Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?


Hentbol Nedir Kısaca Özeti

"Hentbol, dinamizmi ve rekabetçi yapısıyla dünya genelinde büyük bir popülariteye sahip olan heyecan verici bir spor dalıdır. Takım ruhunu vurgulayan hızlı tempolu oyun yapısı ve taktiksel zenginliği, spor severlerin ilgisini çekmektedir. Hentbolun tarih boyunca kat ettiği büyük mesafe, birçok ülkede profesyonel liglerin oluşturulmasına ve uluslararası turnuvaların düzenlenmesine olanak sağlamıştır. Bu makalede, hentbol branşının temel oyun kurallarını ele alacağız.

Hentbol Kaç Kişi İle Oynanır ?

Hentbol çeşitli kuralları olan, elle oynanan oldukça hızlı, keyifli bir spor dalıdır. Hentbolda 6 sporcu saha içinde , 1’i ise kalede olmak üzere toplamda 7’şer kişilik iki takım mücadele eder. 

Hentbolda Saha Ölçüleri Nedir ?

Hentbol sahası 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğindedir.

Hentbol Kalesi Ölçüleri Nedir ?

Hentbol Kalesi 3 metre uzunluğunda , 2 metre yüksekliğindeki kalelere elle gol atmaktır.

Hentbolda Kaç Oyuncu Değişikliği Vardır ?

Hentbolda sınırsız oyuncu değişikliği hakkı vardır değişecek olan oyuncu kendisi için belirlenmiş olan çizgiler dahilinde kenardan oyuna girebilir ve çıkabilir, oyuncu değişikliği sırasında oyun durdurulmaz. 

İSTERSENİZ BURADAN HENTBOL OYUN KURALLARI POWERPOİNT SLAYTINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Hentbol Kaç Dakika Üzerinden Oynanır ?

Hentbol oyunu 30 ar dakikalık iki devre şeklinde toplamda 60 dk üzerinden oynanır.

Hentbol Ceza Sahası Özellikleri Nelerdir ?

Hentbolda kaleden 6 metre uzaklıkta kale ceza sahası çizgisi içerisinde zıt renkte boyanmış olan ceza sahası içerisinde kaleciler özgür bir şekilde hareket edebilirler ve topa her noktaları ile temas edebilirler. Kaleciler için ayrılmış olan bu alana diğer sporcuların hiçbirisi giremez. ( Sadece hücum oyuncuları çizgi dışından adım alarak havada atış yapıp top ellerinden çıktıktan sonra bu alanın zeminine basabilirler. ) ayrıca yerde duran ve yuvarlanan topa sadece kaleciler dokunabilir.

Hentbolda Penaltı Noktasının Kaleye Uzaklığı Nedir ?

Yine kaleye 7 metre uzaklıkta penaltı noktası bulunmaktadır. 7 metre ceza atışı yapacak olan sporcu düdük çaldıktan sonra 3 sn içinde bu atışı zıplamadan yapmak zorundadır.

Hentbolda Faul Atışı Nasıl Kullanılır ?

Kaleye 9 metre uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş olan 9 metre çizgisi ise, tarafına faul yapılmış olan hücum takımının faul atışını bu çizginin gerisinden kullanması gerektiğini belirtir. ( faul kullanışı esnasında tüm hücum oyuncuları bu çizginin gerisinde durmalıdır )

Kura ile kimin maça başlanacağına karar verildikten sonra oyun orta sahadan başlar. Oyun esnasında oyuncular dizlerinin alt bölgesi ve ayaklar ile topa dokunamazlar. Çift elle topu tutmuş olan sporcunun elindeki top çelinemez.  Kurallar çerçevesinde rakip takımının kalesine gol atıldıktan sonra gol yiyen takım oyuna orta sahadan  başlar.

Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?
                                           

Top kaleciden oyun sahası dışarısına çıktığında da, oyunu kaleci başlatır. Top rakip diğer oyunculardan dışarı çıktığında ise oyuna başlayacak olan takım yine hücum takımı olur.

Oyun esnasında sporcular tek el ile istedikleri kadar top sürebilirler. Top tek elle tutulduktan sonra  en fazla 3 adım atılabilir, 3 adım attıktan sonra topu tekrar yere vurmalı, pas vermeli ya da kaleye şut çekilmelidir. Top sektirdikten sonra top iki elle tutulursa tekrar sektirilemez. (bu durumda pas verilmeli ya da kaleye şut çekilmelidir.) Top tutulduktan sonra en fazla 3 sn tutulabilir aksi durumda top karşı takıma verilir.

Top eller açık olarak vurmadan ve zorlamadan rakip oyuncudan alınabilir, Rakibi bedenle engellemek serbest olsa da asılma, çekme, yüklenme yasaktır bu tür fauller kural dışıdır ve serbest atışla cezalandırılır. Bariz bir gol şansı faul ile engellenirse 7 metre cezası uygulanır.

Hentbol Topu Özellikleri Nelerdir ?

Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?
                                    

1 Numara Hentbol Topu : IHF tarafından belirlenmiş, 8-12 yaş aralığındaki erkek sporcular ve 8-14 yaş grubu bayan sporcuların oynayabileceği top ölçüleridir. Çevresi 50-52 cm’dir. Bir numara hentbol topunun ağırlığı 290-330 gram arasındadır. 

2 Numara Hentbol Topu : IHF tarafından belirlenmiş, 12-16 yaş aralığındaki erkek sporcular ve 14 yaşından büyük bayan sporcuların oynayabileceği top ölçüleridir. Çevresi 54-56 cm’dir. İki numara hentbol topunun ağırlığı 325-375 gram arasındadır. 

3 Numara Hentbol Topu : IHF tarafından belirlenmiş, 16 yaş ve üstü erkek sporcuların oynayabileceği top ölçüleridir. Çevresi 58-60 cm’dir. Üç numara hentbol topunun ağırlığı 425-475 gram arasındadır.

Hentbolda Ceza Sistemi Nasıldır ?

Hentbolda  sarı kart, 2 dakika cezası ve de kırmızı kart cezaları vardır. Hakemler faullerin şiddetine göre arttırmalı cezalara başvurabilirler. Bu cezalar sözlü uyarı, sarı kart ve de 2 dakika cezası ve kırmızı kart  olarak devam eder. Ağır sportmenlik dışı hareketler ve sporcuların ve hakemlerin sağlığını tehdit edici durumlar da kırmızı kart cezası verilebilir.

2 dakika cezası alan sporcu takımını iki dakika boyunca yalnız bırakır, bu cezayı almış olan oyuncu kenara gelir ve 2 dk cezasının bitmesini bekler, bu süre içerisinde bu sporcunun yerine kimse giremez. Bu süre içerisinde takımı gol yerse oyuncu tekrar oyuna anında girebilir. 3 defa iki dakika cezası almış olan oyuncu kırmızı kart ile oyun dışına atılır.

Yine ayrıca fazladan bir oyuncu oyun alanına girerse veya yedek bir oyuncu değişme alanından oyuna müdahale ederse 2 dakika zaman cezası verilir. Böyle bir durumda takım, fazladan oyuna giren oyuncu dışında, oyun alanındaki bir başka oyuncusunu da 2 dakika süre ile oyundan alır. 2 dakika zaman cezası devam eden bir oyuncu oyun alanına girerse ikinci kez zaman cezası verilir. Bu durumdaki oyuncunun cezası son olarak aldığı ceza ile başlatılır ve ilk cezanın kalan bölümü için bir başka oyuncu oyun alanından alınmalıdır.

Bir takım belirgin bir şekilde hücum girişiminde bulunmuyorsa bu takıma uyarı yapılır, bu uyarıya rağmen hala oyunu soğutan bir durum söz konusu olursa pasif hücum düdüğü çalınır ve top karşı takıma geçer.

Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?
                                             

Hentbol Saha İçi Dağılım Pozisyonları:

* Kaleci

* Sağ oyun kurucu

* Sol oyun kurucu

* Orta Oyun kurucu

* Sağ kanat oyuncusu

* Sol kanat oyuncusu

* Pivot

Hentbol Terimleri

7 metre atışı: hücum oyuncusuna gol fırsatına sahip olduğu pozisyonda yapılan faul sonrasında kullanılan bir atış türüdür ve aynı zamanda penaltı atışı olarak da bilinir.

7 metre çizgisi : penaltı atışının yapıldığı belirli noktayı ifade eder.

Oyun kurucu: hücumun merkezinde yer alarak takımın hücumunu yönlendiren ve kaleye doğru penetreler gerçekleştiren bir oyuncudur.

Çapraz geçiş: iki oyuncunun çapraz yönlere hareket ederek yer ve yön değiştirmesi şeklinde gerçekleşen bir oyun taktiğidir.

Adam adama savunma: her defans oyuncusunun rakip hücum oyuncularından birine birebir olarak sorumlu olduğu savunma stratejisidir.

Bölge savunması: her defans oyuncusunun belirli bir bölgeyi kapsayacak şekilde sorumluluk aldığı savunma taktiğidir.

2 dakika cezası: belirli kurallar sonucunda 2 dakika süreyle cezalandırılan takımın, bu süre boyunca bir oyuncu eksik oynaması durumudur. Cezalı oyuncu, ceza süresi sonunda oyuna geri döner.

Dalarak atış (Dive shot): ceza sahası çizgisine basmadan kaleye doğru sıçrayarak yapılan bir atış şeklidir.

Aşırtma atış: kalecinin önde olduğu durumlarda, topun bombeli bir şekilde kalecinin üzerinden atılmasıyla gerçekleşen bir atış tekniğidir.

Spin shot: top elden çıkarken döndürülerek yere sektirildiğinde topun yön değiştirmesini ve rakip kaleciyi şaşırtmayı amaçlayan bir atış türüdür.

9 metre çizgisi: faul sonrasında serbest atışın kullanıldığı çizgiyi ifade eder ve tüm hücum oyuncuları bu çizginin üstünden oyuna başlamak zorundadır.

                                    

Yorum Gönder

0 Yorumlar