Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları Nelerdir ?

Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları Nelerdir ?


Atletizm, insanın bedensel yeteneklerini, dayanıklılığını ve hızını en üst seviyede kullanarak yarıştığı heyecan verici bir spor dalıdır. Koşu, atlama, atma ve çok çeşitli tekniklerin bir araya geldiği bu spor, hem bireysel hem de takım halinde yapılan müsabakaları içerir. Atletizm, disiplin, azim ve sürekli antrenman gerektiren bir spor olmasının yanı sıra, sporcunun fiziksel ve zihinsel olarak en iyi performansını sergilemesini sağlar. Her kategoride farklı becerilerin ön planda olduğu atletizm, sporcular için hem kişisel gelişim hem de rekabetçi bir ortam sunar. Atletizm, sporculara sadece bedensel değil, aynı zamanda karakter gelişimi, liderlik ve takım çalışması gibi önemli yaşam becerilerini de kazandırır. Atletizm, insanın sınırlarını zorlamasına ve kendi potansiyelini keşfetmesine imkan tanıyan, heyecan verici ve ilham verici bir spordur.

                                               


Atletizm branşı; Koşuları ,Atmaları, Atlamaları, Yürüyüşü ve de Çoklu Branşları içerisine alan bir spor dalıdır. Bu kategoriler ise aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

ATLETİZMDE KOŞULAR NELERDİR ?

Kısa Mesafe Koşular:

100 METRE , 200 METRE VE 400 METRE

Orta Mesafe Koşular:

800 METRE , 1500 METRE , 1 MİL ,3000 METRE

Uzun Mesafe Koşular:

5.000 METRE, 10.000 METRE

Engelli Koşular:

110 METRE ENGELLİ (ERKEKLER) ,100 METRE ENGELLİ (KADINLAR),400 METRE ENGELLİ, 3000 METRE SU ENGELLİ 

Bayrak Koşuları:

4X100 BAYRAK VE 4X400 BAYRAK,

AYRICA  OLİMPİK OLMAYAN 4×200 METRE, 4×800 METRE, 4×1500 METRE VE DE 100,200,300,400 METRE KARIŞIMINDAN OLUŞAN İSVEÇ BAYRAK YARIŞLARINDAN OLUŞUR.


Kros ve Dağ Koşuları:

Açık arazide zaman zaman çamurlu zeminde koşulan kır koşusudur. Kros, çok yaygın bir disiplin olarak özellikle mesafecilerin sıklıkla katıldığı bir branştır. Krosun mesafesi 10 kilometreye kadar varan ve irtifa yüksekliğinin 300 metreyi aştığı versiyonu dağ koşusudur. Dağ koşusunun parkuru, kros yarışına göre çok daha engebelidir.

Yol Koşuları:

MARATON (42.195 METRE), YARI MARATON (21.097 METRE) 10 KM , 15 KM

ATLETİZMDE ATMALAR NELERDİR ?

Gülle Atma:

AĞIRLIK BÜYÜK ERKEKLERDE 7,26 KG , BÜYÜK VE GENÇ KADINLARDA 4 KG.

U20 ERKEKLERDE 6 KG , U18 ERKEKLERDE 5 KG , U18 KIZLAR İSE 3 KG’ DİR.

                                                             

Cirit Atma:

AĞIRLIK BÜYÜK ERKEKLERDE VE U20 ERKEKLERDE 800 GR, (260-270 CM)

U18 ERKEKLERDE 700 GR, BÜYÜK KADINLARDA 600 GR, (220-230 CM)

Çekiç Atma:

GÜLLE ATMA İLE ÇEKİÇ ATMA ÖLÇÜLERİ AYNIDIR.

Disk Atma:

BÜYÜK ERKEKLERDE 2 KİLO, U20 ERKEKLERDE 1,75 KG, U18 ERKEKLERDE 1,5 KG’DIR. KADINLARDA İSE AĞIRLIK 1 KG’DIR.

ATLETİZMDE ATLAMALAR NELERDİR?

Uzun Atlama:

Atlet, yaklaşık 30-45 metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basarak atlayışını yapar. Tahtanın 20 cm’lik beyaz bölümü basış alanı olup 10 cm’lik alanı ise kırmızıdır. Kırmızı alana basış faul olur.

3 Adım Atlama:

3 adım atlama uzun atlama pistinde yarışılan, atletizmin bir dalıdır. Yeterince hızlanabilmek ve 10 santimetrelik sıçrama tahtasından, olabildiğince uzağa fırlayabilmek gerekir. Üç adım atlamanın, adından da anlaşılacağı gibi, üç aşaması vardır. Atletin yükseldiği ayağının üstüne düştüğü ilk adım; ağırlığını öbür ayağına kaydırdığı ikinci adım ve atlayış

Yüksek Atlama:

Yüksek atlama atletizmin  bir dalıdır. Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir. Atlama alanı olarak kullanılan, çıkış noktası ile yarım daire şeklinde olan hızlanma sahasının uzunluğu, 15 m'den az olamaz. Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir. Aralarındaki mesafe 3.66 - 4.02 m'dir. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir. Ağırlığı 2 kg'ı geçemez. Kullanılan malzemelerin başında, topuğu korumak için plastik ve lastik çivili ayakkabıları sayabiliriz. Topuğun kalınlığı 6 mm'yi, taban kalınlığı da 13 mm'yi geçemez. Atlamadan önce hız kazanabilmek için koşulması gerekir. Atlayıcı, 7 - 11 adım arası yaklaşma koşusunu, 30 - 40 derecelik bir açı ile giderek hızlanan bir koşu temposu ile yapar. 

Sırıkla Atlama:

Sırıkla Yüksek Atlama: Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atlama noktasına 45 metre uzunluğundaki bir pistten koşularak yapılır. Atletler 5 metre uzunluğunda, 2 kg ağırlığında, cam elyaflı fiberglas sırık kullanırlar.

ATLETİZMDE YÜRÜYÜŞLER NELERDİR ?

DİSİPLİNLER : 5 KM , 10 KM , 50 KM

5000 M PİST , 10.000 M PİST , 20,000 M PİST

ATLETİZMDE ÇOKLU BRANŞLAR NELERDİR ?

DEKATLON: Dekatlon, atletimzde 10 pist ve saha yarışından oluşan etkinlik. 1.GÜN : 100 Metre , Uzun Atlama, Gülle Atma , Yüksek Atlama,400 Metre, 2.GÜN: 110 Engelli , Disk Atma , Sırıkla Atlama, Cirit Atma,1500 Metre.

HEPTATLON: Heptatlon, yedili yarışmadır; sadece kadınlar yarışır. Sporcular 2 gün içerisinde 7 tane branşta yarışmak zorundadırlar. 100 m Engelli koşu, Yüksek Atlama, Gülle Atma,200 m koşu, Uzun atlama, Cirit atma,800m koşu.

PENTATLON: Günümüzde pentatlon, yüzme  (200 m serbest), atıcılık , binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur

TRİATLON: Triatlon, üç branşın bir arada yapıldığı bir spor demektir. Bu branşlar sırasıyla yüzme ,bisiklet, ve koşunun peşi sıra yapılmasıdır. Ferdi bir spordur ve sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetlerini giymek için, belirli kuralara uymak şartı ile, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar.

DUATLON: Duatlon içerisinde iki sporu barındıran bir spor dalıdır. İçerisinde barındırdığı sporlar koşu ve bisiklettir. Duatlon olimpik mesafeleri 10 kilometre koşu 40 kilometre bisiklet 5 kilometre koşu şeklindedir. Elitler de dahil olmak üzere draft serbesttir. Bu mesafeler sprint yarışlarda kısaltılabilir. Sprint mesafeler ise 5 kilometre koşu 20 kilometre bisiklet ve 2.5 kilometre koşu olarak yapılır. Türkiye'de duatlon yarış kuralları Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından belirlenir.

                                           


 atletizm nedir,atletizm dalları,atletizm koşular,atletizm atmalar,atletizm atlamalar,atletizm disiplinleri nelerdir 

Yorum Gönder

0 Yorumlar