Basketbolda 24 Sn ve 14 Sn Kuralı Nedir ?

Basketbolda 24 Sn ve 14 Sn Kuralı Nedir ?


Basketbolda 24 Sn Kuralı Nedir ? Basketbolda 14 Sn Kuralı Nedir ?

Basketbolda 24 saniye kuralı, bir takımın bir hücum atağı için topa sahip olduğu süreyi belirler. NBA ve FIBA gibi profesyonel liglerde kullanılan bu kural, hücum takımına belirli bir süre içinde skor yapma şansı verir. İşte 24 saniye kuralının detaylı açıklaması:

Basketbolda 24 sn Kuralının Özeti:

  • Bir hücumun başlamasıyla birlikte, hücum takımı topu rakip potaya getirir.
  • Hücum takımı, topu rakip potaya doğru hareket ettirerek skor yapmaya çalışır.
  • Hücum takımı, topu rakip potaya atmadan önce veya potaya topu çarptırmadan önce 24 saniye içinde bir skor girişiminde bulunmalıdır.

Kuralın İşleyişi:

Bir hücum başladığında, sahada bulunan her iki takımın da sahip olduğu süre, 24 sn dir

Hücum takımı, topu alır almaz, 24 saniyelik bir süre başlar. Bu süre içinde topu rakip potaya doğru hareket ettirmelidir. Topun rakip potaya doğru gitmesiyle birlikte geri sayım başlar. Eğer 24 saniye içinde bir şut atılmazsa veya topun rakip potaya çarptırılmazsa, bu durum "süre aşımı" olarak adlandırılır. Süre aşımı durumunda top, rakip takıma verilir ve bir sonraki hücum için yeni bir 24 saniyelik süre başlar. Süre aşımı durumunda, topun rakip potaya çarpması veya sayı yapılması da olsa, süre aşımı gerçekleşmiş sayılır ve top rakip takıma geçer. Bu kural, hücum takımına hücumlarını organize etme ve etkili bir şekilde skor yapma fırsatı tanırken, rakip takımın savunma yapma ve top çalma şansını artırır. Ayrıca, hızlı ve etkili oyunu teşvik eder ve maçın tempo kontrolünü sağlar.

İSTERSENİZ BU BAĞLANTIDAN BASKETBOL OYUN KURALLARI NELERDİR ADLI İÇERİĞİMİZE ULAŞABİLİRSİNİZ... >>>

Basketbolda 14 Sn Kuralı Nedir ?

Basketbol Oyun kuralları gereği hücum süresinin sıfırlanmasını gerektiren durumlarda eğer hücum süresi bitimine 14 sn üzerinde bir süre kalmışsa süre tekrardan 24 sn'ye çekilir. Oyun hücum süresinin sıfırlanmasını gerektiren bir durum olduğunda kalan süre 14 sn altında ise hücum süresi 14 sn'ye çekilir.

Yine bir takım hücum ribaundu alırsa oyun hücum süresi 14 sn'ye sıfırlanacaktır. Bu kural oyunun daha hızlı ve akışlı oynanmasını hedeflemektedir.

                                      

Yorum Gönder

0 Yorumlar