Çekiç Atma Nedir, Nasıl Yapılır ?

Çekiç Atma Nedir, Nasıl Yapılır ?


Çekiç atma, atletin dönme tekniğini, dengeyi ve gücü kullanarak çekici en uzak mesafeye atmaya çalıştığı bir spordur. Atlet, çekici belirli bir mesafede bir dizi dönüşle döndürür ve dönüş hızını artırarak çekiği yüksek hızla fırlatır.

Bu spor dalı, teknik beceri, denge, koordinasyon ve güç gerektirir. Atletler genellikle özel antrenmanlar yaparlar ve belirli bir teknik geliştirmek için çalışırlar. Ayrıca, çekiç atma yarışmaları genellikle bir pist veya alanda gerçekleştirilir ve atletlerin belirli kurallara uyması gerekir.

Çekiç atma, atletizmin heyecan verici bir dalıdır ve atletlerin fiziksel yeteneklerini ve teknik becerilerini sergilemelerine olanak tanır. Bu spor, izleyiciler için de heyecan verici bir gösteri sunar ve atletlerin büyük mesafelere çekiği nasıl fırlattıklarını görmek ilgi çekicidir.

Çekiç Özellikleri Nelerdir ?

                      

Atletizm Çekiç Özellikleri Nelerdir ?

Çekiç Ağırlığı: 7,257 kg.dır.

Başı: Demir ya da pirinçten yumuşak olmayan diğer metallerden tasarlanır. Tam küredir ve en az çapı 102 mm, en fazla  ise 120 mm'dir.

Teli: Başla tutma halkasını birbirine bağlamaktadır. Tel tek parça çapı 3 mm'den fazla olmayan çelikten üretilmiştir.

Tutma Halkası: Sert, eğilmez, kalınlığı 9 mm olan metalden tasarlanır. Eni 11 cm. , uzunluğu telin tam gerildiği anda 11,5 cm’dir. Aletin uzunluğu 117,5 cm.'den daha az olmamalıdır.

Koruma Kafesi: Disk atma kafesiyle ölçülere sahiptir. Güvenlik önlemleri için kullanılır, kafesin yüksekliği en az 3,35 metre olmalıdır.

Atma Dairesi: 2.135  çapındaki daireden oluşur.

Çekiç Atma Nedir, Nasıl Yapılır ?

                                

Atletizmde Çekiç Nasıl Atılır ?

Çekiç atacak sporcu atışın gerçekleşeceği alana arkasını döner, ardından harekete başlamadan önce çekicin bulunduğu alanda hızlanmasını sağlayarak çekiçi birkaç kez başının üstünde kol açısının yardımıyla çevirmeye başlar, sonrasında atış için harekete geçer öncelikle kollar gergin durumda bulunacak şekilde bulunduğu yerde dönerek bir hayli hızlanır ardından vücut konumu atış yönüne döndüğünde çekici kuvvetli bir şekilde ileriye fırlatır.Çekiç atmada güçlü atış için güç ve zamanlama bileşenleri çok iyi olmalıdır.Atış tekniği gerçekleştirilirken çembere basmak ya da çemberin dışına çıkmak atışı geçersiz yapar. Fırlatılan çekicin geçerli olabilmesi için düşmesi gereken nokta sektör çizgilerinin içi olmalıdır. Bu çizgi 40 derecelik açıyla merkezden başlamak üzere çizilmektedir.

Çekiç atmada kullanılan malzeme, bir tele bağlı çelikten ufak bir toptur. Bu telin uzunluğu en fazla 1.22 m'dir. Atletizimde çekiç kelimesinin kullanılması eski zamanlarda gerçekten çekiçin fırlatılmasından dolayıdır. 

İSTERSENİZ BURADAN ATLETİZMDE ÇEKİÇ ATMA NEDİR, ÇEKİÇ NASIL ATILIR ADLI POWER POİNT DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Çekiç Atma Branşında Sporcuların Kaç Atış Hakkı Vardır ?

Sporcuların 3’er kez çekiç atma hakkı vardır. Bu fırlatmalar yapıldıktan sonra en iyi 8 dereceye sahip sporcu tekrardan 3’er atış daha yapar ve en iyi dereceler ortaya çıkmış olur.

Çekiç atma sporunun erkekler için Olimpiyat Oyunları'na girmesi 1900 yılında olmuştur. Kadınlar için ise IAAF 1995 yılında karar alana kadar resmî sporlar içinde yer almadı. Bayanlarda çekiç atma ilk kez 2000 yılında Sidney'de düzenlenen Olimpiyatlar'da resmî sporlar arasına girmiştir.

Çekiç Atma Dünya Rekorları Nedir ?

2020 tarihi itibariyle erkekler için çekiç atma Dünya Rekoru 86,74 m derece ile, Yuriy Sedykh'e aittir. Sedykh, rekoru 1986 yılında Almanya'nın Stuttgart kentinde gerçekleşen  Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kırmıştır. Kadınlarda dünya çekiç atma rekoru Anita Włodarczyk'e aittir. Polonyalı Włodarczyk 15 Ağustos 2016 günü 2016 Rio Olimpiyatları'nda eski rekorunu geliştirerek 82,29 metre yapmıştır.

  

Yorum Gönder

0 Yorumlar