Futbol Oyun Kuralları Nelerdir ? Detaylı Rehber

Futbol Oyun Kuralları Nelerdir ? Detaylı Rehber

                                           
                    

Futbol Nedir ?

Futbol ayakla oynanan ve rakip takımdan daha fazla gol atanın galip sayıldığı dünyanın en popüler takım sporudur. Bir futbol takımı 11 kişi oyunda olmak üzere 7 yedek oyuncu ile birlikte toplamda 18 kişilik kadrolardan oluşur.(Bazı durumlarda ve fedarasyonlarca alınan kararlarla yedek oyuncu sayısı daha fazla olabilir Türkiye Süper Liginde 10 yedek kuralı uygulanmaktadır.) Bir takımda 7 oyuncudan daha az sayıda oyuncu varsa maç başlatılamaz ve oyun devam edemez.

Futbol Oyun Kuralları Nelerdir ? Detaylı Rehber
                             

Futbol Kaç Dakika Üzerinden Oynanır ?

45  dakikalık 2 devre şeklinde toplamda 90 dk üzerinden oynanan futbolda oyunda duraklamalara neden olan süreler devre sonlarında uzatma bölümünde oynatılır. 

Bir futbol müsabakasında muhakkak kazananın belirlemesi gerekiyorsa (çeyrek final, yarı final, final vb ) ve oyunun normal süresi beraberlikle sonuçlanmışsa  15’er dakikalık 2 uzatma devresi oynatılır, bu sürenin sonunda beraberlik hala devam ediyorsa, kazananı belirlemek için penaltı vuruşlarına gidilir.

Futbolda Oyuncu Değişikliği 

Yine farklı bir karar alınmadığı sürece oyuncu değişikliği hakkı 3’tür. Devre arası 15 dk’dır ve ikinci yarıda kaleler değiştirilir.

Futbol Topu Özellikleri Nelerdir ?

Futbol Topu Özellikleri Nelerdir ?

                       

Futbol kuralları, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu ( İFAB) tarafından yazılmıştır ve yine Uluslararası Futbol Fedarasyonları Birliği (FİFA) tarafından yayımlanmaktadır.

İFAB’ın belirlemiş olduğu standart futbol topunun ölçüleri şu şekildedir; topun çevresi 68-70 cm , ağırlığı 410-450 gr, basıncı ise deniz seviyesinde 0,6-1,1 değerlerinde olmalıdır.

İSTERSENİZ BURADAN FUTBOL OYUN KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SLAYTIMIZA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Futbol Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Futbol sahası uzunluk 90-120 metre ,  Uluslararası 105-120 metre arasında olmalıyken genişliği ise 45-90 metre ,Uluslararası 64-75 metre arasında olmalıdır.

Futbol Kalesi Ölçüleri Nelerdir ?

Futbol Kalesi Ölçüleri Nelerdir ?

                          

Futbol kalesi genişliği 7,32 metre, yüksekliği 2,44 metredir. Kale direklerinin kalınlığı 12 cm olmalıdır. Penaltı noktasının kaleye uzaklığı ise 11 metredir.

Futbol saha ölçüleri İngiliz ölçü birimi olan yarda ile hesaplandığı için metre cinsinden küsuratlı ölçüler çıkmaktadır.

1 Yarda = 91,44 cm                            1 Yarda= 0,91 metre

Futbol oyununda bir sporcuda bulunması gereken ekipmanlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Forma
  • Şort
  •  Çorap ve tekmelik
  •  Kaleciler için eldiven
Futbolda Hakem Sayısı Kaçtır ?

Futbolda saha içerisinde 1 orta hakem 2 yan hakem ve bir de 4. hakem olarak adlandırılan bir hakem bulunmaktadır. Yine gelişen teknolojilerin futbola yansımasıyla federasyonların kararıyla VAR uygulaması (video yardımcı hakem uygulaması) da uygulanabilmektedir. Bu uygulamaların izni için İFAB ve FİFA’nın yazılı onayları gerekmektedir. Var odasındaki hakemler , teknolojik olarak maç anını farklı açılardan izleyebildikleri gelişmiş görüntüleme sistemleri sayesinde maçın orta hakemini bazı durumlarda pozisyon tekrarını izlemeleri için saha içerisindeki VAR ekranına yönlendirirler.

VAR: Video Yardımcı Hakem

AVAR: Video Yardımcı Hakem Asistanları

Futbolda Puanlama Sistemi Nedir ?

Futbolda Puanlama Sistemi Nasıldır ?

                             

Futbol oyununda galip gelen takım 3 puan, berabere gelen takımlar 1 puan alırlar. Mağlup olan takım ise puan alamaz.

Lig usulünde oynanması gereken tüm maçlar deplasmanlı bir şekilde oynandıktan sonra şampiyon takım belirlenir.

Futbolda Puan Tablosu Anlamları Nelerdir ?

O = Oynadığı toplam maç sayısı.

G= Galip geldiği toplam maç sayısı.

M= Mağlup olduğu toplam maç sayısı.

B= Berabere kaldığı toplam maç sayısı.

A= Oynadığı maçlarda attığı toplam gol sayısı.

Y= Oynadığı maçlarda yediği toplam gol sayısı.

