Atletizmde Sırıkla Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

Atletizmde Sırıkla Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?


Atletizmde Sırıkla Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

Sırıkla Atlama; atletizm atlama disiplinlerinden birisidir. Bu disiplinde atlayıcılar koştuktan sonra ellerindeki esnek bir sırık yardımıyla paralel konumda farklı yüksekliklerde konumlandırılabilen çıtayı düşürmeden geçmeye çalışırlar. Hızlandıktan sonra sırık saplama kutusuna yerleştirilir bu sayede yükselinir. Sırıkla atlama, yüksek düzeyde bedensel farkındalık, esneklik ve hız gerektirir.

Atlama Sırığı Özellikleri Nelerdir ?

         

 
Atlama Sırığı Özellikleri Nelerdir ?

                                 

Modern sırıklar karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) yapılmıştır, yaklaşık beş santimetre çapa sahiptir ve içi boştur. Sırık uzunluğu ve kalınlığı, atlayıcının ağırlığına ve gücüne ve atlama yüksekliğine bağlı olarak değişir. Fiberglas sırıklar bükülebilen esnek yapıdadır.

Sırıkla Atlama Paralel Çıta Özellikleri Nelerdir ?

Paralel Çıta Özellikleri Nelerdir ?
                        

Atlama sehpasındaki yatay çıta 4,50 metre uzunluğundadır ve hafifçe dokunulduğunda aşağı düşecek şekilde iki atlama ayağı üzerine yerleştirilmiştir. Bu çıta farklı yüksekliklere çıkarılabilir ya da indirilebilir.

Atlama Minderi Özellikleri Nelerdir ?

Atlama Minderi Özellikleri Nelerdir ?
                    

Atlama minderi 4.5 metre eninde, 5 metre uzunluğunda ve yerden 1 metre yüksekliğindedir.

Sırıkla Atlama Saplama Kutusu

                                                                                                                               Sırıkla Atlama Saplama Kutusu

            

Sırıkla Atlama Nasıl Yapılır ?

1) Sırık tutarken sağ eli kuvvetli olan kişiler direği sağ eli yukarıda, sol eli de bunun altında tutmalıdır. Sol elini kullananlar ise, sol elleriyle direği üstte ve sağ elini bunun altında tutmalıdır. Öncelikle sırık omzun üzerinde veya kalçada olacak şekilde kutuya doğru koşulur ,saplama kutusuna yaklaşırken sırığın uzak ucu kutunun iç kenarına yerleştirilir. Hızlanma koşusu ne kadar iyiyse daha yükseğe çıkma şansı da o ölçüde artar.

2) Sırık kutuya yerleştirildikten sonra, baskın bacağın dizi havaya doğru sürülür, yerden yukarı çıkarken ve direği çekerken kaldıraç olarak kullanırken atlama hareketinin başlangıcıdır. Vücudun baskın olmayan tarafındaki bacağı, parmak sivri olacak şekilde yukarı doğru itildiğinde yerde kalacaktır. Bu atlayıcıya kaldırma sağlayacak ve sırık eğilmeye başlayacaktır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ATLETİZMDE SIRIKLA ATLAMA NEDİR,NASIL YAPILIR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ...

3) Sırık eğilirken baskın olmayan bacak havada sallanır. Sivrilen bacak, vücudun aşağı bir pozisyona geçmesine yardımcı olacaktır. Sporcu mümkün olduğunca baş aşağıya yaklaştırmak için alt eliyle itmeye devam eder. Kendisine ek yükseklik sağlamak için üst kolunu bir çekme hareketiyle hareket ettirir. Halen sırığın tepesine doğru olması gereken baskın el sırığa doğru çekerek kalçaya getirilir. 

4) Kalça sırığın etrafında çevrilir. Baskın ayak içe doğru çevrilerek dönüş başlatılır. Çekerken vücut doğal olarak sırığın etrafında dönmelidir, böylece karın bölgesi çukura bakacaktır. Maksimum yükseklikte olunduğunda sırık dışarı itilmelidir. Bu noktada tamamen baş aşağı olunmalıdır. Sırık itilirken bacaklar başın üzerinde düz tutulmaya çalışılır. Maksimum yükseklikten uzaklaştığı hissedildiğinde sırık bırakılır. Sırt mindere bakacak şekilde vücut bükülür. Sırığı bıraktıktan sonra, mindere düşmeye başlanacaktır. Sırt üstü yere düşerken vücut güvenle dönebilecek bir pozisyonda olmalıdır. Son olarak eller göğüse yakın ve bacaklar hafifçe kaldırılmış şekilde mindere düşülür.

Atletizmde Sırıkla Atlama Nedir, Nasıl Yapılır ?

           

Sırıkla Atlama  Kuralları Nelerdir ?

  • Her yükseklik için yarışmacılara 3’er atlama hakkı verilir.
  • Yarışmacılar istedikleri yükseklikten başlayabilirler.
  • Aynı yükseklikteki çıta 3 denemede de devrilirse yarışması elenir.
  • İlk iki atlayışta başarısız olan sporcu 3.denemesinde yüksekliği arttırma hakkına sahiptir.
  • En yüksek konumdaki çıtadan başarılı bir şekilde geçen sporcu birinci olur.
  • Herhangi bir eşitlik söz konusu ise, bu yükseklikte en az başarısız atlayış yapan sporcu birinci sayılır, bu durumda da eşitlik söz konusu olursa çıtayı en az düşürmüş olan sporcu birinci ilan edilir.
  • Sırığın kırılmış olması başarısız bir atlayış sayılmaz.

Sırıkla Atlama Dünya Rekorları Nelerdir ?

2020 yılı itibariyle;

Erkeklerde; Armand Duplantis (İsveç) – 6.18 metre / Glasgow-2020

Kadınlarda; Yelena Isinbayeva (Rusya) – 5.06 metre / Zürih-2009

  

Yorum Gönder

0 Yorumlar