Artistik Cimnastik Branşları Nelerdir ?

Artistik Cimnastik Branşları Nelerdir ?


Artistik Cimnastik Nedir? Artistik Cimnastik Dalları Nelerdir ? Artistik Cimnastik Kadın Aletleri Nelerdir ? Artistik Cimnastik Erkek Aletleri Nelerdir ?

Artistik cimnastik, bedenin esneklik, denge, kuvvet, koordinasyon, zarafet ve güç gibi özelliklerini kullanarak gösteri amaçlı yapılan bir spor dalıdır. Genellikle belirli bir rutin veya serbest hareketler üzerine kuruludur. Artistik jimnastik denge ve vücut koordinasyonu gerektiren bir branştır. Erkekler ve kadınlar farklı aletlerde serilerini sergilerler.

Artistik cimnastik, belirli figürlerin ve hareketlerin yüksek seviyede teknik hassasiyetle ve estetik bir biçimde sergilendiği bir spordur. Sporcuların esneklikleri, vücut koordinasyonları ve fiziksel güçleri bu spor dalında önemlidir. Artistik cimnastik, performansın zorluğu, hareketlerin temizliği ve zarafeti üzerine odaklanır.

Sporcular, genellikle yarışmalarda veya gösterilerde özel olarak hazırladıkları rutinleri sergilerler. Bu rutinler, zorluk derecesi yüksek, akrobatik hareketler ve estetik kombinasyonlar içerir.

Artistik cimnastik, izleyicilere büyüleyici görsel şovlar sunarken sporcular için disiplin, antrenman ve sabır gerektiren bir spor dalıdır. Hem fiziksel hem de zihinsel açıdan oldukça yoğun bir spor dalı olan artistik cimnastik, sporcunun kendi sınırlarını zorlamasını ve mükemmeliyetçi bir tutumla çalışmasını gerektirir.

İSTERSENİZ BURADAN ARTİSTİK CİMNASTİK BRANŞLARI NELERDİR ADLI POWERPOİNT SLAYT DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Artistik Cimnastik Dalları Nelerdir ?

Erkekler: Atlama masası, barfiks, halka, kulplu beygir, paralel bar ve yer olmak üzere 6 çeşit alet kullanırlar.

Kadınlar: Atlama masası, asimetrik paralel, denge ve yer olmak üzere 4 çeşit alet kullanırlar.

Erkekler Atlama Masası Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?                               

Erkekler Atlama Masası Nedir ?

Erkeklerde atlama masasının yerden yüksekliği 1.35 metredir. Sporcular hızlandıktan sonra ellerini atlama masasının ucuna koyarak havaya sıçrar, havada kaldığı süre boyunca öne, geriye salto, burgu ve takla gibi hareketler yapar. Hareketlerin  yapılış zorluğu ve hareketin yapılış tekniği ölçülerek hakemler tarafından puanlandırılır.

Erkekler Barfiks Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?               

Erkekler Barfiks Aleti Nedir ?

Barfiks çelikten yapılmış, yerden 2.55 m yükseklikte direkler üzerinde yerleştirilmiş, 2.40 m uzunluğunda bir bardan oluşur.

Barfiks hareketleri iki ayak üzerinde yere paralel olarak yerleştirilmiş esnek bir çubuğun çevresinde dönerek yapılır. Hareketlerin  yapılış zorluğu ve hareketin yapılış tekniği ölçülerek hakemler tarafından puanlandırılır.

Erkekler Halka Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?      

Erkekler Halka Aleti Nedir ?

Halka aleti, yukarıdan sarkan tellere asılı yerden 2.55 m yükseklikte ve 13 cm çapında serbestçe sallanan iki halkadan oluşur.

Halka aletinde sporcu yukardan sarkan tellere asılı iki halkaya tutunarak amut, yatay duruşu, salınım gibi hareketleri yapar. Hareketlerin  yapılış zorluğu ve hareketin yapılış tekniği ölçülerek hakemler tarafından puanlandırılır.

Erkekler Paralel Bar Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?               

Erkekler Asimetrik Paralel Aleti Nedir ?

Paralel bar, tahtadan yapılmış iki çubuk, enine kesiti oval , 5 cm  kalınlığında, 3.5 metre uzunluğunda, 2 metre  yüksekliğinde ve 42 cm aralıklıdır.  Çubukların yüksekliği ve genişliği genellikle ayarlanabilir. Sporcu asılma, sallanma, takla, tek ya da çift el üzerinde amuda kalkma gibi hareketler yapar. Hareketlerin  yapılış zorluğu ve hareketin yapılış tekniği ölçülerek hakemler tarafından puanlandırılır.

Erkekler Kulplu Beygir Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?                     

Erkekler Kulplu Beygir Aleti Nedir ?

Kulplu beygir, atlama beygirine benzer. Ortasında iki paralel kulp vardır deri ile kaplı bir alettir.. Kulplar 41–44 cm mesafededir. Kulpların üstünün yerden yüksekliği 1.23 m'dir. Sporcular bu aletle hem denge hem de güç gerektiren vücut ve bacak hareketleri yaparlar.

Erkekler Yer Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?   

Erkekler Yer Aleti Nedir ?

Erkeklerde yer hareketleri halı ya da özel plastikle kaplanmış 12 x 12 metre ebatlarında bir alan üzerinde yapılır. Erkek sporcular amut, takla, salto vb. teknikleri müziksiz olacak şekilde bir seri halinde maksimum 70 sn içerisinde yapmak zorundadır.

Kadınlar Atlama Masası Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?           

Kadınlar Atlama Masası Aleti Nedir ?

Kadınlarda atlama masası 1.25 cm yüksekliğindedir ve erkeklerin aksine yan olarak kullanılır. Hızlanma koşusunun ardından atlama masasına eller koyularak havaya sıçranır ve takla, salto, burgu vb. teknikler kullanılarak hareketlerin uygunluğuna göre hakemlerden puan alınır.

Kadınlar Asimetrik Paralel Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?              

Kadınlar Asimetrik Aleti Nedir ?

Kadınlarda asimetrik paralel yükseklikleri birbirinden farklı iki paralel esnek çubuktan oluşur. Sporcular salımım ve    asılma hareketlerini yaparken iki çubuğu da eşit şekilde kullanmalıdır. 2.40 m uzunlukta birbirine paralel barlardan oluşur. Bunlardan alt bar 155–160 cm, üst bar 225–235 cm, bar açıklıgı ise 90–140 cm arasındadır.

Kadınlar Denge Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?                

Kadınlar Denge Aleti Nedir ?

Kadınlar denge aleti üzerinde yürüme, koşma, sıçrama. dönme, oturma ve yatma gibi hareketleri sergilerler.

Kadınlarda denge aleti yerden yüksekliği 1.10 m, uzunluğu 5 m genişliği 10 cm'dir. Seri süresi 1.10'dan az, 1.30 sn'den fazla olamaz. Hareketlerin  yapılış zorluğu ve hareketin yapılış tekniği ölçülerek hakemler tarafından puanlandırılır.

Kadınlar Yer Aleti Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?           

Kadınlar Yer Aleti Nedir ?

Kadınlar yer hareketlerini 12 x 12 metre ebatlarında minderde sergilerler. Kadın sporcular maksimum 90 sn içerisinde müzik eşliğinde serilerini yaparlar. Hareketlerin  yapılış zorluğu ve hareketin yapılış tekniği ölçülerek hakemler tarafından puanlandırılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar