Amerikan Futbolu Nedir? Kuralları Nelerdir ?

Amerikan Futbolu Nedir? Kuralları Nelerdir ?

                                   

Amerikan Futbolu Nedir? Kuralları Nelerdir ?

Amerikan futbolu (ABD ve Kanada'da futbol, diğer bölgelerde korumalı futbol olarak bilinir; on birer (11) oyuncudan oluşan iki takımın arasında, mekik biçimli bir topla, kendisine özgü bölünmüş oyun alanı bulunan dikdörtgen şeklindeki bir sahada oynanan takım sporudur. Oyundaki süre 15’er dakikalık  4 çeyrek devre üzerinden oynanır, süre sonunda en fazla sayı almış olan takım müsabakayı kazanmış olur. Amerikan futbolunun modern halinde takımların oyuncu değişikliği hakkı sınırsızdır ve oyuncu değişikliği herhangi bir oyundan sonra yapılabilir.

Amerikan Futbolunda Amaç Nedir ?

Amerikan Futbolundaki temel amaç; belirli kurallar ve mekanikler çerçevesinde daha fazla sayı yapan taraf olmaktır. Bu amaca hücum takımının, topu pas ya da koşu ile ilerletmesi yoluyla ulaşılır. Topun ilerletilmesinde hücum takımının on yardlık mesafeyi geçmek için dört hücum hakkı bulunur ve eğer bu dört hücum hakkı içerisinde on yardlık mesafe geçilirse, hücum takımı yeni dört hücum hakkı kazanır. Savunma takımının amacı ise, hücum takımının ilerlemesine engel olmaktır. Skor kazanmanın temel yolları ise; topun saha sonuna ulaştırılması, yani touchdown ya da topun belirli bir noktadan vurularak sayı direkleri (goalpost, bir çeşit kale direği) arasından geçirilmesi yani field goal'dır. Bir touchdownun değeri 6 sayıyken, bir field goalın değeri 3 sayıdır.

Amerikan Futbol Sahası Ölçüleri Nelerdir ?

                                         

Futbol Sahası Ölçüleri Nelerdir ?

Amerikan futbolu sahası 120 yard uzunluğunda , 53 yard genişliğindedir. Sahanın her iki ucundaki 10’ar yardlık bölgeler gol bölgesi olarak adlandırılır.

Amerikan Futbolu Topu Özellikleri Nelerdir ?

                                         

Amerikan Futbolu Topu Özellikleri Nelerdir ?

Amerikan futbolu  topunun uzunluğu 28 cm göbek kısmının çevresi 56 cm’dir. Ağırlığı ise 400- 425 gr arasındadır.

Amerikan Futbolu Forma Özellikleri Nelerdir ?

                                         

Amerikan Futbolu Forma Özellikleri Nelerdir ?

Her oyuncu mutlaka kendine ait bir formaya sahip olmalı ve bu forma 1'den 99'a kadar herhangi bir sayı ile numaralandırılmış olmalıdır. Fakat NFL kurallarına göre bir oyuncu, formasında 0 numarayı da taşıyabilir.

Amerikan Futbolu Nasıl Oynanır ?

Amerikan futbolunda oyunun ilk başlangıcı 35 yard çizgisi üzerinden yapılan vuruşla başlar, vuruş yapıldıktan sonra topu rakip takım oyuncusu tutar. Topu elinde bulunduran oyuncu düşürüldüğünde veya yerinde sabit kaldığında atak takımının oyuna nereden başlayacağı belirlenmiş olur.

Amerikan Futbolunda Snap Nedir ?

                                                        

Amerikan Futbolunda Snap Nedir ?

Oyunun nereden başlanmasına ilk vuruşla belirlendikten sonra, oyunun bundan sonraki tüm başlangıçları «Snap» ile yapılır. Snap’te atak takımının orta oyuncusu topu bacaklarının arasından oyun kurucuya yollar.

Amerikan Futbolunda Atak Takımı İçin Oyun Türleri ve Sayı Puan Karşılıkları Nelerdir ?

Amerikan futbolunda atak takımı için «Koşu Oyunu» ve «Uzun Pas» şeklinde iki oyun türü vardır. Koşu oyununda oyun kurucu topu, koşu oyuncularına elden verir, koşucu rakip tarafından düşürülünceye dek koşmaya devam eder.

Uzun pasta ise oyun kurucu takım arkadaşlarının arkasında kalır ve uygun bir zamanda pas atarak tutucuyu topla buluşturmaya çalışır.

                                     

Amerikan Futbolu Kalesi Nedir ?

Rakip takımın son çizgisi top ile birlikte geçildiğinde «Touchdown» yapılmış olur ve sayı değeri 6 puandır. Touchdown yapan takıma bir sayı kazanma hakkı daha verilir, eğer bu takım bu hakkını rakip takımın son çizgisini  tekrar geçmek için kullanır ve başarırsa 2 puan daha alır, ya da başarı olasılığı daha yüksek olan topa ayakla vurarak rakip kaleye göndermeyi tercihleyebilir bu atışın değeri ise 1 puandır.

Atak takımı puan almak için touchdown yerine saha golü (field goal) yapmayı da seçebilir, saha golü topa ayakla vurarak rakip takımın kalesinden geçirmekle kazanılır ve değeri 3 puandır.

İSTERSENİZ BURADAN AMERİKAN FUTBOLU NEDİR ? AMERİKAN FUTBOLU KURALLARI NELERDİR ADLI POWER POİNT SUNUM DOSYAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Atak Takımının Kaç Oyun Hakkı Vardır ?

Atak takımın her 10 yardı geçmek için 4 hakkı vardır, atak takımı ilerlemeyi başaramazsa takımlar rolleri değişir.

Topu ayakla sürmek kural ihlalidir ve top karşı takıma geçer.

Yorum Gönder

0 Yorumlar