AV= Averaj, toplam attığı golden toplam yediği gol sayısının çıkarılmasıyla bulunan sayıdır.

P= Toplam puanı.

Futbol Oyun Kuralları

                                             

Futbolda Oyuncu Cezaları Nelerdir ?

Sarı Kart: İhtar –uyarı- anlamındadır.

Kırmızı Kart: İhraç –oyundan atılma- gerektirir.

Bir müsabaka sırasında bir sporcu iki sarı kart gördüyse kırmızı kart ile oyun dışı kalır. Yine bir sporcu  rakibe yaptığı faulün şiddetine göre direk kırmızı kart ile oyun dışına atılabilir.

Sarı ve kırmızı kartlar yedek kulübesindeki diğer çalışanlar da dahil olmak üzere herkese gösterilebilir.

Müsabaka sonrasında hakem raporuna göre oyuncuların ya da çalışanların o maç içerisinde aldıkları cezalar, ceza komiteleri tarafından sonraki maçları da kapsayacak şekilde arttırılabilir.

Futbol Terimleri

Santra: Başlama vuruşlarının yapıldığı, santra çizgisinin tam ortasında bulunan orta yuvarlağın ortası, orta, merkez.

Futbol Oyun Kuralları

                                              

Kale Vuruşu (Aut): Topun hücum oyuncuları tarafından korner çizgileri veya kale üstünden dışarı vurulmasıdır. Top ceza alanı içinden kaleci veya savunma oyuncuları tarafından ayakla aut vuruşu yapılarak oyuna sokulur.

Degaj: futbolda kalecinin rakip takım oyuncularından gelen şutu elle yakaladıktan sonra, topu oyuna sokmak, rakip ceza sahasına topu atmak yani oyunu tekrar başlatmak için topu önce havaya atıp sonra ayağının üstüyle vole vurur gibi vurmasına denir.

Taç: Futbolda topun, sahanın yan çizgilerinden dışarı çıkmasının ardından oyunun tekrar başlaması yöntemidir. Topun saha dışına çıkmadan önce son olarak temas ettiği takım oyuncusuna göre taç atışını rakip takım kullanır. İki elle yapılır. Taç atışından ofsayt ve direk gol olmaz.

Futbol Oyun Kuralları Nelerdir ? Detaylı Rehber
                                   

Korner (Köşe Vuruşu): Futbolda bir oyuncunun, yanlışlıkla ya da bir golü önlemek için topu kendi kalesinin sağ ve sol tarafından saha dışına çıkarması durumu ve bu durumda rakip takıma topun çıktığı tarafın saha köşesinden verilen serbest vuruş hakkı, köşe vuruşu.
Ofsayt: Bir sporcunun el ve kollar hariç vücudunun bir kısmı pas atıldığı anda rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyondadır.

Defans: Takım halinde yapılan savunmadır. İngilizce savunma anlamındaki "defence" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Futbolda defansın amacı gol yemeyi önlemektir. 

Bek: Bekler (sol bek ve sağ bek), geniş pozisyonları tutar ve geleneksel olarak duran toplar haricinde her zaman geride kalır. 

Tandem: Tandem terimi futbol dilinde, genellikle aynı pozisyonda iş birliği içinde birlikte oynayan ve birbirleriyle uyumlu şekilde hareket eden oyuncuları tanımlamak için kullanılır. Tandem, birbirini tamamlayan veya birlikte çalışan iki oyuncuyu ifade eder. Genellikle defansın ortasında oynayan iki stoper için kullanılır.

Libero: Libero (veya süpürücü), eğer rakip savunma hattını kırmayı başarırsa ortaya çıkan çok yönlü "süpürücü" defans oyuncusudur. Bu pozisyon, belli oyunculara markaj yapan diğer defans oyuncularından daha hareketlidir. Bu nedenle libero adını alır.

Stoper: Bir stoper (merkezdeki defans oyuncusu), kalenin tam önündeki alanı korur ve rakip futbolcuların, özellikle de santraforların gol atmasını önler. Stoperlerin görevi rakibin şut çekmesini, top çalmasını, paslarını engellemek, havadan kafaya gelen toplarda üstünlük sağlamak ve rakip takımın pasları sırasında forvete markaj uygulamaktır.

Forvet: Forvet pozisyonu, futbolda rakip takımın kalesine en yakın oyuncudur ve gol atıp takımına skor kazandırmakla sorumludur.

Penaltı: Ceza alanı içinde yapılan kuraldışı bir davranış nedeniyle ceza olarak, davranışı yapan oyuncunun takımının kalesine on bir metre uzaklıktaki belirli bir noktadan, ceza alanı içinde hiçbir oyuncu kalmamak ve kalede yalnız kaleci bulunmak koşuluyla bir vuruş yapmak biçiminde uygulanan ceza vuruşu.

Frikik: Kuraldışı bir davranışa karşı verilen serbest vuruş. Rakip oyuncular en yakın 9.15 metre mesafeye baraj kurabilir.

Vole: Vole vuruşunda futbolcu top havadayken yarım çapraz bir hareket ile topa vurma şekline denir.

Rövaşeta: Röveşata, havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi.

Faul: Oyuncular tarafından yapılan ve hakem tarafından kurallara aykırı olarak tanımlanan hareketler.

                                           

Yorum Gönder

0 Yorumlar