Atletizmde Yüksek Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                  
Atletizmde Yüksek Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

Atletizmde Yüksek Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

Yüksek atlama, hızlanma koşusunun ardından kavisli yaklaşma adımlarının takibinde iki dik sehpayı birbirine bağlayan yatay çıtayı, tek ayakla sıçrama yaparak düşürmeden geçmek esasına dayanır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir.

Atlayıcı yüksek atlama tekniğini, 7 - 11 adım arası yaklaşma koşusunu, 30 - 40 derecelik bir açı ile giderek hızlanan bir koşu temposu ile yapar. Atlayıcı, çıtaya çok yakın basarak sıçramalıdır. Sıçrayış tek ayakla ve geriye alınmış vücudun gergin bacak üzerine alınmasıyla başlar. Çıta üzerine gelince vücudun ekseni etrafından dönmesi, başın göğüs hizasına alınması ile sürer. Önce dış kol ile savunma bacağının mindere değmesi, sonra da gövdenin kalça ile omuz üzerinde dönüşüyle atlama tamamlanır.

Atletizmde Yüksek Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

                       

Yüksek Atlama Kuralları Nelerdir ?

Yatay şekilde konumlandırılan çıta tek ayakla sıçrayarak üstünden geçilmelidir, bu hareket başarılamaz ve çıta yere düşerse ya da çift ayakla atlama yapılırsa atlayış geçersiz sayılır.

Başarı ya da başarısızlık yatay şekilde konumlandırılan belirli yükseklikteki çıtayı aşmaya bağlıdır.

Yüksek atlamada yarışmacının uyması gereken en önemli kural; sıçramada tek ayağını kullanmasıdır. Yüksek atlamada yarışmacılar ilk atlayacakları yüksekliği kendileri seçerler. Alt sınırın yukarısında olmak kaydıyla herhangi bir yüksekliği atlamadan geçebilirler. Başarılı olduğu sürece sayısız deneme hakkına sahiptirler. Ancak birbirini izleyen üç başarısız atlama denemesi yaptıklarında elenirler.

Atlet başarısız olduğu sürece sınırsız atlayış hakkına sahiptir. Yarışmacı başarısız olduğunda atlayış hakkı rakibine geçer, sporcular arka arkaya üç denemede gerekli yüksekliği atlayamazsa, yarışmadan diskalifiye edilecektir.

Final müsabakasında, en yüksekteki çubuğun üzerinden geçen kişi kazanan olarak ilan edilir.

Beraberlik olması durumunda, kazananı belirlemek için aşağıdaki iki koşul uygulanabilir.

1) Beraberliğin gerçekleştiği yükseklikte daha az ıskalayan oyuncu kazanan olarak ilan edilir.

2) Genel turnuvada en az ıskalayan oyuncu kazanan ilan edilir.

Birincilik için beraberlik söz konusu ise, atlayışlar bir barajla karşılaşmalıdır.

Yükseklik, önceki seviyeden daha büyük olacaktır. Her oyuncuya her atlayış için bir şans verilecek.


Atletizmde Yüksek Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?


İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN YÜKSEK ATLAMA NEDİR, NASIL YAPILIR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.                           

Yüksek Atlama Saha Özellikleri Nelerdir ?

Atlama alanı olarak kullanılan, çıkış noktası ile yarım daire şeklinde olan hızlanma sahasının uzunluğu, 15 m'den az olamaz. Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir. Aralarındaki mesafe 3.66 - 4.02 m'dir. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir. Ağırlığı 2 kg'ı geçemez. Sehpa üzerindeki çıta, yarışmacının dokunduğu zaman kolayca düşecek biçimde yatay durumdadır. Çıtanın arkasında süngerle doldurulmuş düşme minderi, en az 5x4 m boyutunda ve yeterli kalınlıktadır. Kullanılan malzemelerin başında, topuğu korumak için plastik ve lastik çivili ayakkabıları sayabiliriz. Topuğun kalınlığı 6 mm'yi, taban kalınlığı da 13 mm'yi geçemez.

Yüksek Atlama Teknikleri Nelerdir ?

Straddle Tekniği (Binme) : Straddle'da atlet yüzü aşağıya bakar biçimde, vücudunu çıtanın etrafında döndürerek atlar. Basamaklamaları: 1.Hız alma koşusu ve son üç adım ritmi 2.Ayağın yerleştirilmesi ve sıçrama 3.Çıtayı geçme ve konma

Fosbury Flop Tekniği :  Atletin çıtayı önce başı geçer ve omuzlar üzerine düşülür. Kısa zamanda öğrenilmesi ve göze hoş görünmesi Fosbury Flop tekniğini popüler kılmaktadır. Basamaklaları: 1-Hız alma koşusu 2-Sıçrama ayağının yerleştirilmesi ve sıçrama 3-Çıtayı geçme 4-Konma

Makaslama Tekniği: Geçiş esnasında öncelikle bir ayak kaldırılır, ardından diğer ayak kaldırılır,

Geçiş hareketinde makası andıran görüntü ortaya çıktığı için bu tekniğe makaslama adı verilmiştir.

 2020 yılı itibariyle yüksek atlama dünya rekorları şu şekildedir;

 Erkeklerde: Javier Sotomayor (Küba) - 2.45 metre  / 1993-İspanya

 Kadınlarda: Stefka Kostadinova (Bulgaristan) - 2.09 metre / 1987- İtalya

    

Yorum Gönder

0 Yorumlar