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Boks Sporunda Oyun Süresi Nedir?

Amatör boks maçları her biri 3 dk dan oluşan 3 raunt üzerinden düzenlenir her raunt arası 1 dk’dır. Profosyonel boks müsabakaları 15 raunt üzerinden gerçekleşir, fakat artık genellikle 12 raunt tercih edilmektedir.

Boks Maçı Nasıl Kazanılır ?

Bir boks müsabakası 3 şekilde kazanabilir.

      Rakibinden daha fazla puan toplamak.

      Hakem sporculardan birinin kendisini savunamayacağını ilan ederse

      Yere düşen rakibin 10 sn boyunca ayağa kalkamaması. (Nakavt)

Boks Sporunda Sikletler Nelerdir ? 

Amotör Boksta 12 Siklet


Profesyonel Boksta Kullanılan Sikletler Genelde Şu Şekildedir 




Yorum Gönder

0 Yorumlar