Bowling Sporu Kuralları Nelerdir ?

Bowling Sporu Kuralları Nelerdir ?

                                    

Bowling Nedir, Bowling Kuralları Nelerdir ?

7 den 70 e sevilerek oynanan bovling bir top yardımıyla oyun hattının sonuna dizilmiş 10 adet lobutu devirme amacına dayanan bir salon sporudur. Toplam 10 tur üzerinden oynanır. Oyun sonunda en yüksek puanı almış olan oyunu kazanır.

Bowling tarihine bakıldığında oldukça eskiye dayandığı bilinmektedir. Mısırda yapılan kazılarda bu oyunun köklerinin M.Ö. 5000 tarihine kadar uzandığına dair bulgulara rastlanmıştır.

Bowling Sahası Özellikleri Nelerdir ?

                                         

Bowling Sahası Özellikleri Nelerdir ?

Oyun hattının uzunluğu yaklaşık 19 metre uzunluğudur ve 110 cm genişliğindedir. Oyun zemini özel olarak tasarlanmış sert bir tahta zemindir.

Bowling Labut Özellikleri ve Ölçüleri Nelerdir ?

                                                                 

Bowling Labut Özellikleri ve Ölçüleri Nelerdir ?

Oyunda kullanılan labutların boyu 38 cm’dir. Özel olarak tasarlanmış lobutlar ahşaptan üretilmiş ve üzeri plastik ile kaplanmıştır. Oyunda lobutlar birbirine  30,48 cm uzaklıkta arayla dizilmektedir.

Bowling Topu Özellikleri ve Ölçüleri Nelerdir ?

                                                        

Bowling Topu Özellikleri ve Ölçüleri Nelerdir ?

Özel olarak tasarlanmış ve farklı numaralar ile işaretlenen bovling toplarının ağırlığı en az 2,7 kg en fazla ise 7,2 kg olmalıdır. Oyuncular parmaklarının boylarına ve atış tekniklerine uyacak şekilde istedikleri numarada top kullanabilirler. Topların üzerinde baş, orta ve yüzük parmağının gireceği şekilde delikler bulunur.

Bowling Ayakkabısı Özellikleri Nelerdir ?

                                              

Bowling Ayakkabısı Özellikleri Nelerdir ?

Bovling oyununun en önemli kurallarından biri de oyun sahasına zarar vermeyecek şekilde özel olarak kaymayan yapıda tasarlanmış bovling ayakkabısı giyme zorunluluğudur. Bovling salonlarında oyuna başlamadan önce bovling ayakkabısı ilgili görevliler tarafından oyuncuların ayakkabı numarasına göre kendilerine verilir.

Bowling Nasıl Oynanır,Bowlingte Puanlama Nasıl Yapılır ?



Bir bowling oyununda her oyuncuya toplam 10 kere sıra gelir ve sırası gelen oyuncu iki atış yaparak tüm lobutları (10 adet) devirmeye çalışır. Her atışta elde edilen puanların toplamı bir sonrakine eklenir. Oyuncu atış sonrasında tüm lobutları (pinleri) devirmemiş ise sadece devirdiği labut sayısı kadar puan alır.

Tüm lobutların (pinlerin) ilk atışta devrilmesi (X) ile belirtilir ve buna STRİKE denir. Strike yapan oyuncu lobutların  hepsini devirdiği için ikinci atışını yapmaz ve sıra tekrar gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Strike’dan sonraki 2 atışının toplam sonucuna 10 puan eklenir ve önceki puanı ile toplanarak boş bırakılan haneye yazılır. (bkz. aşağıdaki skor tablosundaki 5. ve 6. oyunlar)

İSTERSENİZ BURADAN BOWLİNG NEDİR, BOWLİNG OYUN KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYASINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Oyuncu ikinci atışının sonunda tüm lobutları (pinleri) devirmiş ise (/) işareti ile gösterilir ve SPARE denir ve sıra tekrar kendine gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Spare‘den sonraki ilk atışında alınan puana 10 eklenerek önceki puanı ile toplanıp boş bırakılan haneye yazılır. (bkz. 3. ve 4. oyunlar) İyi bir skor elde etmek için Strike veya Spare sonrasındaki ilk atışlarda yüksek puan almak önemlidir. 10. oyunda Strike yapan oyuncu 2 atış, Spare yapan oyuncu 1 ekstra atış hakkı kazanır.

                                                               


Birbirini izleyen iki strike bir double’dır. Birinci strike’ın sayısı, sonraki iki atışın toplamı 20’ye ilaveten, ikinci strike’dan sonraki birinci atışta devrilen pin’lerin sayısının toplamıdır.

                                                                    


Birbirini izleyen başarılı üç strike bir triple’dir. Bu durumda birinci strike’ın sayısı 30’dur. Maksimum skor olan 300’ü yapmak için, sporcu 12 strike yapmalıdır.

Bowling Terimleri

Strike: Belirli bir şekilde dizilmiş bulunan tüm lobutların tamamının ilk atışta devrilmesine “Strike” denir. Tüm lobutlar devrildiği için, ikinci atış yapılmaz. Oyuncu en yüksek puanı bu atışla kazanır. Bu atış, bowling oyununda “X” ile sembolize edilir.

Spare: Belirli bir şekilde dizilmiş bulunan tüm lobutların ikinci atış sonunda tamamen devrilmesidir. Bu atış, bowling oyununda “/” ile sembolize edilir.

Split: İlk atışta birden fazla lobutun devrilmesinin ardından hiçbir şekilde bağlantısı kalmamış iki ya da daha fazla lobutun ayakta kalmasına verilen isimdir. Bir diğer deyişle, dizilimin iki ayrı ucunda duran lobutlardır. Sol tarafa iki sağ tarafta bir lobutun kalması “Split” örneğidir. Bu durumda “Split” olan atış içerisinde devrilen lobut sayısı kare içerisinde belirtilerek haneye işlenir.

Bowling Tarihçesi

Bowling, kökenleri antik çağlara kadar uzanan ve zamanla çeşitli kültürlerde gelişen bir spor ve eğlence etkinliğidir. Bowlingin tarihçesi oldukça eski olup, çeşitli formları dünya genelinde farklı zamanlarda ortaya çıkmıştır.

MÖ 5200-5000 yıllarında Mezopotamya'da bulunan eski taş tabletlerde, benzeri bir oyunun tasvirleri bulunmaktadır. Bu oyun, bugünkü bowlingin atası olarak kabul edilir. Antik Mısırlılar, Grekler ve Romalılar da benzer oyunları oynamışlardır.

Orta Çağ boyunca Avrupa'da da benzer bowling tarzı oyunlar oynanmıştır. İngiltere'de "ninepins" adı verilen ve dokuz pinle oynanan bir oyun popülerdi. Ancak, bu oyun İngiltere'de ve diğer yerlerde zaman zaman kumar ile ilişkilendirildiği için kısıtlandı ve yasaklandı.

Bowling, Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle 19. yüzyılın ortalarında popülerlik kazanmaya başladı. 1840'larda bowling salonları açıldı ve oyun, geniş kitlelere hitap etmeye başladı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde bowling topu üretimi ve pinyon yapımı da gelişti.

20. yüzyılın başlarında, standartlaştırılmış kurallar ve organizasyonlar ortaya çıkmaya başladı. Ulusal Bowling Derneği (National Bowling Association) 1875'te kuruldu ve Amerika'da resmi birleşik bir organizasyon olarak hizmet verdi. Daha sonra Amerikan Bowling Kongresi (American Bowling Congress) ve Kadınlar Ulusal Bowling Birliği (Women's National Bowling Association) gibi kuruluşlar da ortaya çıktı.

Bugün, bowling dünya çapında yaygın bir eğlence ve rekabet sporudur. Uluslararası Bowling Federasyonu (World Bowling) gibi organizasyonlar, sporun dünya çapında standartlarını belirlemekte ve uluslararası turnuvaları düzenlemektedir. Bowling, amatör ve profesyonel düzeyde birçok kişi tarafından keyifle oynanan ve takip edilen bir spordur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar