Atletizm Orta Mesafe Koşuları Nelerdir ?

Atletizm Orta Mesafe Koşular Nelerdir ?


Atletizm Orta Mesafe Koşular Nelerdir ?

Atletizmde orta mesafe koşuları, dayanıklılık ve hızın mükemmel bir kombinasyonunu gerektiren heyecan verici yarışmalardır. Orta Mesafe Koşuları sporcuların stratejik bir denge kurmalarını gerektirir: kısa mesafe hızıyla uzun mesafe dayanıklılığını birleştirerek en iyi performanslarını sergilemek. Bu koşular, atletlerin fiziksel yeteneklerini, taktiksel zekalarını ve dayanıklılıklarını sınayan bir platform sunar. Orta mesafe koşuları, atletizm dünyasında hem sporcuların hem de izleyicilerin büyük ilgisini çeken dinamik ve stratejik yarışmalardır. Atletizmde orta mesafe koşuları 800 m ,1500 m , 1 mil ve de 3.000 m’dir. 3.000 metre koşunun orta mesafe ya da uzun mesafe olduğu ile ilgili çeşitli tartışmalar mevcuttur.

Atletizm Orta Mesafe Koşular Nelerdir ?

                            

800 Metre Koşusu

 800 metre en kısa orta mesafe koşu türüdür. Yüksek çıkış ile  start çıkışı yapılır. 800 metre koşu pistin tam olarak 2 tur koşulmasını içerir. Bu zor koşu türünde hem aerobik hem de anaerobik  yapı bir arada olmalıdır. Aerobik etki koşunun devamlılığı için gerekli iken , anaerobik etkinlik ise koşunun son metrelerindeki sprintler için gereklidir. 800 metre koşuda çıkışta çok fazla olmasa da kulvar farkı bulunmaktadır ve sporcular yüksek çıkışla koşuya başlar. Orta mesafe koşular içerisinde sadece bu koşu türünün ilk 100 metresi kulvarlı koşulmaktadır.

800 metre koşucularını geliştirebilmek için hem hız hem de dayanıklılık antrenmanları bir arada planlanmalıdır. Antrenmanlar genellikle 200 metre 1 km arasındaki koşu tekrarlarını içerse de koşu antrenmanlarında genellikle haftada en az bir defa uzun koşu eklenmektedir.

800 metre koşusu bir taktik koşusu olarak da bilinir. Yarışın başlangıcından itibaren sporcuların birleştiği iç kulvarda iyi pozisyon almak avantaj sayılabilir, genellikle yarışın hemen başlangıcında birinci ya da ikinci sırada konumlanmak avantaj olarak kabul edilir.

800 metre için iki yaygın taktik, turlar arasında negatif veya pozitif bir ayrım yapmaktır. Pozitif ayrım, daha etkili bir strateji olarak kabul edilir, ancak bazen deneyimli koşucuların kendi avantajları için negatif bir ayrım kullandıkları bilinmektedir. İlk turu ikinci turdan daha hızlı koşturarak pozitif bir ayrım elde edilir ve tersi ile negatif bir ayrım elde edilir, ikinci tur birinciden daha hızlı koşulur.

Şu anki dünya rekoru sahibi David Rudisha , pozitif bir bölünme stratejisi kullanarak rekor kırdı. 2012 Olimpiyat yarışında ilk turunu 49.28 saniyede, ikinci turunu 51.63 saniyede koştu.(pozitif ayrım) Teorik olarak, eşit bir bölünme en etkili stratejidir, ancak yarışın uzunluğu nedeniyle elde etmek neredeyse imkansızdır.

Atletizm Orta Mesafe Koşular Nelerdir ?


1500 Metre Koşusu

1500 metre koşusu, orta mesafe koşuları içerisinde en önde gelen koşu türüdür. Bu koşu; 3 tam tur + 300 metreyi içerir. Aerobik yapı ile anaerobik yapı bir arada yer alsa da, aerobik dayanıklığa daha fazla gereksinim duyulur. Sprint gereksinimi 800 metreye göre daha azdır. Bu mesafe yüksek çıkışla başlar ve startta herhangi bir kulvar farkı uygulanmaz. Sporcular starttan kısa süre sonra iç kulvarda toplanmaya başlarlar.

Stratejik olarak profesyonel sporcular, şampiyonalarda kurdukları sert tempolarla turları geçerken son turda ortaya koydukları yüksek performans ile derece elde etmeye çalışırlar.

1 Mil Koşusu (1.609,35 metre )

1 Mil Koşusu, ilk defa İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Tam olarak 1.609,35 metreyi içermektedir.1900 yıllarında atletizm koşularında metrik ölçülere dönülmesine rağmen mil yarışı popülerliğini korumuştur. Bu mesafe yüksek çıkışla başlar ve startta herhangi bir kulvar farkı uygulanmaz. Sporcular starttan kısa süre sonra iç kulvarda toplanmaya başlarlar.

1 mil koşusu,1500 metre gibi eş değer bir koşunun varlığına rağmen, varlığını sürdürmüştür. IAAF’ın resmi dünya rekoru kaydını tuttuğu tek metrik olmayan mesafe türüdür.

3.000 Metre Koşusu

3000 Metre Koşusu, orta mesafe mi ve uzun mesafe mi olduğu konusu otoriteler tarafından hala tartışılmaktadır. Ama genel kanı 800 metre ile 3.000 metre arasındaki tüm koşuların orta mesafe koşusu olduğudur. Bu mesafe yüksek çıkışla başlar ve startta herhangi bir kulvar farkı uygulanmaz. Sporcular starttan kısa süre sonra iç kulvarda toplanmaya başlarlar.

3000 metre koşu aerobik bir koşu olmasına rağmen bir miktar da anaerobik yapı gerektirmektedir. 3000 metre koşucularının başarılı olabilmesi için vücudun yarışın belirli noktasından sonra ürettiği laktik asidin hızlı bir şekilde tolere edilmesi gerekmektedir, bu da sporcuların iyi antrene edilmesi ve koşu tempolarını iyi analiz etmesiyle gerçekleşebilir.

Koşu derecelerini ölçmek için özel sistemler kullanılır. Koşu başladığında start noktasında silah sesine bağlanmış olan kronometre sistemi çalışmaya başlar, ardından finish noktasında ise foto finish elektronik sistemleri devreye girer ve yarışmacıların koşu süresi hesaplanır.

3000 metre mesafede elit sporcular maxVo2’ye yakın hız değerlerine ulaştıklarından bu oksijen gereksinimi sürekli karşılanamaz ve bu aşamada anaerobik yapıya ihtiyaç duyarlar.

 Orta Mesafe Dünya Rekorları



      

Yorum Gönder

0 Yorumlar