Ritmik Cimnastik Nedir ? Ritmik Cimnastik Kuralları Nelerdir ?

Ritmik Cimnastik Nedir ? Ritmik Cimnastik Kuralları Nelerdir ?

                            

Ritmik Cimnastik Nedir ? Ritmik Cimnastik Kuralları Nelerdir ?

Ritmik cimnastik, estetik, esneklik, denge, koordinasyon ve güç gibi unsurları birleştiren, müzik eşliğinde yapılan bir cimnastik türüdür. Bu spor dalında sporcular, müzik eşliğinde çeşitli el aletleri kullanarak gösteriler yaparlar.

Ritmik cimnastik, karmaşık hareketlerin yanı sıra dans, esneklik ve artistik yetenekleri gerektiren bir spor dalıdır. Sporcular, müzikle senkronize olarak, zorlu vücut hareketleri yaparak ve çeşitli el aletlerini kullanarak estetik ve akıcı bir performans sergilerler.

Ritmik jimnastik , cimnastikçilerin bir aletle zeminde performans sergilediği bir spordur: çember,lobut,kurdela, top , sopa , şerit veya ip . Spor, jimnastik , dans ve jimnastik unsurlarını birleştirir ; Cimnastikçiler güçlü, esnek, çevik, hünerli ve koordineli olmalıdır.  Ritmik jimnastik, onu ilk kez 1963'te bir spor olarak tanıyan Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG) tarafından yönetilmektedir. 

Jimnastik ve bale’ nin bu kombinasyonunda yarışmacılar, bireysel olarak ya da takımlar hâlinde, müzik eşliğinde zarif bir şekilde çalışılmış gösterilerini sergiler. 

                                              

 Ritmik Cimnastik Platformu

Kadınlara ait olan olimpik bir branş olan ritmik jimnastikte  platform adı verilen yer döşemesinin her alanı kullanılmak zorundadır.

Jimnastik hareketleri ile dansın uyumlu bir bileşimi olan bu branşta vücut ve alet hareketleri olmak üzere iki temel teknik kullanılmaktadır. Vücut hareketleri ; atlama sıçrama, denge, tek ayak üzerinde dönüşler ve esneme hareketleridir. Aletli hareketlerde ise ip, çember, top, lobut ve kurdela olmak üzere 5 alet kullanılır. Olimpiyat müsabakalarında her yıl bu aletlerden 4’ü ile yarışılır.

İp Aleti Nedir ?

                                                         

İp Aleti Nedir ?

İp, dinamiklik gerektiren bir alettir. Sporcular ipli atlamalar , sekizler, çevirmeler, rotasyon hareketleri, küçük ve büyük atış hareketleri yaparlar.

Çember Aleti Nedir ?

                            

Çember Aleti Nedir ?

Çember, esneklik ve teknik beceri gerektiren bir alettir. Sporcular çemberle vücutta ve yerde çeşitli  yuvarlamalar, rotasyonlu hareketler ve atışlar sergilerler.

Top Aleti Nedir ?

                                       


       

Top; bu alet ile sporcular topun vücudun üzerinde yuvarlanmasını , sektirilmesini ve topla yumuşak ritimli hareketleri denerler.

Lobut Aleti Nedir ?

                                                    

Lobut Aleti Nedir ?

Lobut; bu alet iki parça halindedir, Sporcu lobutları daima hareket halinde tutmak zorundadır. Daireler, vuruşlar, çeşitli asimetrik hareketler, tek ve çift atış hareketleri bulunmaktadır.

Kurdela Aleti Nedir ?

                                                 

Kurdela Aleti Nedir ?

Kurdela; güç ve koordinasyon gerektiren bir jimnastik aletidir. Kurdela teknikleri spiraller , zigzaglar, daireler , yüksek atışlar ve bomeranglar olarak sayılabilir.

                                         


İSTERSENİZ BURADAN RİTMİK CİMNASTİK NEDİR, RİTMİK CİMNASTİK KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ. >>>

Ritmik Cimnastik Süresi Ne Kadardır ve Nasıl Değerlendirilir ?

Sporcular müzik eşliğinde 60 ile 90 sn arasında hareketlerini tamamlamalıdır, ve müsabaka kategorisinde yer alan bütün hareketleri zorunlu olarak yapmalıdır.

Sayıları 5 ile 15 arasında değişen hakemler ritmik jimnastikte hem gösteri kompozisyonlarını hem de sporcunun gösteriyi icra etmedeki başarısını değerlendirirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar