Atletizm Atlamalar Nelerdir ? Detaylı Rehber

Atletizm Atlamalar Nelerdir ?


Atletizm, insan bedeninin kusursuz bir denge, kuvvet ve koordinasyon içinde çalıştığı bir spor dalıdır. Bu çok yönlü sporun içinde, atlamalar disiplini, atletlerin fiziksel yeteneklerini en üst düzeye çıkarmalarını ve sınırlarını zorlamalarını sağlayan etkileyici bir kategoriyi barındırır. Atletizm Atlama Disiplinleri: Yüksek atlama, uzun atlama, sırıkla atlama ve üç adım atlama gibi çeşitli branşları içerir....Bu disiplin atletlerin adeta havada dans etmelerine izin verir. Her atma türü, özgün teknikleri ve stratejileri gerektirir, bu da atletlerin sadece fiziksel güçlerini değil, aynı zamanda incelikli becerilerini de sergilemelerini sağlar. Atlamalar, hem izleyicileri büyülerken hem de sporculara kendi sınırlarını aşma fırsatı tanıyarak atletizmin heyecan verici bir yönünü temsil eder.

Atletizm Atlama Disiplinleri; Yüksek Atlama, Sırıkla Atlama, Uzun Atlama ve Üç Adım Atlama kategorilerini içerir.

Uzun Atlama:

Atletizm Uzun Atlama

                                        

Uzun atlama atletizm’in atlama kategorilerinden birisidir. Hız, güç ve çevikliği birleştiren uzun atlama, 30-45 metre mesafeden hız alınarak 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basılarak yapılır. Uzun atlamanın amacı kurallar çerçevesinde uygulanan teknikle en uzak noktaya atlamaya çalışmaktır.

30 cm genişliğindeki basma tahtasının 20 cm’lik bölümü beyaz renk iken 10 cm’lik bölümü ise kırmızı renktedir. Sporcu atlayışını yaptığı esnada en son bastığı adımı bu 20 cm’lik beyaz bölüme denk gelmelidir aksi durumda atlayış geçersiz sayılır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ATLETİZM UZUN ATLAMA İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRSİNİZ.

Üç Adım Atlama:

Atletizm Üç Adım Atlama

                                              

Atletizm atlama dallarından biri olan 3 Adım atlama; 40-45 metre uzunluğunda 1,22 metre genişliğindeki bir alanda hız alındıktan sonra üç adım  tekniği uygulanarak 8-10 metre uzunluğunda, 2,75 genişliğindeki kum havuzuna en uzak mesafeye atlama hedeflenerek yapılır. Hızlanma, sıçrama, adım atma, atlama ve konma bölümlerinden oluşur.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ATLETİZM 3 ADIM ATLAMA İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRSİNİZ.

Yüksek Atlama:

Atletizm Yüksek Atlama

                          

Yüksek atlama, hızlanma koşusunun ardından kavisli yaklaşma adımlarının takibinde iki dik sehpayı birbirine bağlayan yatay çıtayı, tek ayakla sıçrama yaparak düşürmeden geçmek esasına dayanır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir.

*Yatay şekilde konumlandırılan çıta tek ayakla sıçrayarak üstünden geçilmelidir, bu hareket başarılamaz ve çıta yere düşerse ya da çift ayakla atlama yapılırsa atlayış geçersiz sayılır.

*Başarı ya da başarısızlık yatay şekilde konumlandırılan belirli yükseklikteki çıtayı aşmaya bağlıdır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ATLETİZM YÜKSEK ATLAMA İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRSİNİZ.

Sırıkla Atlama

Atletizm Sırıkla Atlama

                          

Sırıkla Atlama; atletizm atlama disiplinlerinden birisidir. Bu disiplinde atlayıcılar koştuktan sonra ellerindeki esnek bir sırık yardımıyla paralel konumda farklı yüksekliklerde konumlandırılabilen çıtayı düşürmeden geçmeye çalışırlar. Hızlandıktan sonra sırık saplama kutusuna yerleştirilir bu sayede yükseğe çıkılır. Sırıkla atlama, yüksek düzeyde bedensel farkındalık, esneklik ve hız gerektirir.

Modern sırıklar karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) yapılmıştır, yaklaşık beş santimetre çapa sahiptir ve içi boştur. Sırık uzunluğu ve kalınlığı, atlayıcının ağırlığına ve gücüne ve atlama yüksekliğine bağlı olarak değişir. Fiberglas sırıklar bükülebilen esnek yapıdadır.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN ATLETİZM SIRIKLA ATLAMA İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİYE ULAŞABİLİRSİNİZ.

  

Yorum Gönder

0 Yorumlar