Atletizm Koşu Türleri Nelerdir ? Detaylı Rehber

Atletizm Koşu Türleri Nelerdir ? Detaylı Rehber



Atletizm Koşu Türleri Nelerdir ? Detaylı Rehber

Atletizm, insan bedeninin dayanıklılığını, hızını ve gücünü en üst düzeye çıkaran bir spor dalıdır. Bu çok yönlü sporun içinde, kısa mesafe koşuları, atletlerin patlayıcı güçleri, hızlı tepkileri ve teknik becerilerini sergiledikleri heyecan verici bir kategoriyi oluşturur. Genel itibariyle kısa mesafe koşusu 100 metreden 400 metreye kadar olan kısa mesafe koşuları, atletlerin bir an içinde maksimum performans sergileyerek finiş çizgisine ulaşma mücadelesini simgeler. Bu disiplinler, sprinterleri zirveye taşırken, izleyicilere de nefes kesici anlar sunar. Kısa mesafe koşuları, atletizmin hız, güç ve teknik beceri gerektiren yönlerini vurgulayarak spor severleri etkileyici bir atmosferle buluşturur.

Atletizm Koşu Türleri Nelerdir ? Detaylı Rehber

                            

Kısa Mesafe Koşu Türleri Nelerdir ?

60 Metre, 100 Metre,200 Metre ve 400 Metre

Kısa mesafe koşucularına sprinter adı verilir. Kısa mesafa koşucuları performanslarını kendilerine ayrılmış olan kulvar içerisinde tamamlamak zorundadır, kısa mesafe koşularında herhangi bir kulvar ihlali yapılamaz. Bu koşu türlerinde atletler çıkışlarını alçak çıkış tekniği kullanarak yaparlar. Alçak çıkış tekniğinde takoz mekanızması kullanılmaktadır. 60 ve 100 metre koşu türlerinde herhangi bir kulvar farkı bulunmazken, 200 ve 400 metre koşularında kavis söz konusu olduğu için, atletler yan yana sıralanmaz koşu türlerine göre  aralarında mesafe farkı bulunur. Üst düzey sprinterler , ilk 50-60 metrede yaklaşık 40 km/saatten fazla hıza ulaşabilirler.

Orta Mesafe Koşu Türleri Nelerdir ?

800 Metre, 1500 Metre, 1 Mil ve 3000 Metre

800 ve 3000 metre arasında koşulan orta mesafe koşuları yüksek keyif zevki sunan, atletler tarafından bazı yeterlilikleri içerisinde bulundurması gereken koşu türleridir. Koşu içerisinde belirli bir hıza ulaşan atletler başarı sağlayabilmek için devamlılıklarını sağlamak zorundadır. 3000 Metre koşuları çoğu oterite tarafından orta mesafe koşu türü olarak gösterilse de bazı otoretiler uzun mesafe koşu türleri içerisinde göstermektedir.

                                   

Uzun Mesafe Koşu Türleri Nelerdir ?

5.000 Metre, 10.000 Metre, Yarı Maraton, Maraton,Ultra Maraton,Multiday Race ve Kros

Uzun mesafe koşuları fizyolojik açıdan aerobik kapasite temelli koşu türleridir. Uzun mesafe koşu türleri zihinsel güç ve fiziksel dayanıklılığı barındıran koşu türleridir. Bu koşu türleri sağlık açısından kardiyovasküler sistemi geliştirmek için de kullanılabilir. Uzun süreli koşu aktiviteleri kalbin ve kasların daha verimli çalışabilmesi için hormonların ve de enzimlerin vücuttaki aktivitelerini çoğaltarak aerobik bir zindelik sağlar.

Engelli Koşu Türleri Nelerdir ?

110 Metre (Erkekler) , 100 Metre (Kadınlar), 400 Metre , 3000 Metre Su Engelli

Engelli koşular , ilgili koşu mesafesinin içerisine yerleştirilmiş olan engellerle zorlaştırılmış olan koşu türleridir. Koşu türleri içerisinde an fazla dikkat ve koordinasyon gerektiren teknik bir koşu türüdür.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ENGELLİ KOŞULAR HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRSİNİZ...

Bayrak Koşusu Türleri Nelerdir ?

4 x 100 ve 4 x 400. Bunun yanı sıra olimpik olmayan 4 x 200 , 4 x 800, 4 x 1500 ve de sporcuların sırasıyla 100,200,300 ve 400 metre ( toplam 1.000 metre) koştuğu İsveç bayrak koşu türleri de mevcuttur.

Bayrak koşusu, her takımın dört sporcudan oluştuğu koşu takımları arasında gerçekleştirilen , koşucuların koşu görevini tamamladıktan sonra stafet adı verilen materyali diğer arkadaşına vererek devam eden koşu türünü tanımlar. Her dört atlet yarışın bir ayağını ya da etabını koşar, elindeki stafet denen bayrağı işaretli sopa değiştirme bölgesinde takımın bir sonraki üyesine devreder.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN BAYRAK KOŞULARI HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRSİNİZ...

Yol Koşusu Türleri Nelerdir ?

Maraton (42.195 Metre), Yarı Maraton( 21.097 Metre), Ultra Maratonlar (50.000 Metre ve üzeri) 10 Km ve 15 Km

Yol koşusu, düz ve genellikle asfalt ya da benzeri sert zeminlerde gerçekleştirilen bir koşu türüdür. Bu disiplin, farklı mesafe ve zorluk seviyeleriyle çeşitlilik gösterir.

Yol koşusu, koşu yarışlarının, pist yarışları ve krostan farklı olarak, mesafesi belirli bir yolda yapılan biçimidir. Yol koşularının en çok kullanılan üç kategorisi 10 km koşusu, yarı maraton ve maratondur.

Kros  ve Dağ Koşu Türleri Nelerdir ?

Açık arazide zaman zaman çamurlu zeminde koşulan kır koşusudur. Kros, çok yaygın bir disiplin olarak özellikle de mesafecilerin sıklıkla katıldığı bir koşu türüdür. Krosun mesafesi 10 kilometreye kadar varan ve irtifa yüksekliğinin 300 metreyi aştığı versiyonu dağ koşusudur. Dağ koşusunun parkuru, kros yarışına göre çok daha engebelidir. 

Koşu Türleri Tablosu



    

Yorum Gönder

0 Yorumlar