Veledrom Nedir, Nasıl Yapılır ?

Veledrom Nedir, Nasıl Yapılır ?
 

                                        

Veledrom Sporu Nedir, Nasıl Yapılır ?

Velodrom, genellikle dik bir şekilde yukarı çıkan kavisli kenarları olan bisiklet yarışı pistine verilen isimdir. Veledrom   sürücüleri yerçekimine meydan okumaya ve sınırlarını zorlamaya zorlayan dik eğimli oval pistlere sahip, yüksek hızlı bisiklet için heyecan verici bir arenadır. Bu pistler hızı, stratejiyi ve dayanıklılığı test eden heyecan verici yarışlara ev sahipliği yapıyor. 

Bisiklet dünyasında yarış stillerinin birkaç kategorisi vardır. Daha az bilinen stillerden biri, yarışmacıların velodrom adı verilen oval bir pistte sabit vitesli veya kaymayan bisikletler sürdüğü bir takım veya bireysel etkinlik olan pist yarışıdır. Bir velodrom tipik olarak ahşaptan yapılır ve yarışçının keskin dönüşlerdeki yüksek hızına uyum sağlamak için rampalı köşelere sahiptir; açık veya kapalı pistler olarak inşa edilebilirler.

Veledrom Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                

Velodrom özellikle yirminci yüzyılın başında popülerdi, çünkü o zamanlar pist yarışları seyircili bir spor olarak yaygınlaşmıştı. Son yıllarda pist yarışları ve dolayısıyla velodrom daha belirsiz hale geldi ve en popüler etkinlikler Olimpiyatlarda düzenlendi . 

Bir velodrom tipik olarak ahşap şeritlerden yapılır. Dış mekan pistleri için inşaat malzemeleri, elementlere maruz kalmayı önlemek amacıyla değişiklik gösterebilir. Beton ve sentetik velodromlar son yıllarda daha yaygın hale geldi ancak havadaki nem değişimini hesaba katabilecek pahalı ahşaplar da kullanılıyor. Kapalı pistler için, pist hava şartlarına maruz kalmayacağından velodromun inşasında çam veya diğer ucuz ahşaplar kullanılabilir. Bir araba yarışı pistine çok benzeyen velodromda, pistin ortasında, yarış sırasında sınırların dışında olduğu düşünülen bir saha bulunuyor.

İSTERSENİZ BURADAN VELEDROM SPORU NEDİR, VELEDROM NASIL YAPILIR ? ADLI POWER POİNT SUNUMUNU İNDİREBİLİRSİNİZ...

Velodromda, pistin etrafında dönerken bisikletçilere etki eden atalet kuvvetleriyle çalışmak için eğimli köşeler bulunuyor. Bu, bisikletçilerin dönüş boyunca yüksek hızlarda bisikletlerini piste dik tutmalarına ve bu kuvveti düz yollara taşımalarına olanak tanır. Bu aynı zamanda bisikletin lastiklerinin, bisikleti dik tutmaya yetecek kadar pistle teması kaybetme olasılığını da azaltır. Bisikletçinin dönüşlerdeki hızını hesaba katmak için köşeler 27 derece veya daha fazla yukarı doğru eğilebilir.

Veledrom Nedir, Nasıl Yapılır ?

                           

Velodromun bisiklet sürmenin yanı sıra başka amaçlarla da kullanıldığını görmek alışılmadık bir durum değil. İnsan gücüyle çalışan araç (HPV) testleri ve yarışları, sıralı sürat pateni etkinlikleri gibi yaygındır. Velodromun boyutu, inşa edildiği alana bağlı olarak değişecektir ve genellikle parkur kısaldıkça eğimli dönüşler daha dik hale gelir. 

Veledrom Pisti Ölçüleri Nedir ?

Veledrom pist genişliği en az 7 metre olacak şekilde tasarlanmalıdır. Pist kenarlardan içe doğru 12 derece ile 55 derece arasında bir eğime sahiptir, bu eğim hızlı olan sporcuların virajları dönerken savrulmalarını önlemektedir. Veledrom pistleri 250 m, 333 m ya da 500 m olabilmektedir. Olimpiyat standardında pistin iç çapı 250 metredir.

Veledrom Sporunda Yarış Çeşitleri Nelerdir ?

Sürat Yarışları

Veledrom bireysel sürat yarışlarında iki sporcu yarışmaktadır 333 km lik 3 tur üzerinden 1 km olarak düzenlenmektedir. Sürat yarışlarında son 200 metrede kulvar değiştiren sporcu diskalifiye edilmektedir. Bu yarış türünde ilk bitiren kazanan olur. Takım halinde yapılan sürat yarışları ise tandem adı verilen çift kişilik bisikletlerle yapılır. Bu yarış türünde mesafe 1500 metredir.

Zamana Karşı Yarışlar

Veledromda zamana karşı yapılan bireysel yarışlarda sporcular pistin karşılıklı uçlarından yarışa başlarlar hedef en kısa zamanda yarışı sonlandırabilmektir. Takım halinde yapılan zamana karşı yarışlarda dörder kişilik takımlar yarışırlar ilk üç yarışçısı yarışı önde bitiren takım kazanan taraf olur.

Puanlı Yarışlar

Veledromda puanlı yarışlarda 25 yarışmacı 50 km mesafede puan toplayarak yarışırlar her turda birinci 5 puan ,ikinci 3 puan , üçüncü 2 puan , dördüncü ise 1 puan alır, son turda ise puanlar iki katı olarak hesaplanır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar