Ampute Futbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

Ampute Futbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                         

Ampute Futbolu Nedir? Ampute futbolu, engelli sporcuların alt ekstremitelerini kaybetmiş veya doğuştan engelli olan bireylerin oynadığı bir futbol türüdür. Bu spor dalında, oyuncular özel olarak tasarlanmış protez ayaklarını kullanarak maça katılırlar.

Ampute Nedir ? Ampute kelime anlamı olarak doğuştan gelen ya da sonradan geçirilmiş bir kaza ya da hastalık sonucu bir uzvun kaybedilmiş olması olarak ortaya çıkmaktadır.

Ampute  Futbol Kuralları Nelerdir ?

Oyun Alanı ve Ekipmanlar : Ampute futbolu, standart futbol sahasında oynanır fakat saha boyutu 60 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğindedir. Oyun alanı düzgün bir zeminle kaplanmış olmalıdır,saha sınırları özel olarak kaplanabilir.

Oyuncular, oyunda sağlam ayaklarını kullanırlar, ampute edilmiş ayak ve kanedyenle topa vurmak yasaktır böyle bir durum söz konusu olduğunda top karşı takıma geçer. Eğer savunma yapan bir oyuncu topa kendi ceza sahası içerisinde ampute ayağıyla ya da kanedyenle dokunursa penaltı atışı verilir. Ampute fubolda penaltı atışı 7 metre uzaklıktan yapılmaktadır. Kalecilerin kollarından birisi ampute edilmiş olmalıdır, kalecilerin ampute edilmiş ellerini kullanması yasaktır.

Oyuncu Sayısı: Ampute futbolu takımları, kaleci dahil olmak üzere 7 oyuncudan oluşur. Her takımın yedek oyuncu da bulunabilir. Minimum oyuncu sayısı olan 5 kişiyle de oynanabilir.

Oyun Süresi: Ampute futbolu maçları genellikle iki devre halinde oynanır ve her devre 25 dakika sürer. Her devrede takımların 2'şer adet mola hakkı vardır. Devre arasında ise 10 dakikalık bir mola verilir. Bazı turnuvalarda maç süreleri farklılık gösterebilir, bu nedenle resmi turnuva kurallarına dikkat etmek önemlidir.

Oyun Kuralları: Ampute futbolunun oyun kuralları, FIFA tarafından belirlenen standart futbol kurallarının birçok yönüyle benzerlik gösterir. Ancak bazı özel kurallar da vardır: Özel sınır çizgilerle belirtilmiş bir alanda oynanır. Bu çizgiler, oyuncuların saha dışına çıkmasını engeller. Ampute futbol oyununda ofsayt kuralı uygulanmaz. Taç atışları ayakla kullanılır. Taç atışı esnasında rakip oyuncu topa en az 6 metre uzaklıkta olmalıdır. Bir başka kural ise topa kendi ceza sahası içerisinden direk rakip ceza sahası içerisine atmak yasaktır.

İSTERSENİZ BURADAN AMPUTE FUTBOL OYUN KURALLARI SLAYTINI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Yorum Gönder

0 Yorumlar